Bir kanser tanısı kişiye bir çok psikolojik rahatsızlıkla beraber konulmaktadır. Kansersin denildiğinde hasta kişi kafasında ben öleceğim olgusunu yaratmaya başlar. Hele ki bu akciğer kanseri ise durum daha da vahimdir. Akciğer kanseri en ölümcül kanser türlerinden bir tanesidir.
Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Akciğer kanseri akciğerlerde kendini iki kaynaktan besleyerek ortaya çıkaran bir olgudur. Ya akciğerin kendi hücreleri, kanserleşmiş hücreler meydana getirmektedir, ya da vücudun başka bir organında oluşmuş kanserli tümörler kan veya lenf yolu ile akciğere ulaşmış ve orada kanser oluşturmuştur. Kişi neden akciğer kanseri olmuştur da başka bir tür kansere yakalanmamıştır sorusunda ise sigara %90 ile ipi tek başına çekmektedir. Geriye kalan kısmını ise önceden geçirilmiş akciğer hastalıkları, kimyasallarla çalışma, genetik faktör ve çevre kirliliği gibi nedenler oluşturmaktadır. Kanser hastalığının temelindeki olay şudur ki; kanser hücreleri büyürken etrafa zararlı kimyasallar bırakır ve sağlıklı dokunun ölmesini sağlayarak tutulum yaptığı organın işlevini yerine getirememesine sebep olur. Böylelikle organın aktivitesi bozulur ve bundan tüm sistem etkilenir.
Akciğer kanseri %80-90 oranında kendi hücrelerinden kaynaklı bir kanser türüdür. Kanser hücresi demek, DNA yapısı dış etkenle bozulmuş bir mutasyona sahip, kontrolsüzce üreyebilme ve yayılabilme özelliğine sahip hücre demektir.
Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Akciğer kanseri prognoz (gidişatı) yönünden iyi seyreden bir kanser olarak karşımıza çıkmamaktadır. Hastalığın ileri evreye gelene kadar fark edilememesinde, kişinin ortaya çıkan solunumsal problemlerini sigaraya bağlıyor olması gelmektedir.
Erken tanı çok önemli olup cerrahiye uyumluluğu açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Erken tanılarda hastanın az da olsa kurtulma ihtimali artmaktadır. Erken tanılamada röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi, PET ve magnetik rezonans gibi yöntemler kullanılmaktadır. Akciğer kanseri tanısı için en son biyopsiye başvurulup dokunun patolojik incelemesinin ardından hızlı bir şekilde tedavi yöntemine karar verme aşaması başlamaktadır.
Temelde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlem uygulanarak kanserli hücrelerin tamamen yok edilmesi hedef alınır. Başka organlara yayılımı gerçekleşmemiş bir akciğer kanserinden beklenen tedavi başarısı her zaman daha fazladır.
Yorum Yok