Soğanın Faydaları ve Zararları

Beslenme, Genel, Sağlık Eki 24, 2022 Yorum Yok

Her bitkide olduğu gibi, Soğan’da da aşırıya kaçılmadığı sürece mükemmel yararlar elde edilebilir. Ancak yararlı diye bilindiği için aşırıya kaçılması sonucunda, yarardan çok zarar getirecektir. Herkesin merak ettiği gibi, soğanda ne gibi yararlar veya zararlar olduğunu inceleyeceğiz. Bazı insanlar, gerek kokusundan,  gerekse ağızda bıraktığı mayhoş tattan dolayı soğan sevmeyebilir. Ancak her yemeğe tadını veren, salatalarda bile oldukça yoğun biçimde kullanılmasının yanı sıra, sadece biçimde tüketilmesinde de harika faydalar içeren soğan, her zaman tüketebileceğiniz ancak dediğimiz gibi ve üzerine basa basa söylediğimiz gibi; fazla tüketilmemek şartıyla olumlu sonuçlar doğuracaktır. İçerisinde bulunan kükürt, A, B ve C vitaminleri sayesinde, büyük önem taşıyan soğan, tam bir doğal antibiyotiktir. İster yemeklere karıştırarak, ister suyundan yararlanarak; istersek de direkt olarak ağızdan alınarak yenildiği zaman oldukça faydası olan Soğanın faydaları şu şekildedir;

Faydaları

  • İnsanlarda yer alan romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Romatizma rahatsızlığına sahip olan insanların, bu ağrıları çekmemeleri için, günlük olarak düzenli biçimde soğan tüketmeleri faydalı olacaktır.
  • Şeker hastaları içinde oldukça yararlıdır. Yüksek şeker hastalığına sahip olanların tüketmeleri halinde, kan şekerini düşürücü bir etkileye sahip olacaktır. Ayrıca düşük şekere sahip olanlarında, normal seviyeye getirilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
  • Sürekli tüketilmesiyle birlikte, insanların sıklıkla idrara çıkmasını sağladığı gibi, sorunsuz biçimde vücutta bulunan ödemin sökülerek atılmasına yardımcı olacaktır. Böylelikle, bağırsakların da temizlenmesi ve normal düzende seyretmesini sağlar.
  • Soğan tüketmek, vücutta bölgesel olan kilolardan kurtulmayı sağlamaktadır. Yağ yakıcı özelliği sayesinde, insanların kilo problemlerine yardımcı olduğu gibi, iştah kapatma özelliğine sahip olmasıyla da, fazla yemekten kurtulabilirsiniz.
  • Ayrıca soğanın yararlarından bir diğer ise, kılcal damaların kanlanmasını sağlamasıdır. Bunun önemi ise, vücutta yer alacak selülit, cilt çatlakları veya yaşlılık belirtisi olan kırışıklıkların zamanla, kendiliğinden düzelmesi sağlanacaktır.
  • Yemeklerden önce az miktarda soğan yemeniz, iştahınızın açılmasını sağlarken; çok miktarda tüketmeniz, iştahınızın kapanmasını sağlamaktadır. Böylelikle, herkese belli bir yarar sunmuş olacaktır.
  • İlerleyen yaşlarda karşılaşmanın nerdeyse kesin gözüyle bakıldığı prostat için, soğan tüketmek oldukça yararlı olacaktır. Çünkü prostatı engelleyen yapısıyla, iyice ileriye atmak ve belki de bu hastalığa hiçbir zaman yakalanmamak mümkündür.
  • Soğan, düzenli bir şekilde tüketilmesiyle birlikte, vücuttaki tüm kanı ve damaları temizlemektedir.
  • İnsanların bağırsaklarını ve karaciğeri temizlediği gibi, normal işlevlerini sağlamalarına yardımcı olmaktadır.
  • Kışın sıklıkla yakalandığımız soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon gibi kış hastalıklarına da kalkan görevi görmektedir. Soğuk algınlığından önce, kış ayının başlarında tüketilmesi halinde, ciddi manada koruyucu rol oynayacaktır.

Zararları

  • Basur rahatsızlığı olan insanların, Soğanın basur kanamasını arttırma özelliğinden dolayı, kesinlikle ya çok az, ya da hiçbir şekilde soğan tüketmemeleri gerekmektedir.
  • Bunun yanı sıra, migren ağrılarının da şiddetlenmesi ve yoğun baş ağrıları çekebilmeniz, soğan yemenizle birlikte gerçekleşebilir. Bu nedenle, migren veya sinüzit hastalığı olan insanların, soğanı az tüketmelerinde fayda var.
  • Ayrıca soğanda ve sarımsakta bulunan kükürt, çok fazla tüketilmesi halinde zehirlenme etkileri yaratacağını da bilmelisiniz. Günde 3 4 adet gibi yoğun tüketilmesi, bu sonucu doğurabilir.
  • Aynı şekilde, bazı insanların tüketmesi dahilinde, soğan zarının mideye ağrı verdiği bilinmektedir. Bir süre tükettikten sonra bu gibi şikayetlere sahip olursanız, bir hekime görünmenizde fayda olacaktır.

Oldukça lezzetli ve yemeklere tat veren asıl gıda soğan, yararı olduğu kadar; gördüğünüz gibi bilinçsiz kullanımla birlikte zararlı da olabilecektir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir