Koşu Bandında En Yüksek Verimi Sağlayın!

Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı Eyl 18, 2022 Yorum Yok

Spor salonlarında kardiyovasküler egzersizlerimiz için vazgeçilmezimiz olan koşu bandını ne derece doğru kullanıyorsunuz hiç düşündünüz mü? Üzerine çıkıp koşmak ya da yürümek midir sizce koşu bandını doğru kullanmak? Spor salonlarında ağırlık istasyonları kadar koşu bandı kullanımını yanlış yapanlar da bulunmaktadır. Koşu bandı çok fonksiyonel olmasına rağmen verimi yükseltmek isteyen ve fonksiyonlardan faydalanmak isteyen kişi sayısı az. Faydalanmak istemeyen değil de bilgisi olmayan desek daha doğru bir tanım olacaktır. Diyet Go ailesi olarak her zaman söylemekteyiz, spor da her şeyin başı mantıktır. Aslındah ayatın her alanı için de geçerli olabilir. Fakat biz edebiyatı bırakalım spor üzerine devam edelim. Bu sayfa sayesinde koşu bandını en yüksek verimde kullanmayı öğreneceksiniz. Ve artık koşu bandındaki kardiyo egzersiniz daha verimli geçecek.

Koşu Bandını Verimli Kullanma!

Koşu bandını kullananların yaptıkları hata, çabuk sıkılıp bırakmalarıdır. Fakat koşu bandını kullanmadaki amaç yağ yakmak ve zayıflamaksa bazı temel noktalara dikkat etmek gerekir. Bu noktalar kardiyo biçimi ve kardiyo süresi olarak ikiye ayırabiliriz. Gerçekleştirilecek olan kardiyo egzersinizi maksimum fayda ile sonlandırma hedefiniz varsa iki farklı kardiyo tipinden birini seçmeniz gerekir. Bir çok kişi koşu bandını sistemli şekilde kullanmadıkları için verim alamazlar. Fakat bilinen iki sistemden birini seçip doğru şekilde uygularsanız farkı hissedebilirsiniz.

1- HIIT Kardiyo (Aralıklı Kardiyo)
HIIT nedir? İngilizce açılımı “High intensity interval training” olan bu kavram, aralıklı kardiyo olarak Türkçe’ye evrilmiştir. HIIT kardiyo şekli, yani aralıklı olarak tabir edebileceğimiz bu tür kardiyoda amaç nabzı stabil tutmamaktır. Yani nabız farklı ritimlere geçiş yapmalıdır. Nasıl mı? Koşu bandına çıkın ve farklı hızlarda ilerleyin. Örneğin 45 saniye hızlı tempo yürüyün, sonra 45 saniye koşun. Değişmeli olarak bu değerleri uygulayın. Aslında koşu bandları bu konuda size yardımcı olan fonksiyona sahip. Yani koşu bandında program ayarladığınız taktirde sistem otomatik olarak size bunu yaptırabilir. Bu sistemde kalp ritmi hızlı şekilde değişir. Eğer yeni bir sporcuysanız çok tavsiye edilmez fakat orta ve ileri seviyeyseniz tavsiye edilir. Fazla yıpratıcı olabileceği için uzun süre önerilmez. Isınmış bir vücut için 25-30 dakika fazlasıyla yeterlidir.

2-Steady (Hafif ve Sabit Tempo)
Steady kardiyo türünde ise nabız sabit tutulur. Çok değişmez. Hafif ve sabit tempo ile uzun süre devam edilir. Tavsiye edilen süre en az 45 dakikadır. Hafif tempodan kasıt 3-4 kmhz değildir. Yine temponuz, kalp ritminizi normalden yukarıda tutacak şekilde olmalıdır. Her sporcu için her zmaan uygulanabilecek bir kardiyo çeşididir.

Püf Noktaları!

Gelelim hatalar ve püf noktalarına. Hatalardan bahsedecek olursak, bir çok kişi, steady yani hafif ve sabit tempo uygulamaktadır. Bunda hiç bir anormallik yok fakat bu egzersizi çok kısa sürede sonlandırmaktadırlar. Steady kardiyo türünde nabız daha düşük ve stabil olacağı için kısa süreli kardiyolar etkisiz denecek kadar azdır. Bu nedenle steady kardiyo uyguluyorsanız mutlaka süreyi uzun tutun.

Steady kardiyo için en önemli tüyo, süreyi uzun tutmanın yanı sıra koşu bandına eğim kazandırmaktır. Koşu bandında “Incline” başlıklı bir buton göreceksiniz. Onu arttırın ve koşu bandına eğim kazandırın. Bu şekilde düz yolda yürümek yerine yokuş yukarı çıkacaksınız. Bu sizi biraz daha zorlayacaktır ve daha fazla kalori harcamanıza neden olacaktır.

Artık kardiyo egzersizleriniz daha verimli geçecektir.

Uyarı:
Uzun süre sabit koşmaktan kaçının. Uzun süreli koşular, eklemlerinize zarar verir. Dize ve bele binen yük artış göstereceği için sağlıklı olmamaktadır.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir