Safra Kesesinin Görevleri Nelerdir?

Sağlık Eyl 10, 2022 Yorum Yok

– Karaciğer tarafından salgılanan safranın toplandığı yere safra kesesi denir. Bu kese karaciğerin alt tarafında bulunan torba şeklinde bir kesedir. Yetişkinler günde 700 ml safra üretirler, o nedenle de safra kesesi önemli organlardan biridir.

Safra kesesi vücuttaki safrayı depolar. Ayrıca da 12 parmak bağırsağına vücuttaki safrayı salgılar. Ayrıca safra kesesi yağları damlacıklara ayırmaktadır.

– Yağ sindiriminde önemli görev oynar ve yağdaki A, D, E ve K vitaminlerinin emilimine yardımcı olur.

– Kandaki önemli yıkım ürünlerinin atılmasını sağlar.

Safra kesesi asidik karakter kazanmış besin karışımını nötralize eder. Safra kesesi bunu bağırsağa gelen mide asidi sebebi ile yapar.

– Safra antiseptik özelliğe sahiptir. O nedenle de zararlı bakterileri öldürür.

– Safra kesesi taşları safra kesesinin iltihaplanmasına neden olur. Buna kolesistit denir. Kronik iltihaplanmada safra kesesi büzülür ve işlevini yerine getiremez. Bu kişiler sürekli gaz sorunu yaşarlar. Ağrı ve sarılık nöbetleri gözlemlenir. 40 yaşından fazla ve aşırı kilolu kadınlarda görülür.

– Öteki safra kesesi rahatsızlığı ise akut olandır. Bu hastalıkta taş safra kesesi yollarına yerleşmiştir. Bu kişilerde ağrı görülür. Bulantı, kusma ve ateş de bu kişilerde görülmektedir.

– Safra kesesinde iltihaplanmadan şüphelendiğinizde hemen doktora başvurun. Safra kesesinde meydana gelen değişiklikler su ve tuz kaybına, aşırı miktarda kolesterol salgılanmasına, kolesterolün çökmesine ve taş oluşumuna neden olmaktadır.

 

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir