Yılan Sokmalarında Yapılması Gerekenler

Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Yılan yeryüzünün en tehlikeli hayvanlarından biridir. Yılanlar genelde süt kokusuna gelmektedirler. Bu nedenle beşikte bebeği olan annelerin kabusudur yılanlar. Yılanlar kıvraklığı ve son derece zehirli oluşuyla insanlar üzerinde korku salmayı başarmışlardır. Yılanlar hem çeşitleri gereği çok zengin bir canlı türüdür hem de tehlikeleri ile en popüler hayvanlardan biridir.

Yılan sokmaları bazı akrep türleri ile deniz canlılarının sokması gibi genel ve lokal belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtiler genelde yılanın soktuğu yerde meydana gelir. Yılan sokması tıpkı akrep ve deniz canlıların sokması gibi kızarıklık, iltihaplanma ve morluk meydana getirir. Diğerlerinde olduğu gibi yılan sokmalarında da yaralı bölge ovulmamalı ya da kurcalanmamalıdır. Yılan morluğu birkaç hafta sürer.

Yılan sokmaları bazı durumlara neden olmaktadır. Aşırı susuzluk, kusma ya da ishal görülür. Yılan sokmalarında ayrıca karın ağrısı meydana gelir ve sindirim bozuklukları görülür. Kişiler ani bir durum yaşarlar ve vücut bu duruma istinaden çeşitli reaksiyonlar gösterirler. Kanama meydana gelebilir ve kalpte ritm bozukluğu görülebilir. Solunum düzensizleşir ve baş ağrısı ile beraber bazı psikolojik bozukluklar da görülür.

Yılan sokmalarında vücut temiz su ile yıkanmalıdır ve hasta kişi sakinleştirilerek her türlü takı eşyası çıkartılmalıdır. Yaralı bölge boyun ya da baş ise baskı uygulanmalıdır. Bacak yad a kol ise kan dolaşımı engellenmelidir. O nedenle tıpkı akrep sokmasında olduğu gibi bandaj uygulaması yapılmalıdır. Turnike ise yapılmamalıdır ve soğuk uygulama yapılmalıdır. Yılan sokmasında yaralı bölgeyi emmeyin ve hemen acil servisi arayın.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir