Şahmeran nedir? Şahmeran efsanesi nedir? Şahmaran ne anlatıyor?

Genel, Güzellik, Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı Oca 20, 2023 Yorum Yok

Son periyotların en Fazla merak edilen dizisi “Şahmaran” 20 Ocak prestijiyle Netflix’te izleyenlerin beğenisine sunuldu. Şahmeran efsanesini Temel Meydan diziyle Birlikte birçok şahıs Şahmeran hakkında araştırma yapmaya başladı. Pekala Şahmeran nedir? Şahmeran efsanesi nedir? Şahmeran ne demek? İşte bütün ayrıntılar haberimizde…

Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz‘in paylaştığı Netflix imzalı yeni sıra “Şahmaran” farklı hususuyla sıra bölümüne yeni bir Nefes getirdi. Direktör koltuğunda Umur Turagay‘ın oturduğu ve senaryosunu Pınar Bulut‘un kaleme aldığı “Şahmaran” dizisi Türk, İran, ırak ve Anadolu mitolojilerinde Değerli bir yer edinen “Şahmeran” efsanesinden ilham alıyor. “Yılanların şahı” olarak da bilinen ‘Şahmeran’ın tekrar doğuşuna giden gizemli yolu izleyicilerle buluşturan 8 kısımlık dizinin akabinde herkes Şahmeran efsanesi arama motorlarında araştırmaya başladı. Gelin nihayet periyotlarda herkesin dikkatini çeken bu efsaneyi Birlikte öğrenelim. 

ŞAHMERAN NE DEMEK? ŞAHMERAN NEDİR?

Farsça şah ve maran (yılanlar) sözünden türeyen Şahmeran sözü, yılanların şahı manasını taşımaktadır. Dişi bir varlık olduğuna inanılan Şahmeran, belinden aşağısı yılan, üstü ise insan halinde olan doğaüstü bir yaratığı temsil etmektedir. İran-Pers mitolojisinde sıklıkla rastlanılan Şahmeranın Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşadığı tez edilmektir. Bir öteki rivayete nazaran de Şahmeran, Adana’daki Ceyhan ile Misis ortasındaki Yılankale’de yaşamaktadır. 

Şahmeran

ŞAHMERAN EFSANESİ NEDİR? ŞAHMERAN GERÇEK Mİ? ŞAHMERAN HALA YAŞIYOR MU?

Hiç yaşlanmayan ve ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan Şahmeran, bugüne dek pek Fazla efsaneye bahis olmuştur. Öyküler birbirlerine nazaran farklılık gösterse de her efsanenin sonunda Şahmeranın hamamda öldüğü ayrıntısı yer almaktadır. En Ünlü efsane ise şu biçimdedir:

Bundan yıllar yıllar Evvel Tarsus’ta yedi katın altında yaşayan yılanlar vardı. Meran ismi verilen bu yılanlar, Fazla akıllı ve şefkatlilerdi. barış içinde yaşayan bu yılanların kraliçesine “Şahmeran” denirdi. Genç ve hoş bir bayan olduğu bilinen Şahmeranla tanışan birinci insan Cemşab oldu. Odun satarak geçimini sağlayan yoksul bir ailenin oğlu olan Cemşab, bir gün arkadaşlarıyla bal dolu bir mağara keşfetti. Balı çıkarmak için Cemşab’ı aşağıya indiren arkadaşları, hisselerine daha Fazla bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçıp gittiler. Mağaradan Biçare bir biçimde kurtulmaya çalışan Cemşab, bir delik gördü ve buradan Fer sızdığını ayrım etti. Çabucak cebindeki bıçak ile deliği büyüten Cemşab, karşısında ömründe görmediği kadar hoş bir bahçeyle karşılaştı. Eşi gibisi olmayan çiçekler ve bir havuzun olduğu bahçeye hayranlıkla bakan Cemşab, havuzun etrafının yılanlarla kaplı olduğunu ve havuzun başındaki tahtta süt ak bedenli bir yılan oturduğunu görünce neye uğradığını şaşırdı. 

Şahmeran efsanesi

Tahttaki yılanın Şahmeran olduğunu anlayan Cemşab, Şahmeranın itimadını kazanarak uzun yıllar bu bahçede yaşadı. Tıp hakkında her şeyi Şahmeran’dan öğrenen genç adam yıllar sonra ailesini Fazla özlediğini söyleyerek gitmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Şahmeran da gitmesine müsaade vereceğini lakin yerini kimseye söylemeyeceğine dair Laf vermesini istedi. Şahmeran’a Laf verip ailesine kavuşan Cemşab, sahiden de Şahmeran’ın yerini kimseye söylemedi. Fakat bir gün ülkenin padişahı hastalandı ve vezir Biricik dermanın Şahmeran’ın etini Yemek olduğunu bütün ülkeye haber saldı. Vezir herkesi Biricik tek hamama sokarak Şahmeran’ı tanıyan Mevcut mı diye araştırmaya koyuldu. Dizi Cemşab’a geldiğinde ise gerçek ortaya çıktı. Cemşab’ın derisindeki pulları gören vezir onu zorla konuşturdu. Cemşab mecburi kaldığı için Şahmeran’ın yerini söyledi ve Şahmeran bulunarak kuyudan çıkarıldı. Şahmeran Cemşab’a, “Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylelikle Lokman Tabip ol” dedi.

Böylece üç farklı su kaynatıldı ve Şahmeran’ın dediği oldu. Vezir öldü, padişah düzgünleşti ve Cemşab’da hem Lokman Tabip hem de ülkenin yeni veziri oldu. Rivayete göre Şahmeran’ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedir. Tarsus’un, Şahmeran’ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.

Şahmeran hikayesi

Vezir, hastalığın dermanının Şahmeran’ın etini Yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Ülkenin veziri herkesi Biricik tek hamama sokmuş. Dizi Cemşab’a gelmiş. Cemşab soyununca vezir Cemşab’ın derisinde pullar olduğunu görünce Cemşab’ı konuşturmayı başarmış. Cemşab kuyunun yerini gösterince Şahmeran bulunup dışarı çıkarılmış. Şahmeran Cemşab’a, “Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylelikle Lokman Tabip ol” demiş. Böylelikle vezir ölmüş, padişah da güzelleşip Cemşab’ı veziri yapmış. Ve rivayete nazaran de Cemşab böylelikle Lokman Tabip olmuş. Efsaneye nazaran Şahmeran’ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Şahmeran öldürülmeden Evvel yılanlara hamama akabinde da düğüne gideceğini söyledi. Davul sesleri kesildiğinde ve kıyamet günü geldiğinde yılanların Şahmeran’ın öldürüldüğünü anlayacağı ve Tarsus’u işgal edeceği rivayet edilmektedir.

Şahmeran öyküsü

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir