Sağlıklı kilo, boy uzunluğuna göre çok zayıf ya da şişman olmamaktır. Her türlü şeyin abartısı zararlıdır. Şişmanlığın da aşırısı yani obezite ve aşırı zayıflık da insan sağlığına zararlıdır. Yaşam boyunca korumanız gereken kilo, sağlıklı kilodur. Sürekli kilo alıp vermek hastalık riskini arttırır. Kötü beslenme ve yaşam şartlarının değişmesiyle gelen hareketsizlik obeziteyi gelişmiş ülkelerde yaygınlaştırmıştır. Obezite son zamanlarda çocuklar arasında da yaygınlaşmıştır.
Sağlıklı kiloda olup olmadığınızı anlamak için beden kütle indeksinizi(BMI) hesaplamalısınız. Hesaplama kadın ve erkekler için aynıdır fakat değerler farklıdır.
BMI nasıl bulunur ?
Vücut kütle indeksinizi bulmak için kilonuzu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölmeniz gerekir.
Örneğin: Kilonuz 65, boyunuz 1,64 metre olsun. Bu durumda hesaplama şöyledir: 65/(1,64)*(1,64) = 24,17
Sağlıklı diyebilmek için BMI’niz 18,5-25 arasında olmalıdır. BMI 30’un üzerinde ise obez sınıfına girmektesiniz.
Kilonun yarattığı sağlık problemleri
- Kalp hastalıkları
- Kalp krizi
- Diabet
- Kas ve iskelet sorunları
Bazı durumlarda BMI yanıltıcı olabilir. Bel ölçüsü de obeziteyi belirleyebilir. Bel çevresindeki yağlar kalp hastalıkları riskini gösterir. Bel ölçüsü kadınlarda 89, erkeklerde 102 cm’in üzerinde ise hastalık riskiniz yüksek olabilir.
Nasıl kilo verilir ?
Kilo vermek kısa sürede sağlanamaz, sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Kısa, katı ve şok diyetler sağlığınızı tehdit eder ve verdiğiniz kiloları kısa sürede geri almanıza sebep olur. Bunun yerine nasıl beslendiğinize bakıp, yenilen aşırı yağlı ve şekerli yiyecekleri saptayıp beslenmeden çıkarmak daha sağlıklıdır.
Önerilen günlük alınması gereken kalori miktarı kadınlarda 2000, erkeklerde 2500’dür. Kilo vermek için günlük kalori alımınızı 600 kalori eksiltmeniz gerekir. Yani kadınlar için 1200-1500 arası, erkekler için 1750-1950 arası kalori almalısınız.
Açlık hissetmemek için almanız gereken kalori miktarını gün içine yaymanız gerekir. Az ve sık yemek kan şekerini sabit tutar ve ani açlıkla sağlıksız atıştırmalıklara yönelmenizi engeller.
Sağlıklı kilo vermek için kendinize gerçekçi hedefler koyun. Yüksek kalorili, yağlı, şekerli yiyecekleri azaltın ve alkol ile gazlı içecek tüketimini sınırlayın. Sebze, meyve, yağsız et gibi az kalorili yiyeceklere yönelin. İyi bir sıvı dengesi için günde en az 1,5 litre su içmelisiniz. İçtiğiniz su metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.
Yaşam boyu kiloyu korumanın yolu aktif harekettir. Beslenmenizi sporla destekleyerek daha sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz.
Yorum Yok