Bebek Sarılığı Belirtileri Ve Tedavisi

Sağlık Eyl 11, 2022 Yorum Yok

Yeni doğan bebeklerin genellikle % 60’ında, erken doğan bebeklerin ise yaklaşık olarak %80’inde bebek sarılığı görülür. Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıklar genellikle bir tehlike oluşturmaz. 1 – 2 haftada kendiliğinden geçmektedir. Sarılık yeni doğan bebeklerde çok sık görülür. Her sarılık olduğunda bebeğin hasta olduğu anlamına gelmez. Genellikle fizyolojik sarılıklardır. Sarılık genellikle kendiliğinden geçse de bazı durumlarda bilirubin yüksek seviyelere ulaşıp bebekte beyin hasarına yol açabilmektedir. Bu yüzden doktor takibi önemlidir.  Fizyolojik sarılık dediğimiz sarılık kendiliğinden geçer bebeğin doğumunun ertesi günü başlar ve 3. ve 4. günlerde en yüksek seviyesine ulaşır. Diğer günlerde ise giderek azalır.

Bebek Sarılığı Nasıl Oluşur?

İnsan hayatının ilk 28 günü yeni doğan dönemi olarak adlandırılmaktadır. Sarılık biluribin adında, cilde sarı rengini veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan bir problemdir. Doğum öncesinde bebekteki biluribini annenin karaciğeri temizlemektedir. Doğumdan sonra ise bebeğin vücudu bilirubini hemen temizleyemediği için bebekte sarılık oluşur.

Yeni doğan bebeklerde sarılığın erken tespiti oldukça önemlidir. Sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçse de yukarıda bahsettiğimiz gibi beyin hasarına da yol açabilmektedir. Bebek sarılığı belirtileri ise şöyledir; bebeğin çok uyuması, emmek istememesi, beslenmesinin azalması ve yüzünde sarı bir görüntünün oluşması. Eğer biluribin çok yükselmişse bebekte beyin hasarına ve zekâ geriliğine sebep olmaktadır.

Bebek Sarılığının Tedavisi

Bebeğin doğum yaşı, kilosu ve doğum zamanına göre belirli bir çizelge oluşturulmuştur. Bu çizelgelere göre bebekteki biluribinin belirli bir seviyeye ulaştığı tespit edilir ise tedaviye başlanır. Bebek özel bir ışık kaynağı altına yerleştirilir. Mavi – yeşil ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık biluribinin vücuttan atılmasını sağlar. Bu tedavi yöntemi bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bebeğin gözleri tedavi sırasında ışığın bir zarar vermemesi için kapatılır. Yan etki olarak bazen ciltte döküntüler, sık ve sulu dışkı çıkarma gibi etkiler görülebilir. Aralıklarla bebeğin kanına bakılır ve biluribini kontrol edilir. Işık tedavisi sonlandıktan sonra da doktor kontrolüne gelmek gerekir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir