Melanin Nedir, Melanin İçeren Besinler Nelerdir?

Beslenme, Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Çok sık soru gelen bir konu olduğu için Melanin nedir, nelerde bulunur, azaltan gıdalar nelerdir gibi konu başlıklarını detaylı olarak inceleyeceğiz. Tek bir makale içerisinde derinlemesine bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Dikkat ettiyseniz internet üzerinde melaninle ilgili yer alan bilgilerin bir elin parmaklarını bile geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Var olan bilgilerin büyük bir çoğunluğunun da birbirinin kopyası olduğunu söyleyebiliriz.

Başlamadan hatırlatmasını yapalım. İnternet üzerinde hastalık araştırma “milli hobimiz” melanin eksikliği, azaltılması gibi konu başlıklarını aratıp karşınıza çıkan bütün olumsuzluklarla psikolojimizi bozuyoruz. Burada derinlemesine bilgi derken en doğru bilgiyi doktorunuz vereceğini, hiçbir internet sitesinin sağlık kuruluşlarının yerini alamayacağını tekrardan hatırlatma gereği duydum. Hazırsanız başlayalım…

Melanin Nedir

Bu arkadaş vücudun pek çok hayati noktasında (en çok bilineni deri olmasına rağmen, gözde, beyinde saçta) bulunan ve renk veren bir pigmenttir. Melanin tek görevi renk vermek değildir elbette, şu ana kadar anlayabildiğimiz kadarıyla melanin sayesinde UV’nin zararlı etkilerinden korunuyoruz. Tabi UV etkisi artarsa korunmayı artırmak için melanin miktarı da bir önlem olarak artıyor.  Bir de bizim saçlarına ak düşmesi denen olayda da melaninin azalması gibi durumlarda ortaya çıktığını söylemek mümkün olmaktadır.

En temel anlamıyla yeniden bir tanımını yapacak olursak melaninin cildimize koyu kahverengini veren pigment olduğunu söyleyebiliriz. Yani güneşin zararlı etkilerinin azaltılmasında mücadele eden pigmentimizin ismi melanindir. Güneşin çok olduğu durumlarda ki bronzlaşma, güneyde yaşayan insanların koyu renk tene sahip olurken güneşin daha az olduğu kuzey bölgelerinde yaşayan insanların daha beyaz tene sahip olmasının doğal bir sebebi de yine bu arkadaştır. Aynı zamanda bir takım cilt lekeleri, çiller vs melaninle bağlantılıdır ki bu yazıyı yazmamızın temel nedeni tam olarak bu konudur.

Melanin eksikliği yada aşırı üretilmesi gibi durumlarda pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Aslına bakarsanız cilde rengini veren bir pigment olduğu için dikkat çekici de olabilir. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi burada sadece bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Deride renk çizgileri, güneş lekeleri, eklemlerde görülen renk artışı aynı şekilde el ve ayak bölgesinde ortaya çıkan renk artışı, anormal renk artışı, melazma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Böyle durumlar olduğunda Dermatoloji Uzmanına gitmeniz gerekmektedir.

Melanin İçeren Gıdalar

İnternette o kadar çok aratılmış ki hatta bazı web siteleri içeriğinde melanin barındıran pek çok gıda yazmış. Yaptığım yabancı kaynaklı araştırmalarda (yerli kaynaklı araştırmalarda hiç bulamadığım için) bu gıda maddelerine hiç denk gelmediğimi belirtebilirim. İşin şakası bir yana melanin üretiminin vücudumuzda yapıldığını söyleyelim. Melanin üretimine destek olan bir takım vitaminler bulunuyor tabi ki, aynı şekilde cilt sağlığınızı destekleyen gıdalar alarak melaninin yapacağı işin kolaylaşmasını da sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?

A vitamini melanin üretimini destekler. (kaynağımı yazının sonunda belirttim oradan bakabilirsiniz.) A vitamini içeren havuç, domates, papaya, kayısı, peynir, yumurta tüketerek A vitamini alabilirsiniz. Dolayısıyla A vitamini de melanin üretimine destek sağlayacaktır. Zaten A vitaminin faydalarından bahsederken cilt sağlığından ve güneş lekelerini yok ettiğinin altını çizmiştik.

