Kızıl Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık Eyl 08, 2022 Yorum Yok

Kızıl rahatsızlığı, kırmızı lekeler şeklinde, mikroplu ve bulaşıcı bir rahatsızlıktır.

Kızıl rahatsızlığına neden olan mikrobun ne olduğu henüz anlaşılamadı. Son senelerde yapılan araştırmalara göre hastaların boğazında ve bademciklerinde ufak, yuvarlak yalnız mikroskopla görülebilen zincir şekilli streptokok adı verilmekte olan mikrobun kızıl rahatsızlığına neden olduğu belirleme edilmiştir. Bu mikrop, boğaz ve bademciklere yerleşip, iltihaplanmalara neden olup, iltihabın vücuda yayılmasına neden olur. Kızıl mikrobu hasta bireyin boğazında, bademciğinde olduğu için, hasta konuşuyorken, hapşırıyorken boğazındaki mikrop ağzından fırlar ve çevresindeki bireylere bulaşır.

Kızıl Hastalığı Belirtileri

Kızı mikrobu vücuda girdikten 4–5 gün sonrasında kişi titremeye başlamaktadır. Akabinde gelişmekte olan yüksek ateş, bademciklerin aşırı şişmesi, zamanla iltihaplanması, kızarması, mide bulantısı, kusma, bel ağrısı, baş ağrısı kızıl rahatsızlığının yakınmaları arasındadır. Hasta yatarak rahatsızlığı atlatmaya çalışır. Hastalık başladıktan birkaç gün sonrasında bireyin bedeninde kızarıklıklar başlamaktadır. Kısa sürede bu kızarıklıklar yüz, kol, göğüs, sırt, bacaklar olmak suretiyle tüm vücuda yayılır. Bütün vücuda dağılabilmekte olan kızıl lekeler, dudaklarda görülmez. Söz konusu lekeler, bir hafta sonunda gücünü yitirmeye başlamaktadır, yüksek ateş nihayetinde düşmüştür. Kızıl rahatsızlığının hafif atlatılabilmesinde ülkemizin ikliminin de etkisi mevcuttur.

Kızıl Hastalığı Tedavisi

Kızıl rahatsızlığı tedavisi için tek sadece başına kalabileceği ve çevresindeki kişilere rahatsızlığı bulaştıramayacağı bir yere alınmaktadır. En az 3 hafta yataklı istirahat gerekebilir. Yattığı odanın sıklıkla havalandırılması, güneş görmesi, ışıklı bulunması gerekebilir. Bol sıvı besinler tüketilmeli, güzel bir şekilde süt ve yoğurt yenilmesi önem arz eder. Doktor, gerekli gördüğü takdirde kalpdamarları güçlendiren ilaçlar verebilir. Bunun akabinde sulfamid, Penicilin denilen antibiyotik kullanmak mümkün.

Kızıl Hastalığından Korunma Yolları

Kızıl rahatsızlığından korunabilmek için katiyen hijyene aşırı dikkat etmelisiniz. Kızıl hastası olan bireyin hiçbir şekilde eşyalarını kullanmamalısınız. Kızıl hastası olan bir çocuğun mümkünse 40 gün okula gitmemesi gerekebilir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir