Hamilelikle ilgili genel bir bilgi sahibi olmak için ilk önce bilinmesi gereken şeylerden biri kadınlarda bulunan üreme organlarının neler olduğu ve hangi işlevleri gördüğüdür. Bu yazı hem erkekler hem de kadınlar için hazırlanmış bir yazıdır. Eğer her iki cins de kadınların üreme organlarını tanımıyorsa muhtemelen gebelikte meydana gelen şeyleri ve gebeliğin süreçlerini pek de anlamayacaktır.
Gebelikte ve gebelik sonrası neler yaşanacağını bilmek istiyorsanız öncelikle kadın üreme organlarını tanımalı ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Kadın üreme organları nelerdir?
Kadın üreme organları iç ve dış üreme organları olarak 2’ye ayrılır. Klitoris (bızır), küçük ve büyük dudaklar ile hazne dış üreme organlarıdır. Rahim, tüpler ve yumurtalıklar ise iç üreme organlarıdır.
Klitoris ile küçük ve büyük dudakları çoğumuz biliyoruz. Bunlar en dış kısımda yer aldığı için çıplak gözle kolaylıkla görülebilirler. Ancak hazne nedir çoğu kişi bilmez. Hazne denilen organ iç üreme organlarını dışarıya bağlar, böylece iki yer arasında köprü vazifesi görür. Ayrıca haznede ilişki gerçekleşir ve adet kanı bu kısımdan dışarı atılır. Normal doğumun da meydana geldiği ana giriş noktası da hazne organıdır.
Rahim ise bebeklerin gebelik süresince hayatını sürdürdüğü yerdir. Gebelik oluşmazsa rahim iç yüzeyi soyulur. Böylece de adet kanaması başlar ve adet ile beraber soyulan yüzey dışarıya atılır.
Tüpler de döllenmenin gerçekleştiği yerdir. Ayrıca yumurtalıklardan atılan yumurta buradan rahme taşınır.
Yumurtalıklar da bilindiği üzere kadınlık hormonunun salgılandığı yerdir.
Yorum Yok