Melanin UV ışınlarına maruz kaldığınızda çoğaldığı için, cildinizin esnekliğini koruması için bol sıvı içeren gıdaları tüketmelisiniz. Bir de bu gıdalar A vitamini ihtiva ediyorsa daha iyi olacaktır.

Melanin Azaltan Yiyecekler

Melanin pigmentini azaltan yiyecekler, bitkiler konusuna değinmekten daha önemli konu melaninin üretilmesine sebep olan şeyleri azaltmaktan geçecektir. Dilerseniz melanin üretimini artıranlara bir göz atalım.

  • Hiper pigmantasyon
  • Güneşe aşırı maruz kalma
  • Cilt rahatsızlıkları
  • Yetersiz beslenme
  • Vitamin eksikliği
  • Adrenal bozukluklar
  • Karaciğer bozukluğu
  • Hormonal değişiklikler

Görüldüğü üzere yukarıda ki durumlarda melanin üretim miktarı artış gösteriyor. Haliyle melanin miktarının azalması için bu durumlardan uzak durmak gerektiğini de söylemek yanlış olmayacaktır.

Yine de sorunuza tatmin edici bir cevap bulamadığını düşünüyorsanız:

C vitamini içeren:

  • Portakal
  • Limon
  • Greyfurt
  • Biber
  • Koyu yeşil sebzeler

Tüketilebilir. Cilt sağlığına olumlu etki yapan c vitamini konusuna daha derinlemesine değineceğim.

Melanin Pigmentini Azaltan Besinler

Patates: Bunun dışında pek çok yabancı forum sitesinde patates kullanan kullanıcılar olduğuna da dikkat ettiğimi belirtmek istiyorum. Genel kanı patatesin günde birkaç diliminin cilde sürülmesi ile melanin etkilerini azalttığı yönde, hazır konusu açılmışken bunu belirteyim istedim.

Kırmızı Soğan: Bunu buraya son anda eklemeye karar verdim. (kaynağını yine belirttim) Birden fazla yabancı kaynaklı forum sitesi, çoğunlukla sağlık haberleri yazan sitelerde kırmızı soğan diliminin melanin konusunda sorun oluşturan bölgeye uygulanabileceğinden bahsetmiş. Aynı zamanda kırmızı soğan suyunun da iyi geldiği eklenmiş…

Salatalık ve Limon: Salatalık suyu ve limonun çilli bölgeye uygulanmasının da olumlu etkileri olduğu düşünüyor. Aslına bakarsanız ben bu tarz uygulamaları bir doktorun onayı olmadan denenmesini onaylamıyorum. Bu konuda yerli sitelerin büyük bir kısmının gereksiz bilgilerle dolu olduğunu düşündüğüm için bu araştırmayı yaptığımı belirtmek istiyorum.

Melanin Azaltan Krem

Yine başa sarmak istemiyorum. Melaninin ne işe yaradığına detaylı bir şekilde değindiğime inanıyorum. Vücudunuzun savunmasında önemli bir rol oynayan bu pigmentin; neden çoğaldığını, ne gibi bir durum ortaya çıktığını bilmeden bizi savunmakla görevli olan bir pigmenti azaltmaya çalışırsak vücudumuzu savunmasız bırakabiliriz. Onun için sebebini iyice araştırmadan bir doktordan destek almadan melanin pigmentinin işleyişine müdahale etmememiz gerekmektedir.

Burayı Okumadan Gitme: Melanin üretiminin fazla olmasının nedenlerinin bir dermatolog tarafından teşhis edilmesi önemlidir! İnternet araştırmalarına bakarak buna müdahale etmek uzun vadede ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir! Bir dermatoloğa görünmeden bu tarz müdahalelerde bulunmaktan kaçınmalısınız. Aynı uyarıyı yazının başlangıcında, ortasında ve sonunda yaptığım için üzgünüm. Sağlıkla kalın.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir