Psikolojik rahatsızlığı olanların bir çoğu bu şikayetleri doğrultusunda doktora gitmeyi pek düşünmezler. Çünkü bildikleri tek şey Psikolojik rahatsızlıkların konuşarak düzeleceğine inanmamaları..Günümüzde özellikle sosyal ve ekonomik değişmeler beraberinde bir çok psikolojik sorunu da getirdi. Bir çok insan farkında olmadan psikolojik bir rahatsızlığa yakalanabiliyor ve erken müdahale edilmediği için zamanla geri dönülmez psikolojik rahatsızlıklara sebep oluyor.. En basit örnek olarak stres diyebiliriz.
Bazıları kabullenmese de stres çağımızın vebası ve bir çok insanın hayatında olan bir durum. Stres haricinde bir çok psikolojik rahatsızlık vardır. Peki psikolojimiz bozuk, bunu kabul ettik. Neden gidip bir doktora başvurmuyoruz? Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde ilaç ve Terapi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Rahatsızlığınızın sebebi tespit edildikten sonra size uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.
Bu kadar basit olmasına rağmen insanımızın Psikiyatriye olan güveni hala yeterli seviyelerde değildir. Günümüzde psikolojik problemleri olan bir çok insanın da bir psikiyatriye gitmemesinin en büyük sebebi olan “Konuşarak(Terapi) ile sorunun çözülemeyeceğine inanmak.”
Bizim toplumumuzda hastalık olayı farklı anlaşılıyor aslında. Yani illa fiziksel bir sorun yada eksikliği biz hastalık olarak tanımlıyoruz. Mesela ateşin çıktı ve halsiz bitkin bir halde yataktasın. O zaman hasta olduğunun farkına varıyorsun ve hemen doktora gitmek lazım. İlaç alıp tedavi olman gerektiğini biliyorsun.
Evet bu doğru ama her hastalık ilaçla tedavi edilmez. Fiziksel hastalıklar, ameliyat veya ilaç tedavisiyle başarıya ulaşır. Fakat psikolojik rahatsızlıklar da durum biraz daha farklı. Grip olmuş bir insanı konuşarak düzeltme şansı var mıdır? Tabi ki hayır. Fakat psikoloji de eğer durumunuz (Terapi) Konuşma ile geçecek seviyedeyse, sizinde ilacınız konuşmak olacaktır.
Peki Terapi Nedir?
Terapi aslında özü konuşmaya dayanan bir telkin yöntemidir. Çeşitlik tekniklerle kişinin ruh halini tedavi etmeye yarar.
Eminim su an psikolojik bir rahatsızlığın çözümünü anlatmış olsaydım yazının sonunu getirmek için heyecanlanırdınız. Çünkü bu işin sırrı Terapidir. Şöyle bir örnekle daha net olmaya çalışayım. Muazzam stres veren bir sorun yaşıyorsunuz ve bu stresle nasıl başa çıkacağınızı araştırıyorsunuz.
Peki biri size çarenin onda olduğunu söylese ve sizde onun bu konudaki tecrübelerine güvendiğinizden eminseniz, ne yapardınız? Tabi ki başlarsınız dinlemeye. Duymak istediklerinizi bilirsiniz ve bunun karşı taraftan gelmesini istersiniz. Duymak istedikleriniz tek tek gelince ne kadar rahat ve huzurlu hissedersiniz. Çünkü karşı taraf size duymak istediklerinizi vererek rahatlattı. İşte psikolojik rahatsızlıklar da bu şekilde terapi dediğimiz görüşmelerle tedavi edilmekte.
Halkımızda bu bilinç yavaş yavaş oturuyor aslında ama hala “o kadar para versem psikolojim yine bozulur” şakasını sürdüren insanlar var. Bu hizmeti, devlet hastanesinde ki psikoterapistler de veriyor. Ücretsiz bir şekilde. Tabi ki özel bir psikologun ilgilendiği kadar ilgilenemiyor ama emin olun hiç yoktan her zaman iyidir.
En azından bir deneyin. Devlet hastaneleri bu konuda 10-15 dakikalık seanslar ile psikolojik sorunların ücretsiz bir şekilde tedavisini sağlamakta. Gidin bir deneyin. Yeterli bulmadığınız durumlarda eğer maddi açıdan sıkıntılı değilseniz özel psikiyatri klinikleri ile tedavinize devam edersiniz.
Diğer bir konu is inanmak var. “Konuşarak tedavi olsaydı babam 20 yıldır konuşuyor ama bir şey değişmiyor” diyorsanız yanılıyorsunuz. İlaç tedavisi, psikolojik rahatsızlıklar da başvurulan en son tedavi yöntemidir. Bunun sebebi de, Psikolojik ilaçların insan üstünde kalıcı veya geçici yan etkileri. O yüzden mümkün oldukça hasta, konuşma seanslarına yönlendirilir.
Psikolojik rahatsızlıklar da ilaç kullanımı, doktor kontrolünde beyin sinir sistemlerinde oluşan hasarlar veya daha ağır vakalar için önerilmektedir. Konuşma terapileriyle geçebilecek bir çok psikolojik rahatsızlık da vardır. O yüzden ilk önce kendinizi grip olup doktora gittiğinizde iyileşeceğinizi nasıl biliyor ve emin olarak bu yönteme yöneliniyorsanız, psikolojik olarak ta yaşadığınız bir rahatsızlık için aynı özveri ve inançla gitmelisiniz. İnsan kendini kontrol etme mekanizmasına sahiptir.
Peki iyi bir psikiyatri bulmak için ne yapılmalıdır?
İyi bir psikiyatr yada psikolog bulmak kolay değildir. İnternet’te binlercesi mevcut ama benim tavsiyem Türkiye’nin köklü okullarından mezun ve özellikle bu alanda deneyimi uzun olan doktorlar seçilmeli. Zaten sorununuz konuşarak çözülebilecek bir durumsa psikolog bulmanız gerekmekte.
Psikiyatr genelde işin cerrahi kısmı ile ilgilenir, ilaç yazar ve psikologa yönlendirme yapar. Devlet hastanesinde direk psikologa gidemiyorsunuz maalesef. Önce psikiyatri servisinden doktorla durumunuzu görüşmeniz gerekmekte. Eğer sinirsel bir rahatsızlık yoksa, sizi bir psikologa yönlendirecektir. Randevu alındıktan sonra gününüz gelince tedaviye başlamış olursunuz..
Simdi eğer sizde psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız, hemen bir randevu alın. Çünkü psikolojik rahatsızlıklar tedavi edilmez ise sinirsel sorunlara yol açma şansı çok yüksek. Fazla geç kalınmaması lazım. Öte yandan sadece konuşarak halledebileceğiniz bir sorununuz, tedaviye geç kalındığı takdirde, yan etkileri çok ağır ilaçlarla devam edebilir.
İlacı hiçbir zaman önermiyoruz. Özellikle psikolojik ilaçların vücutta tahribatı çok fazla. En büyük yan etkileri de uykululuk hali ve kilo alımı. O yüzden yol yakınken kafanızda ki “konuşarak psikoloji mi düzelir?” lafını çıkarın ve tedavinize bir an önce başlayın.
Yorum Yok