Kanola Yağı Nedir ? Kullanımı Nasıldır ?

Güzellik, Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Diyette bulunan yağlar son derece önemlidir.  Bu sağlıklı yağlar  olmadan, bedenlerimiz düzgün bir şekilde çalışamaz. Ancak  farklı yağ türleri arasında sağlık etkileri hakkında bir sürü karışıklık var. Ağır bir şekilde sağlıklı bir seçim olarak pazarlanan bir yemeklik yağ kanola yağı bulunmaktadır.  Omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere doymuş yağlarda ve doymamış yağ oranlarında düşüktür. Bazı uzmanlar aynı fikirde olmasa da, üreticiler buna ” dünyanın en sağlıklı pişirme yağı ” diyorlar. Bu makalede kanola yağına derinlemesine bir bakış ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceği ele alınmaktadır.

Kanola Yağı Nedir?

Gün içinde, kolza yağı adı verilen bir yağ, endüstriyel amaçlar için sıklıkla kullanılmıştır. Üretmesi ucuzdu, ama insanlar bazı olumsuz maddeler içerdiği için tüketemediler. Erucik asit  bazı sıçan çalışmalarında kalp hasarına neden olan bir yağ asididir.  Glukosinolatlar yağ tadı kötü yapan acı bileşiklerdir. Bir grup Kanadalı bilim adamı kolza tohumu yağını yenilebilir bir yağa dönüştürmek istediler, bu yüzden bu zararlı, acı maddelere daha az yer veren tohumları “yaratmak” için seçici yetiştirme teknikleri kullandılar.  Kanola aslında eşsiz bir bitki değildir. Bu istenmeyen bileşimlerde düşük olarak yetiştirilen bir kolza tohumu ismidir.  Bugün, dünya kanola mahsulünün yaklaşık% 90’ı genetik olarak değiştirilmiştir.  Kanola yağı, bazı istenmeyen maddelerden daha azını içermek üzere yetiştirilen kolza tohumlarından ekstrakte edilir. Dünyanın kanola mahsulünün çoğu genetik olarak değiştirilmiştir.

Kanola Yağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi diğer popüler yağları / yağları yapmak için kullanılan basit süreçler gibi  bir şey değildir. Yüksek sıcaklığa maruz kalması sadece bu yağdan uzaklaşmanızı sağlamalıdır. Yüksek ısıya karşı çok hassas olan ve kolayca oksitlenmiş (zifiri) olan çoklu doymamış yağlarca yüksektir. Yağı tohumlardan çıkarmak için heksan adı verilen zehirli bir çözücü kullanılır. Yemek yağlarında eser miktarda heksan bulunmuştur. Bu son derece doğal olmayan üretim sürecinde, yağın bir kısmı zarar görür.  Bir çalışmada, ABD’de mağaza raflarında bulunan kanola ve soya fasulyesi yağları incelenmiştir . İçlerindeki yağ asitlerinin % 0,56 ila% 4,2’sinin toksik trans yağlar olduğu bulunmuştur.  Bu maalesef etikette listelenmiyor.

Yapay trans yağlar inanılmaz derecede zararlı ve birçok ciddi hastalık, özellikle de kalp hastalığıyla ilişkili … dünyanın en büyük katilidir. Ancak, soğuk preslenmiş ve organik kanola yağının aynı işlemden geçmediğini ve çok fazla oksitlenmiş yağ veya trans yağ içermediğini unutmayın. Ne yazık ki, kolza tohumu / kanola yağlarının büyük çoğunluğu endüstriyel işlem yöntemiyle yapılmaktadır.

Kanola Yağı Besin İçeriği 

En rafine edilmiş yağların çoğu gibi, kanola yağı da temel besin maddelerinde düşüktür. Bununla birlikte, biraz yağda çözünen E ve K vitaminleri içerir. Kanola yağının tipik bir yağlı asit bileşimi :

  • Doymuş % 7
  • Tekli doymamış % 63
  • Çoklu doymamış % 28 ( 2: 1 oranında omega-6 ve omega-3 ile ) ‘dir.

