Genel şekilde testosteron hormonu, tipik erkekleşmede olan sorumlu olan önem arz eden bir hormondur. Erkeklerde ve kadınlarda bu hormon yüksek miktarlarda bulunur. Testosteron hormonu erkeklere göre kadınlarda daha azdır. Erkeklerdeki testosteron oranı kadınlara göre oldukça yüksek miktarlarda da olabilir. Kadınlardaki bu hormon bulunması gerekmekte olanı daha da aşarsa erkekleşme bazında belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Bu hormon anne karnında gebeliğin tam anlamıyla 7. Haftasından itibaren yükselir. Bu süreçten sonrasında çocukluk çağlarında aşağı yukarı 10-13 yaşlarına kadar bu hormonun üretimi olmaz. Daha ileri ki zaman ise bulu ile beyindeki hipofiz bezinin de çok önemli uyarıcı etkileri ile testosteron hormonu üretimi oldukça çabucak artar. Bu hormon 50 yaşından sonrasında düşmeye başlamaktadır. Yine 80 yaşlarında birçok düşük düzeylere inmektedir.
Eğer Düzenli Salgılanırsa!
Bu hormonu hamileliğin son 2 – 3 ayından itibaren yeterli düzeylerde salgılanırsa testislerin testis torbasına inmesi oluşmaktadır. Lakin yetersiz miktarlarda oluşursa testisler çocukta henüz inmemiştir ve dışarıdan testosteron hormonu verilir ve bu mekanizma da stimüle edilmeye çalışılmaktadır. İnmemiş olan testislerin, testosteron dışında değişik şekilde hormonal ve anatomik temelleri de oluşabiliyor. Bu benzeri durumlarda altta yatan sebebe göre önem arz eden ölçülerde reaksiyonler verilebilmektedir.
Testosteron hormonu bünyemizdeki kılların büyümesine önem arz eden ölçülerde katkıda var. Özellikle genital bölgelerde, göbek hattı hizasında ve vertikal kıllanma, yüzde ve göğüste hatta sırtta kıllanmalar oluşabiliyor. Buna da erkek tipi kullanma olayı denilebilmektedir. nihayetinde bu bölgelerdeki kılların belirginleşmesini sağlamaktadır.
Testosteron Saçları Büyütüyor!
Bu hormon başın tepe kısmında saçların büyüyerek gelişmesini sınırlandırmaktadır. Kellik için de androjenik hormonların bulunmaktadırlığı oldukça önemlidir. Örnek vermek gerek görülürse erkek insanlarda testisler işlevsel bir şekilde değilse ve androjen üretiminde bazı problemler bulunmaktadır ise genel şekilde eklenme olamayabilmektedir. Bunun nedeni kellik yinetik etkiler dışarısında androjen hormonu ve androjen horonu cevaplarını gerektiren önem arz eden bir işlevdir.
Bu hormonun az olmasında ses tellerinin olduğu Larinks kısmında mukozal hipertofi bulunmasına ve bu kısımlarında önem arz eden ölçülerde genişlemesine sebebiyet veriyor. İlk şekilde çatlak bir ses ve dolayısıyla ise erkek tipi sesler oluşmaktadır..
Yorum Yok