Bağırsak kanseri erkeklerde ve kadınlarda aynı oranda görülme sıklığına sahip 3. kanser olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde her 10.000 kişinin 5’i bağırsak kanserine sahiptir.
Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak kanseri belirtileri içinde ilk önce farklılaşan durum dışkılama alışkanlığının değişmesidir. Karın ağrısı görülen en yaygın belirti olarak birinci sıradaki yerini korumaktadır. Fark edilmesi subjektif verilerin çokluğu sebebiyle daha erken tanılanmasına imkan sağlar. Erken tanı konan hastalıklarda hastanın daha az çekerek kurtulması daha olasıdır. Sık tekrarlayan ishallerin de kanser belirtisi olarak düşünülmesinde fayda vardır. Rektal kanamalarda bunlardan biridir. Kanama; gizli kanama olabileceği gibi taze kırmızı bir şekilde de görülebilir. Her iki durumda kesin bir tanı koymada yeterli olmamakla beraber şüpheye düşülmesi ve araştırılması gereken bir durum olarak değerlendirilmelidir.
Gizli kanamaya sahip hastaların çoğu kronik bir yorgunluk ve halsizliğe sebep olan anemik bir tablo sonucu doktora başvurmaktadır. Yapılan kan tetkiklerinde kansızlık saptandığında bunun nereden kaynaklandığını bulmak için hastaya kolonoskopi yapılabilir ve böylece kanama odağı saptanabilir.
Bağırsak Kanseri Hangi Bireylerde Daha Çok Görülür?
Bağırsak kanseri belirtileri B12 vitamini eksikliği olan hastalarda daha erken görülür. Kanserli bir kolonun B12 vitaminini gerektiği ölçüde absorbe edemeyişi kişide B12 vitamin eksikliğine bağlı anemik bir tablo sergiler. Çoğu durum bağırsak kanseri tanısını koymada tek başına yeterli gelmediğinden kolonoskopi yapılarak durumun değerlendirilmesi yapılır ve tüm kolonun incelenmesi sağlanıp evrelendirmeye göre tedavi yöntemleri düşünülür.
Bağırsak Kanseri Geç Fark Edilirse Ne Olur?
Bağırsak kanseri belirtileri dikkate alınmadığında yada fark edilmediğinde ilerlemiş bir tümör bağırsakta tıkanıklığa sebep olabilir ve bu durum kendini şiddetli karın ağrısı ile gösterebilir. Karın ağrısına dışkının kolondan geçisinin zorlaşması yada çok fazla büyüyen tümör yüzünden kolonun yırtılmasıyla burada ki zararlı içeriğin peritona(karın iç duvarı)geçmesi sebep olabilir. Fakat tümör kaynaklı kolon yırtılmaları çok nadir görülmektedir.
Son aşamada fark edilmiş bir bağırsak kanseri için, büyük olasılıkla sıçramış başka metastatik kanserlerinde varlığı bilindiğinden cerrahi kesin çözümü getirmemekte sağ kalım süresinin uzamasında etkili olmamaktadır.
Yorum Yok