Horasan harcı nedir? Horasan harcı malzemeleri neler? Horasan harcı nerede kullanılır,sağlam mı

Genel, Güzellik, Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı Mar 19, 2023 Yorum Yok

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Kahramanmaraş ve 10 vilayetimizde meydana gelen zelzele felaketi sonrası İstanbul’da tarihi yapılarda kullanılan Horasan harcı gündeme geldi. Günlerdir İstanbul’da gerçekleşeceği konuşulan zelzele sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı, harekete geçti ve tarihi yapıtları Mimar Sinan’ın kullandığı ‘Horasan harcı’yla güçlendirmeye başladı. Pekala horasan harcı nedir, horasan harcı materyalleri neler?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mümkün İstanbul sarsıntısına karşı mimari yapıtların Horasan harcı sistemiyle korunacağı açıklandı. Ülkemizde Aka bir yıkıma neden olan zelzele sonrası gündem olan horasan harcı tarihte birçok devirde ve medeniyette kullanılmıştır. Horasan harcı diye isimlendirilen bu karışım binaları sağlamlaştırmak için epeyce Değerli bir hisseye sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda çalışmaları tamamlanan Galata Kulesi’nin güçlendirilmesinde de kullanılan Horasan harcı prosedürü nedir, nasıl yapılır? İşte Mimar Sinan’ın kullandığı Horasan harcı ile ilgili merak edilenler:

Horasan harcı nedir

HORASAN HARCI SİSTEMİ NEDİR?

Mimar Sinan’ın kullandığı Horasan harcı yüzyıllardır mimari yapıları ayakta tutmayı başarmış ve günümüze kadar gelmiştir. Tarihi Horasan harç ve sıvaları  tuğla kırığı, tuğla tozu, kiremit ve gibisi gereçlerin bağlayıcı olarak ise kireç ile karıştırılması ile elde ediliyor. Özetle horasan harcı tuğla, kiremit üzere pişmiş toprak gereçleri dövüp eleyerek elde edilen tozun, kireç ve su ile karıştırılması sonucu elde ediliyor. Bu elde edilen harcın en dikkat çeken özelliği tuğla kırıklarının puzolonik özelliğe sahip olmasından Dolayı hidrolik olmasıdır. Horasan harcı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı ise kireç kullanılmadan ne kadar bekletilirse harç o kadar sağlam olacağıdır.

Horasan harcı gereçleri neler

HORASAN HARCI MALZEMELERİ

Osmanlıların Fazla kullandığı bir harç çeşidi olan horasan harcı Bizans’ta da su geçirmezlik özelliği nedeniyle sarnıç, su kuyusu, su kemeri, hamam vb. yapılarda da kullanılmıştır.  Harcın içine konulan ve tesiri Fazla Aka olan kimi katkı unsurları ortasında yumurta akı, incirin sütlü suyu, domuz yağının olduğu biliniyor.

Elastikiyeti Fazla yüksek olan bu harç, zelzele anında en Kıymetli müdafaa vazifelerinden birini üsleniyor. Bu harç ve sıvalar tuğla kırıklarının özelliğinden Dolayı suya epey güçlü bir yapıya sahip.

Horasan harcı nerelerde kullanılır

HORASAN HARCININ ÖZELLİĞİ NE?

Bu harcın uzun vakittir cami ve öbür yapıların inşaasında kullanıldığını söyleyen Erdik, Horasan Harcı’nın özelliklerini şöyle açıkladı: “Yapıştırıcı hususu Fazla kuvvetli, hidrolik bir harç. Çekme tansiyonu ise Portland Çimentosu ayarında. Çekme gerilmesi uygun olduğu için de sarsıntılarda çatlamıyor.”

Ayasofya’nın, Bina boyutları, inşaat harcamaları ve inşaat suratı açısından eşsiz olduğunu belirten Prof. Erdik, şu bilgileri verdi: “800 Yıl boyunca dünyanın en Aka kapalı yeri olarak kalmıştır. Yapı, Notre-Dame de Paris Kilisesi’ni ve Piza Kulesi’ni tümüyle içine alacak büyüklüktedir. Bina temeli epeyce Misli bir yer olan ayrışmamış grovaklar üzerine oturmaktadır. Yapıda kullanılan materyaller taş, tuğla ve harçtır. Ana, ikincil ve takviye ayaklar kemerlerin başlangıç düzeyine kadar taş bloklardan oluşmaktadır. bütün kemerler ve kubbeler tuğla ve harçtan inşa edilmiştir” dedi.

Prof. Erdik, “Yapıda kullanılan harç puzzolanik (volkanik kül) özellikleri olan Horasan harcıdır. Yani sönmüş kireç ve tuğla kırığı-tozu içerir. Bu tip harçlar geç sertleşir, fakat plastik özellikleri nedeni ile yapısal deformasyonlara Ahenk sağlar. Harcın çekme gerilmelerine karşı gösterdiği direnç, yapıda meydana gelen zelzele hasarlarının (özellikle anne kubbede) hudutlu olmasını sağlamıştır” açıklamasında bulundu.

Horasan harcı nerelerde kullanılır

HORASAN HANGİ MİMARİ YAPILARDA KULLANILDI?

Ayasofya Camii başta olmak üzere;

  • -Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii, 1562,
  • -Karapınar’daki 2. Selim Külliyesi, 1564,
  • -Beşiktaş’taki Sinan Camii, 1556,
  • -Topkapı’daki kara Ahmet Paşa Camii, 1558,
  • -Lüleburgaz’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1570,
  • -Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii, 1562,
  • -Piyale Paşa Camii, 1574,
  • -Edirne’deki Selimiye Camii, 1575, 
  • -Havsa’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1577,
  • -İstanbul Azapkapı’daki Sokullu Mehmet Paşa Camii, 1578,
  • -Eyüp’teki Zal Mahmut Paşa Camii, 1580,
  • -Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Külliyesi, 1581,
  • -Ilgın’daki Lala Mustafa Paşa Külliyesi, 1581,
  • -Üsküdar’daki Atik Valide Camii, 1583 ve Muradiye Camii 1586
  • -Uzun Kemer, Müderris Köyü Kemeri, Mağlova Kemeri, Güzelce Kemeri, Çekmece, Silivri, Sinanlı, Sultan Süleyman ve Drina Köprüleri
  • -İstanbul’da Haseki Hürrem Sultan Külliyesi, 1539
  • -Üsküdar Mihrişah Sultan Külliyesi, 1548 ile Şehzade Külliyesi 1555,
  • -Fındıklı’daki Molla Çelebi Camii, 1561,
  • -Babaeski’deki Cedit Ali Paşa Camii, 1565,
  • -Kadırga’daki Sokullu Mehmet Paşa Camii, 1572,

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir