Hurmanın Faydaları Zararları

Beslenme, Genel, Sağlık Eki 24, 2022 Yorum Yok

Tüm dünyada severek tüketilen ve şifa kaynağı olduğu kabul edilen besinlerin başında hurma gelmektedir. Ana vatanı olarak bilinen Arap Yarımadasında, birçok hastalığa iyi geldiği bilinir ve tedavilerinde kullanılır. Hurma, aynı zamanda hadislere bile konu olan bir meyvedir. En çok Ramazan aylarında tüketilmesiyle birlikte, uzun süreli aç kalmanın ardından bir adet hurma ile açılacak orucun, oldukça sağlıklı bir yemeye başlamak için gerekli olduğu da bilinmektedir. Vücutta yer alan hücreleri ve DNA’ları yenileme özelliğine sahip olan nadide meyvelerden olan Hurma, yetiştiği bölgeye ve iklim şartlarına göre çok farklı çeşitlere sahiptir. Özellikle kış aylarında hurma boyları oldukça büyük seyretmektedir. Bilinen en önemli doyurucu özelliğe sahip olan bu meyve, aynı zamanda içerisinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle birlikte, kuvvetli bir antioksidan görevi görmektedir. Bilinen 16 farklı minerali içeren Hurma, C, B1, B2 ve A vitamini açısından da oldukça zengindir. Hurmada, diş sağlığı için olmazsa olmazlar arasında olan ve bağışıklık sistemini düzene sokan flordan bolca bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, bağışıklık sistemimize olan yararıyla birlikte, kansere karşı kullanılacak doğal ilaç niteliğindedir.

Faydaları

  • Hurmanın sürekli ve düzenli biçimde tüketilmesi, kansere yakalanma riskinizi azalttığı gibi, ciddi manada kalp sağlığını da korumaktadır. İçerisinde bulunan yüksek orandaki Lif sayesinde, kalp hastalıklarının tamamen önüne geçilebilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde, Hurmanın ana vatanı olan Arap ülkelerinde kansere yakalanma oranının ciddi manada düşük olduğu bilinmektedir.
  • Oldukça yüksek besin değerlerine sahip olan hurma, aynı zamanda kalp ve damar tıkanıklığının da tamamen önüne geçmektedir. Olağanüstü bir şekilde antioksidan görevi gören Hurma, kalp ve damar açısından oldukça yararlı bir besindir.
  • Kalbe direkt olarak yüksek olumlu etkilerde bulunması, ayrıca mikropları ve bakterileri vücuttan temizlemesi özelliklerine de sahiptir
  • Bilinen en önemli özellikleri arasında ise, beyne ve hafızaya büyük oranda faydalı olmasıdır. Aynı zamanda, insanların zamanla beyin hücrelerinde meydana gelen zararların ve hasarların tamiri anlamında da faydalar sağlamaktadır.
  • Oldukça köklü ve eski bir geçmişe sahip olan Hurma, özellikle Arap ülkelerinde tansiyona ve şekere iyi geldiği bilinmekte ve inanılmaktadır. Bu inanılan özelliği, son yapılan çalışmalarla birlikte de, bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu nedenle, uzmanların diyabet hastalığı olan bireylere hurma yemeyi önermesi muhtemeldir.
  • Hurmanın sürekli ve düzenli biçimde tüketilmesi sonucunda, vücuttaki şeker oranını düzene sokan bir etkisi vardır. İçerisinde bulunan bir tür şekerin, tüketildikten kısa bir süre sonra kolaylıkla dağıldığı ve böylece yüksek veya düşük şekeri normal seviyesine getirdiği bilinmektedir. Bazı hekimler hurmanın şekeri yükselttiğini söylemesi, gerçeği yansıtmamakta ve direkt olarak düzene sokmasıyla bilinmektedir.
  • Karaciğerin, olağan halde çalışması için gerekli olan vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri gelmektedir. Hurmada bu vitaminlerin yüksek oranda bulunması, karaciğer rahatsızlıklarına birebir önlem almakla eş değer olduğunu da söyleyebiliriz.

Bu kadar yararın yanında, daha sayamadığımız faydaları da bulunmaktadır. Gözleri kuvvetlendirmesi, kemiklere olan faydası ve ruh sağlığına ciddi manada etki sağlamasının yanında, birkaç zarara da yer verilmektedir.

Zararları

  • Hurma, içerisinde bulunan şekerden dolayı, her zaman olmasa bile bazı durumlarda şeker hastaları için zararlı olabilir.
  • Aynı şekilde kilo sorunu olan insanların yüksek oranda tüketmemesi gerekmektedir. Keza, uzmanlardan bir kısmının kilo yaptığını söylediğini bilmekteyiz.
  • Yüksek oranda tüketilmesiyle birlikte, dalağa zarar verme olasılığı bulunmaktadır.
  • Yine fazla tüketilmesi durumunda, göz ve baş ağrılarına neden olmaktadır.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir