Bağımlılık ve Tedavi Yöntemleri

Sağlık Eyl 11, 2022 Yorum Yok

Bağımlılık  psikolojik bir rahatsızlık olup türüne göre değişik tedavi yöntemleri vardır. Bu durum, insan hayatını en olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Tedavi olunmaması halinde intihara kadar götürecek önemli bir rahatsızlıktır.

Peki bağımlılık nedir?

İnsanın bir nesne yada bir duruma, kendilerini kontrol edemeyeceği derecede bağlanması durumudur. Bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde  sürekli yinelenerek güçlenen bir rahatsızlıktır. İnsan oğlu doğası gereği her şeyi merak eder ve bazı merak konuları, kişileri bağımlılığa götüren alışkanlıklar edinmesini sağlar.

Merak iyi bir şeydir aslında ama merak edilen konu ve nesnenin iyi ayırt edilebilmesi gerekiyor. Mesela bir insan sigaranın ne derece zararlı olduğunu iyi bilir ama merakını gidermek için onu denemek ister. İşte burada gönüllü olarak sigaraya bağımlılık yapmış oluyorsunuz.

Bağımlılık Çeşitleri

Bağımlılık 2 şekilde karşımıza çıkıyor. Psikolojik ve fizyolojik bağımlılık. “Fizyolojik Bağımlılık Nedir” diye soracak olursanız, kişinin bir maddeye bedenen bağlanması ve o maddeyi vücuduna temin etmediğinde oluşan rahatsızlık durumudur. Fizyolojik bağımlılık yapan maddeler, eroin, esrar, kokain, sigara, tiner, bonzai gibi beyni hedef alan ve olmadığında hastanelik bile olabileceğiniz maddelerdir.

Et yemek veya meyve suyu içmek bir bağımlılık değil, tercihtir. Siz et yemediğinizde beyniniz krize girmez veya vücudunuz kriz niteliği taşıyan tepkiler vermez ama eroin bağımlısı biri, belli bir süre bu maddeyi vücuduna sağlamaz ise, vücut kriz sinyalleri vererek bir seklide beyni yani sizi yönlendirir ve bu maddenin sağlanmasını açık olarak ister. Fizyolojik Bağımlılıkta, elinizde olmayan sebeplerle vücudunuza zararlı olduğunu bildiğiniz maddeleri sürekli vücudunuza enjekte ederek geçici rahatlama vardır. Sonu genelde ölümle biter.

Şimdi gelelim psikolojik bağımlılığa. Burada yapılan bir kaç hata var. Takıntı bir psikolojik bağımlılık değildir. Sadece bir nesne veya duruma hayran olma, o nesnenin  kendinde olunca huzur bulduğuna yada o durumu yaşayınca motive olduğuna inanma durumudur. Takıntı da tedavisi olan bir psikolojik rahatsızlıktır.

“Peki Psikolojik Bağımlılık Nedir?”

Psikolojik Bağımlılık, bir durum veya heyecana olan bağımlılıktır. Yani vücudunuza bir madde girmez ama o durumu yaşamadan da yapamayız. Beynimiz sürekli sinyal vererek bizi irademize yenik düşürerek bize zarar veren durumları dahi yapmamıza neden olur. Psikolojik bağımlılık yapan durumlara en güzel örnek, iddaa bağımlılığı veya kumar bağımlılığı diyebiliriz. Bu örneklerle fizyolojik Bağımlılık ve Psikolojik Bağımlılık arasında ki farkı su şekilde açıklayabiliriz.

Fizyolojik Bağımlılık’ta bağımlısı olduğunuz maddeyi vücudunuza tedarik etmezseniz, vücudunuz krize girer  ve bedeninize  ağır bedeller ödetir.  Ama bir Psikolojik Bağımlılık olan kumarı oynarsanız, kendinizden çok çevrenize ve sosyal yaşamınıza zarar verirsiniz.  O yüzden psikolojik bağımlılığın tedavisi daha kolay olmaktadır. Tabi bu tedavi edilecek kişinin psikolojik yapısı ve tedavi edilecek konunun kişide nasıl bir zarar bırakmasıyla doğru orantılıdır. Bu konuda net bir cevap almak için bir psikiyatri uzmanı ile görüşülmelidir.

