Mide gazı, midenin fonksiyon bozuklukları ya da rahatsızlıklarına bağlı problemlerden dolayı olmaktadır. Toplum içinde sıklıkla görülen ve tıpta helikobakter pilori olarak adlandırılan mikrop yüzünden ya da alınan gıdalara bağlı olarak mideden fazla gaz oluşmaktadır. Normal olarak mide içerisinde bulunan ve hava cebi olarak adlandırılan bölgede midedeki sindirimi sağlamak için ve mide fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir miktar gaz yani hava bulunur. Fakat başta söylediğimiz nedenlere bağlı olarak midede bulunan gaz yani hava artışına neden olmaktadır. Bu olay toplum arasında genellikle mide gazı olarak adlandırılır.
Midede fazla gaz oluşmasının nedenlerini sıralamak gerekirse;
- Midenin yavaş çalışması
- Mide duvarının iltihaplı olması
- Midede gaz yapan helikobakter pilori mikrobunun bulunması
- Sindirim sırasında gaz yapacak gıdaların alınması
Bu nedenlerden dolayı midede fazla gaz oluşması mide gazına yol açmaktadır. Özellikle fazla miktarda şeker, tatlı, hamur işi, karbonhidratlı gıdalar, çay kahve, sigara, alkol, gazlı içecekler ve acı gibi gıdalar midede gaz artışına neden olur.
Mide gazının eğer sürekli olarak oluşması midede oluşan rahatsızlıktan ya da aldığımız gıdalardan dolayı oluşmaktadır. Toplumumuzda mide gazının en büyük nedeni alınan gıdalardan dolayı ya da yeme alışkanlıklardan dolayı oluşmaktadır. Bu durum aldığımız gıdalardan dolayı ya da yeme alışkanlığından dolayı oluşuyorsa öncelikle bunu düzeltmek gerekir. Bazı durumlarda midede asidini fazlalaştıran gıdalarda bulunmaktadır.
Mide asidini fazlalaştıran nedenleri sıralamak gerekirse;
- Çok fazla çay, kahve, sigara, alkol tüketilmesi
- Fazla miktarda hamur, tatlı, çikolata gibi besin hidratların tüketilmesi
- Asitli ve gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi
- Çok fazla işlenmiş ya da işlem görmüş gıdaların tüketilmesi
- Kızartma, yağlı, acı, ekşi, turşu gibi gıdaların sıklıkla tüketilmesi
Bu gıdalardan ya da içeceklerden dolayı mide asidinin artışına nenden olmaktadır. Bunun yanı sıra uzun süre boyunca aç kalmak midede bulunan gaz asidinin, mide gazının artışına neden olmaktadır. Bu acıkmanın üzerine aşırı bir şekilde yemek yemek mideyi aniden şişirmek aynı şekilde problemlere neden olmaktadır. Aşırı yemek yemek midede bulanan Mide hava cebinde sıkışma ile beraber aşırı şekilde gaz oluşumuna neden olur. Bunu daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse alınan besin kadar mide hava cebinde o kadar gaz açığa çıkmasına neden olmaktadır.
Midede herhangi bir problem olmaması için yemek alışkanlıklarını, alınan gıdaların dengeli bir şekilde alınması, mideye zarar verecek alkol ya da asitli içeceklerin daha az bir şekilde alınması gerekir. Bunun yanı sıra çok uzun bir şekilde mide aç bırakmak gaz oluşumuna neden olmaktadır.
Ancak bunlara rağmen herhangi bir düzelme yoksa özellikle gastrit, ülser gibi bir rahatsızlık ya da başka bunlara bağlı olarak midede fonksiyon bozukluğu ve ileride kansere bile yol açabilecek helikobakter pilori mikrobunun midede bulunup, bulunmadığını tespit etmek gerekir.
O yüzden mide gazlarının tedavisinde öncelikle uzman bir hekime danışarak ve bu rahatsızlıklardan birinin olup olmadığını tespit etmek gerekir. Eğer bu rahatsızlıklardan herhangi biri varsa uygun tedavi olunmalıdır.
Piyasada satılan asit giderici, mide gazı giderici ilaçlarla geçici çözümler yapmak doğru değildir. Çünkü bu problemlerin altında yatan bir hastalık olabilir. Bu yüzden bu ilaçlara başvurmadan önce uzman bir hekime danışılarak bu problemler hakkında daha detaylı bilgi alınarak ona uygun tedavi yapılmalıdır.
Yorum Yok