Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavi Süreci

Sağlık Eyl 09, 2022 Yorum Yok

Mide fıtığı bazı sebepler nedeni beraberinde midenin üst kısmında yemek borusuna doğru sarkması bulunan mide fıtığı, midenin üst bölgesindeki bazı kasların gevşemesi ile oluşmaktadır. Mide fıtığı genelde 50 yaş üzerinde bireylerde görülmektedir. 50 yaş üstünde yer alan bazı kişilerin 4/1’inde mide fıtığı rastlanmıştır hatta 65 yaş üzerindeki insanların da yarısında mide fıtığı rastlanmaktadır. Mide fıtığı mutlaka bazı kişilerde gözle görülür sağlık problemlerine yol açmasa da reflüye neden olabilir.

Reflü İle Mide Fıtığı Bağı

Reflüsü olan kişilerin ortalama şekilde %40’ında mide fıtığı var ve reflü, cerrahi olarak giderilse bile tamamıyla ortadan yok edilebilir. Tabi ki de her reflü hastalığı mide fıtığı değildir ve her mide fıtığı olan kişilerde de reflü gözükmemektedir. Mide fıtığı yaşam kalitesini bozan ya da birilerine önem arz eden ölçülerde hastalık veren bir rahatsızlık sınıfına girmemektedir. Fakat reflünün olması ve bazı sorunlar oluşturmasında ya da fıtığın büyük bulunması sebebiyle bazı engeller oluşursa mide fıtığına bağlı olan bazı bulguların tedavi beraberinde giderilmesi ya da mide fıtığının cerrahi yollar beraberinde ortadan kaldırılması gereklidir.

Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kısmında olan açlıktan midenin üst kısmının, yemek borusu kısmına doğru sarkması mide fıtığı şekilde nitelendirilmektedir. Sebebi de bu bölgeyi sarmakta olan kasların gevşiyor bulunmasıdır.

Mide Fıtığının Başlıca Nedenleri

Mide fıtığının sebeplerine gelecek olursak karın içi basıncın artıyor bulunması mide fıtığının en fazla rastlanan nedenleri arasında var. Karın içi basınç kusma, gereğinden çok öksürme ve çok bağırsak hareketleri halindeki gerginlik sebebi beraberinde artabilmektedir. Bunlara ek şekilde şişmanlık, hamilelik mide fıtığını ile getirebilir.

Mide fıtığının bulgularına gelecek olursak ufak boylardaki mide fıtıkları çeşitli yakınmaları getirmemektedir. Orta ve büyük mide fıtıkları da göğüs kemiğinin alt kısmında yanma hisleri, ağza durduk yere su ya da gıda getirmesi, boğaza doğru yayılmakta olan ağrılar, çok öksürükler ve boğazda gıcıklık hisleri benzeri belirtiler en fazla rastlanmakta olan belirtiler arsındadır. Bazı durumlarda da yutkunma zorlukları ve yemek yenildikten sonrasında çok dyetişkinluk hisleri benzeri bazı belirtilere rastlanabilmektedir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir