Tırnak batması ile beraber çok sık karşılaştığımız bir durum olan Tırnak Mantarı maalesef tedavisi çok uzun zaman alan meşakkatli bir olaydır. Mantar enfeksiyonu özellikle sert bölgelerden hoşlanmaktadır. Eminim bir çoğumuz da bu sorun var ve kimse umursamadığı içinde pek sorun olarak gözükmüyor.
Tırnak mantarı nedir, nasıl anlaşılır?
Tırnak mantarı özellikle ayak baş parmağında yaygın olmak üzere, sert doku olan tırnaklara yerleşip uzun yıllar yaşamını sürdüren mantar çeşitleridir. Az önce de dediğimiz gibi en sık ayak baş parmakların da görülmektedir. En büyük belirtisi aşağıda resimdeki gibi sararmış veya kalınlaşmış tırnak yapısıdır. Kiminde ise beyaz kalır ama o beyaz anormal bir beyazdır ve tırnak yüzeyinde çizikler oluşur. Aşama aşama bu ilerlemeyi fark ettiğiniz anda hemen bir Cildiye uzmanına gidip mümkünse hemen tedavinin başlamasını isteyebilirsiniz. Bu is çok ciddi çünkü mantar çok inatçı bir enfeksiyondur ve tedavisi uzun sürmektedir.
Tırnak mantarı neden bulaşır?
Aslında mantarlar günümüzde hayatın her yerinde olduklarından, korunmak biraz daha zor olabiliyor. Özellikle tırnak mantarı, günümüzde çok sık rastlanılan ve can sıkan bir rahatsızlık.
Tırnak mantarı yaygın olarak ortak kullanım alanları ve eşyalarıyla bulaşır. Havuz, sauna, Hamam, ortak kullanılan terlikler, ayakkabılar, iyi sterilize edilmemiş manikür pedikür araçları, sigara kullanımı, evde yeterli hijyenin sağlanamaması ve tırnak iltihapları gibi bir çok neden, tırnak mantarına davetiye çıkarır. Bulaşıcı bir hastalık olduğu içinde günümüzde görülmesi en yaygın hastalıklardan biridir.
Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?
Tırnak mantarından tamamen kurtulmanın tek yolu, içten ve dıştan mantarlı tırnağa savaş açmak ve yıkıma uğratmaktadır. İlk yapmanız gereken, bir Cildiye uzmanıyla görüşüp, sizin için uygun olan mantar tedavisin de etkili antibiyotik ilacınızı ve tırnak cila setini tedarik etmek. İlk ve en basit işlem buydu. Şimdi eve gelip 6 aylık planımıza başlıyoruz. İlaç ve temizlikle desteklenmiş bir tırnak mantarı probleminin 6 aydan fazla ömrü yoktur. İstisnai durumlar olabilir ama genel olarak maksimum 6 ila 9 ayda antibiyotik ve tırnak cilası ile tırnak mantarı probleminizden kurtulabiliyorsunuz.
Doktorun vermiş olduğu antibiyotik ilaç, her gün istisnasız doktorun uygun gördüğü dozda alınacak. Sadece tırnak cilası ile bu iş tam anlamıyla bitmiyor. Anti-Fungal Antibiyotiklerin de tedaviye kesin sonuç vermesi açısından önemi büyüktür. Her gün istisnasız ilaç alıp içeriden yıkımı başlatacaksınız. Şöyle düşünün savaş açtığınız ülkenin tüm gelir kaynaklarını kesip, savaşı kazanmanın derdindesiniz.
Bu antibiyotikler de iste tam olarak bu işi yapıyor. Vücuttaki mantar çeşitlerine buna tırnak mantarı da dahil savaş açıp kökünden kurutmayı sağlıyor. Yalnız bu kuşatma 3 yada 6 ay sürebiliyor. Bunun da en doğru tespitini yine görüştüğünüz Cildiye Uzmanı belirleyecektir. Size “kullanmayı bırakın” dediği ana kadar tedaviye devam edin. 3 ayda bir gelişmeler için Cildiye uzmanınızla mutlaka görüşün. Bazı durumlarda, ilacın dozu veya tedavinin şeklinin değiştirilmesi gerekebilir. Mantar enfeksiyonu tamamen kurutulunca tedaviniz bitmiş ve artık tırnak mantarından kurtulmuş olacaksınız.