Bağımlılığın zararları nelerdir?

Aslında tıp literatüründe en tehlikeli hastalıklar arasında yerini almış bu rahatsızlık, çoğunun hastalığını kabul etmemesi veya tedavi olmak istememesi yüzünden maalesef akıl sağlığını yitirme veya ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Birçok aile bu sebepten yıkılmış veya maddi anlamda ciddi sıkıntılar yaşamıştır. Psikolojik bağımlılık genelde çok ciddi maddi sonuçlara sebep olur ve ciddi kayıplar söz konusudur.

Ülkemizde en sık görülen  bağımlılık türü olan iddaa bağımlılığı, bir çok insanın maalesef hayatına mal olmuş, bir çoğunun da yuvasının dağılmasına sebep olmuştur. Kumar da aynı şekilde bir sürü ocak söndürmüş ve bir sürü insanin canına mal olmuştur. Kumar bağımlılığı, içki bağımlılığı, madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı ve iddaa bağımlılığı günümüzde en çok görülen türlerdir ve maalesef bağımlıların yaş ortalamasının da günden güne düştüğü Bağımlılıklardır.

 Peki bağımlılık nasıl tedavi edilir?

Her şeyden önce sağlam bir irade ile gerçekten ama gerçekten istemek gerekir. İnsan oğlunun, ölüm dışında çözemeyeceği veya başaramayacağı sorun yoktur. Öyle ki tıbbın yıllardır çözüm bulamadığı kanseri bile yenen insanlar olduğunu her gün gazetelerde duyuyoruz. Eğer bir bağımlıysanız neden sizde yapamayasınız? Önce bağımlılığınızın Fizyolojik mi, Psikolojik mi Olduğunu tespit etmeniz gerekir.

Madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi fiziksel bağımlılıkların tedavisi biraz daha zahmetli ve zaman alır. Özellikle uyuşturucu madde bağımlısı kişiler için uyuşturucu bağımlılığı tedavi merkezleri günümüzde hemen her ilde sağlanmaktadır. Kişiler bireysel olarak cesaretini toplayıp, bu merkezlere başvurarak direk tedavilerine başlayabilirler.

Her şeyden önce bu zehir türlerinden kurtulmak istediğinize inanın. Bunu yapabilecek gücünüz olduğunu bilin. Özellikle madde kullanmış kişilerin bir çoğu bu illetten kurtulmanın yollarını arıyor. Her gün madde kullanıp tün hayattan uzak sokak aralarında bayılan yada tuhaf hallere bürünen insanların halleri ortadadır.

Bu şekilde ne kadar yaşayabileceğinizi bir düşünün. Çok geç kalmadan sizde tedavinize başlayarak sağlıklı diğer insanlar gibi hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Ölüm, eğer tedavi olmazsanız her an karşılaşacağınız bir sahne. Bunu hiçbir zaman unutmayın.

Psikolojik bağımlılık yani kumar veya iddaa bağımlılığınız varsa, bir psikiyatriden terapi alarak bundan kurtulabilirsiniz ama özellikle psikolojik Bağımlılıklarda, rahatsızlığa inanmak ve tedavi olmayı istemek en önemli kural. Tedaviye gönülden inanmazsanız, dünyanın onur ucuna dahi gitseniz günümüzde İnternet ortamında bile çok rahat ulaşılabilen kumardan kurtulmanız kolay olmayacaktır.

Unutmayın bu rahatsızlık, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ve iradesi güçlü olan bireylerin çok rahat atlatabilecekleri bir durumdur. Birçok insan, tedavi olarak %100 kurtulabilmiştir. Karar verin, inanın ve başarın.  Hepsi bu!!!!

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir