Uçuk Nedir, Uçuk Bulaşıcı mıdır?
Uçuk nedir? Uçuğun en basit anlamda tanımı bir deri enfeksiyonu olmasıdır. Herpes bir virüs cinsidir. Uçuk virüsünün iki çeşidi vardır. Bunlar tip bir ve tip iki diye geçer.
Tip bir uçuk virüsü göbek üstündeki enfeksiyonlar daha çok dudakta, dudak çevresinde, ağız içerisinde ya da göz çevresinde çıkan uçuklar tip bir virüsüne örnektir.
Tip iki virüsü ise %90 oranında daha çok bel altında ya da göbek altı kısımlarda çıkar. Bu tür halk arasında genital uçuk diye de bilinir.
Uçuk bir virüs enfeksiyonudur. Uçuk yapan enfeksiyon virüsü başta bahsettiğimiz herpes virüsüdür. Virüs olduğundan dolayı uçuk bulaşıcıdır. Özellikle uçuk ilk çıktığı zaman yanma batma olan bölgelerde kabarcıklar şeklinde su toplar. Sonra bir gün içerinde kabarcıklar patlar ve patlayan yerde kabuklanma başlar. İlk kabarcık çıktığı dönemden itibaren kabuklanıncaya kadar olan döneme uçuk başka bir kişinin derisi ile temas halinde bulunduğunda karşı tarafa bulaşma ihtimali çok yüksektir. Uçuk çıkan kişide ortalama 1 hafta gibi bir zaman içinde uçuk geçer. Bulaşıcı olduğundan dolayı uçuk çıkan kişiler ile biraz daha uzaktan ve mümkünse temas olmadan görüşmek gerekir. Bir cilt hastalığı olduğundan bulaşma imkanı çok yüksektir.
Uçuk genellikle 1 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda çocuklarda daha çok görülür. Bu yaşlardaki çocuklar bu tür virüsleri daha çok aile bireylerinden ve muhtemelen büyük oranda annelerinden kaparlar. Bir diğer seçenek ise etraftaki çocuklardan kaparlar.Uçuğun çıkmasını kolaylaştıran bir takım etkenler vardır.
Özellikle;
- Kadınlarda adet dönemlerinde Menstrüasyon döneminde olması,
- Vücutta kansızlık görülmesi,
- Bağışıklık siteminin zayıflaması,
- Uçuk çıkan bölgedeki deri bütünlüğünün bozulması
Bu gibi durumlarda uçuğun çıkması daha çok kolaylaşır. Bunun yanı sıra piskolojik durumlarda, stres, depresyon ya da gece rüyada kabus görme gibi bir durumda uçuk yine çıkabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflatan bir hastalık olduğunda bu tip virüsler kolay yerleşip uçuk çıkmasına neden olmaktadırlar. Bu tür durumlarda bu gibi cilt hastalıklarından korunmak için daha çok sağlıklı beslenilmeli ve bağışıklık sistemini güçlendirecek meyve, sebze içeren yiyecekler tüketilmelidir.
Vücudun direncini yüksek tuttukça bu gibi cilt hastalıklarında daha hızlı bir şekilde ve fazla zorlanmadan bu gibi durumlar atlatılabilir. Konu içinde anlattığımız gibi uçuk çıkan kişilere fazla yaklaşmadan mümkünse hiç temas kurmadan konuşmak sizin sağlığınız için önemli. Uçuk bulaşıcıdır.
Yorum Yok