Tırnak Mantarı Cilası
Gelelim Tırnak Mantarı Cilasına. Tırnak mantarıyla hem içten hem dıştan mücadele etmemiz gerektiğini söylemiştik. İçten mücadele kolay, günde 1 veya 2 antibiyotik (artık doktor ne kadar önerdiyse) hapını iç ve normal hayatına devam et. Bu kadar basit ama dıştan mücadele biraz daha zahmetli olacaktır.
Tırnak Mantarı Cilasını eczanelerde bulmak mümkün ve devletin de karşıladığı bir tedavi yöntemidir. Tırnak Cilası Seti olarak eczanelerde bulabileceğiniz setin içerisinde, Tırnak Zımparası, Alkollü Temizlik Bezi ve Mantar Cilası bulunmaktadır.
Tırnak Mantarı Cilası Nasıl Kullanılır?
İlk önce tırnağınızın kalınlaşan yüzeyini inceltmek ve enfeksiyona ulaşabilmek için tırnağınızı iyice zımparalıyoruz. Sonra alkollü bezle silip temizliyoruz. Son olarak, tırnak cilanızı kenarlar dahil olmak üzere, mantarlı tırnağınızın tamamına uyguluyoruz. Bu işlemi günde 1 defa yapmamız gerekiyor. Her gün zımpara yapamıyorsanız da, en azından haftanın 3 günü zımpara yapmaya özen gösterelim. Fakat tırnak cilasını mutlaka her gün uygulayalım. Bu ikisi en önemli 2 faktördü.
Tırnak mantarı ile mücadelede dikkat etmemiz gereken noktalar;
- Altın kural; kimsenin ayakkabı veya terliğini kullanmayalım. Bu çok önemli ki tırnak mantarı enfeksiyonu en fazla bu yolla bulaşmaktadır.
- Toplu kullanım alanlarında (havuz, Hamam, duş, sauna) şahsi terliğiniz le gezinmenizi öneriyoruz.
- Her gün ayaklarınızı yıkamaya özen göstermeliyiz.
- Günlük çorap değiştirmeliyiz.1 çorabı 2 gün giymemeliyiz. Tırnak ile temas sağlanması gerekiyorsa eldiven kullanmalıyız.
- Manikür ve pedikür için sterilize edildiğinden emin olduğunuz, temiz salonları tercih etmeliyiz. Eğer içinizde kuşku varsa tedavi bitene kadar kendiniz yapmaya özen gösterin ve kullandığınız tırnak makasını iyice sterilize edin.
- Mantar ayak tırnağında ise, o tırnağı kestiğiniz makası başka tırnaklarınız için kullanmayın ve kullandıktan sonra sterilize etmeyi unutmayın..
- Daha çok hava alabilecek ayakkabı giymeye çalışın, eğer ayakkabı giyme zorunluluğunuz yoksa terlikten bir süre vazgeçmeyin.
Evet bunları uyguladığımızda tırnak mantarıyla mücadele de başarı oranı %99 çıkacaktır. Ama sonuçlar için maalesef biraz beklemek gerekmektedir. Tırnak geç büyüyen bir mekanizma olduğu için tedavinin tırnağa yansıması da 6 ila 9 ay sonra anda olacaktır. Tırnak kesildikçe, mantarlı alana veda edip dipten gelen temiz alana merhaba diyeceksiniz ve en geç 1 sene sonra aşağıdaki sağlıklı tırnaklara sahip olacak ve sarı şekilsiz kalın ve kötü duran tırnak görüntüsüne veda edeceksiniz.
Unutmayın tırnak mantarını tedavi etmediğiniz müddetçe kendi kendine kaybolmayacaktır. Şunu da bilmekte fayda var; Enfeksiyonun ilerlemiş ve ağır olduğu durumlarda ameliyat söz konusudur ve yeni çıkacak tırnağında sağlıklı olacağı garanti edilmemektedir. En doğru yol, tırnak tedavisine hemen başlamak ve bembeyaz sağlıklı parlak görünen tırnaklara bir an önce sahip olmaktır.
Yorum Yok