Gebelikte bebek hareketleri nasıl sayılır?

Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Anne olma hayalinin gerçek olduğu hamileliğin ilk zamanlarında anne adaylarının merak ettiği en önemli konu gebelikte bebek hareketleri ve ne sayıda olması gerektiğidir. Minik ayakları ile karnınıza vurmaya başladığı zamanlar 9. Haftadan itibaren başlamaktadır. Özellikle ultrason ile bakıldığından net olarak görülecektir. İlk zamanlarda şiddetli olmadığından anne tarafından hissedilmez. Bunun sebebi yaklaşık 2 cm boyunda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu süreçte bebeğin hareketlerini hissettiğini söyleyen anne adayları aslında kendilerinin bağırsak hareketleri ile bebeğin hareketlerini karıştırmaktadırlar. Bebek hareketlerinin net bir şekilde hissedilmeye başladığı hafta bebeğin büyüklüğüne göre 16. Haftadan 20. Haftaya kadarki aralıkta, ilk hamilelikte ise 22. Haftaya sarkabilir.

Hareket sayısı kaç olmalı

Bebek hareketlerinin sayılması ve hareketlilik durumunun söz konusu olması bebeğin sağlığı konusunda anne adaylarına bilgi verir. Gebelikte bebek hareketleri saymaya yarayan değişik yöntemler vardır. Başta yapmış olduğu hareket bir yere kaydedilir ve kaydedilen saatten sonraki süreçte gerçekleşen hareketlerin ortalaması alınır. Buna göre 2 saat boyunca ortalama 10 defa hareket etmesi gerekmektedir. 2 saat içerisinde 10dan fazla yapması sorun teşkil etmez iken 10dan az ise diğer faktörler de bulunuyor ise risk var demektir. Sayıma 28. Haftadan itibaren başlanır. Riskli bir gebelik var ise 24. Haftada sayım yapmaya başlamak yerinde olacaktır. Eğer hareket sayısı 10u geçmiyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Bebek anne karnında uyur mu

Bebekler anne rahminde günün büyük kısmını uyuyarak geçirirler. Bebekte bebek hareketlerini sayma işleminizde değişimlere neden olan bu eylem sizi endişelendirmesin. Özellikle iyice büyüdüğü 7. Aydan itibaren bebekler nerede ise günün % 80 ini uykuda geçirirler. Uyku esnasında rüya gördükleri ve rüyanın etkisi ile göz kapaklarında hızlı bir hareketlenme meydana getirdikleri yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. NTS vasıtası ile de bebeğin uyuduğu görülebilir. Uyuyan bebeklerin hareketlerinde azalma olur. Bu nedenle sayımı bebek uyandıktan sonra yapmak gerekir. Eğer uyandıktan sonra da hareketsizlik var ise ya da hareketlerde azalma var ise doktorunuza başvurarak ultrason veya dopler aracılığı ile kontrol ettirmelisiniz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir