Bağırsak tıkanması, bağırsağın içerisinde varolan besin atıklarının ileri doğru itilmesinde, değişik nedenler yüzünden meydana gelmekte olan aksaklıklara söylenilmektedir. Bağırsak tıkanması tam bağırsak tıkanması oluşabildiği gibi, bölgesel olan bağırsak tıkanması şeklinde de görülebilir. Bağırsaklarda meydana gelmekte olan tıkanıklıklar, mekanik nedenlere bağlı olduğu gibi mekanik olmayan nedenlere de bağlı olabilir. Mekanik olmayan etkenler “Ahareketli ileus” ve “Dinamik ileus” olmak suretiyle iki değişik çeşittedir. Bağırsak tıkanmasına, gerçekleşmiş olduğu alan ve hazırlayıcı etkenler göz önüne alınmadan kısaca “îleus” denir. İleusların oluşum biçimlerini sınıflamak, daha basit anlaşılır bir araştırma imkânı sağlar.
1) Mekanik ileuslar:
Bu alandaki bağırsak tıkanmalarının nedeni, bağırsakları etkilemiş olan bağırsak içi veya bağırsak dışı mekanik nedenlerdir.
a) Bağırsakların herhangi bir alanda kendi etrafında dönmeye başlaması beraberinde bağırsak boşluğunun boğulur. Bu esnada bağırsağı karın arka duvarına asan kısmı ve bağırsak mezenteri de bükülmeye başlamaktadır. Böyle bir durumda da bağırsağı besleyen damarda da boğulma gözlenir. Böylece bağırsağın o bölgesinde dokuların ölmesi riski gelişmektedir. Söz konusu tüm bu olayla, toplum arasında “Bağırsak düğümlenmesi” olarak ifade edilir. Bu olaya tıp arasında “Volvulus” denilmektedir.
b) Bazı durumlarda ise bağırsağın bir kısmı ilerleyip, kendinden sonrasındaki bağırsak boşluğunun içine girer.
c) Bazı durumlarda ise bağırsağın içine düşmüş olan safra taşları bağırsak tıkanmasına neden olur. Bu tip tıkanmalar bireyin yutmuş olacağı sert, yabancı bir cisim yüzünden de olabilir.
d) Fıtık sorunlarında fıtıktan kaynaklanan bir komplikasyon şeklinde de bağırsak tıkanması ortaya çıkabilir.
e) Bağırsak etrafındaki dokular bantları, yapışıklıklar, ve tümörler bağırsağı dışarı doğru iterek veya büzerek bağırsak tıkanmasına neden olabilmektedir.
f) Crohn rahatsızlığı, kolitis ülseroza vakaları, bağırsak boşluğuna doğru büyüyen bağırsak tümörleri bağırsak tıkanmasının nedenlerindedir.
2) Dinamik ileus:
Diğer adı Spastik ileus olan hareketli ileus, fazla sık görülmekte olan bir vaka değildir. Bağırsağın herhangi bir kısmının kasılıp gevşetüketmemesi beraberinde oluşur. Dinamik ileus “Üremi”, “Ağır olan çeşitli maden zehirlenmeleri”, “Mega-kolon”, “Yaygın bağırsak ülserleri” ve “Porfirya” gibi vakalara da rastlanılmaktadır.
3) Ahareketli ileus:
Bağırsak tıkanmalarının nedenleri arasında en fazla rastlanılan “Ahareketli ileus”tur. Ahareketli ileus durumlarında, bağırsaklar kasılma kabiliyetlerini kaybedeler. Bunun neticesi şeklinde de bağırsak içerisinde barındırmış olduğu gıda nihayetinde ileriye doğru itemezler.
Yorum Yok