Tam rakamların ve oranların farklı gruplar arasında değişebileceğini unutmayın. Geleneksel bilgeliğe göre, doymuş yağlar kötüdür ve doymamış yağlar iyidir, bu nedenle, yağlı asit bileşimi oldukça mükemmeldir. Ancak, burada belirtilmesi gereken birkaç şey var. Her ne kadar doymuş yağ geçmişte zararlı kabul edilmiştir, birçok yeni çalışma gerçekten kalp hastalıklarla ilgisi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, kanola yağının düşük doymuş yağ içeriği, bazı mükemmel pazarlama sloganlarına izin vermesine rağmen, tamamen ilgisizdir.

Kanola yağı da sağlıklı olan tekli doymamış yağlarca yüksektir. Bunlar zeytinyağında büyük miktarlarda bulunan yağlardır. Kanola yağının dengeli bir omega-6 ve omega-3 yağ oranı içerdiği doğrudur. Ancak,   akılda tutulması gereken  bazı çoklu doymamış yağ miktarıdır. Çok miktarda kanola yağı tüketmek, çoklu doymamış yağların doğal olmayan seviyelere yükselmesini sağlar. Bu yağ asitleri, hücre zarlarına dahil olurlar ve serbest radikal zincir reaksiyonlarına neden olan ve proteinler ve DNA gibi önemli moleküllere zarar veren oksidasyona yatkındırlar.

Ayrıca, kanola yağındaki omega-3’ler ALA’dır (Alfa Linolenik Asit). ALA, omega-3’lerin bitki formudur, bu, hayvan formlarına dönüştürülünce işe yaramaz. Birçok çalışma, insanların ALA’yı EPA ve DHA’ya dönüştürmede yetersiz kaldıklarını göstermektedir, bu nedenle yüksek omega-3 kanola yağı içeriği bile övünmeye değer olmayabilir. Ayrıca, kötü üretim sürecinde bu “kalp sağlıklı” çoklu doymamış yağların çoğunun çoktan kaçtığını ve büyük bir kısmın trans yağlara dönüştüğünü unutmayın. Gerçekten … iyi bir omega-3 kaynağı istiyorsanız , haftada bir ya da iki kez yağlı balık yiyin ya da balık yağı ile destekleyin.

Kanola Yağı Zararları 

Araştırmacıların insanları kanola yağıyla besledikleri, daha sonra kolesterol gibi kan işaretçilerine ne olduğunu gözlemledikleri birkaç kontrollü çalışma vardır. Bu çalışmalarda, kanola yağı toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini% 25’e kadar düşürmektedir. HDL seviyeleri üzerinde çok az etkisi vardır. Ancak, bu çalışmaların süresi çok kısadır (en uzun 4 aydır, ancak çoğu 3-4 haftadır) ki bu da kalp hastalığının kendisi hakkında bir şey belirtmek için çok kısadır.

Kolesterol seviyelerinin mutlaka bir hastalık nedeni değil , bir risk faktörü olduğunu anlamak önemlidir. Bir şeyin kalp hastalığını gerçekten önleyip önlemediğini bilmek için, o zaman kalp hastalığının kendisini ölçmek gerekir, sadece onunla ilişkili bir durumu değil.  Birkaç yıl süren diğer çalışmalar, bitkisel yağların kısa vadede kolesterolü düşürmesine rağmen , uzun vadede kalp hastalığı riskini artırabildiğini göstermiştir.

Tohum ve bitkisel yağlar genellikle sağlıksızdır. Geleneksel olarak üretilen kolza tohumu / kanola yağı istisna değildir.  Geleneksel kanola yağı (çoğu insanın tükettiği) besin maddelerinde düşük, okside omega-6 yağlarında yüksek, trans yağlarda yüksek ve omega-3’ler verimsiz bir formdadır.

Bunun yerine zeytinyağı veya hindistancevizi yağı tüketmek daha iyi olurdu.

Yazımız bu yağ hakkında gerçekleri söylemektedir ve diğer yararlı başlıkları altında yazılan yazılara karşı sizi korumayı hedeflemektedir. Bu açından umarım yararlı olur ve alternatif yağlar arasında bu yağı sokmamanızı sağlarız. Sağlıklı günler diler, sağlıklı yağlar için aşağıdaki yazılarımıza bakmanızı tavsiye ederiz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir