Diş Teli Nasıl Takılır? Hangi Durumlarda Takılmalıdır?

Genel Eyl 07, 2022 Yorum Yok

Diş Teli Nasıl Takılır? Hangi Durumlarda Takılmalıdır? Ağız ve diş sağlığının önemini anlatmaya herhalde gerek yoktur. Dişlerimizin sağlıklı görünmesi her ortamda rahatlık ile kahkaha atmamıza vesile olurken sağlıksız diş yapısına sahip bireylerde de çekildikleri fotoğraflarda bile rahatça gülemez, kendini kasar ve bununla beraber birçok sıkıntılı durum yaşanır. Tüm bunların önüne geçmek adına ağız ve diş sağlığımıza özen göstermeliyiz.

Neden Diş Teli Kullanmamız Gerekir?

Dişlerin yamuk olması ya da çenedeki şekil bozuklukları diş teli tedavisi için nedenler arasındadır. Ortodontist, dişlerinizin ve çenenizin tedavi edilmesi ve yaşanacak sorunları ortadan kaldırmak için diş teli tedavisi uygular.

Diş Teli Nasıl Ve Neden Takılır?

Çocukların ve yetişkinlerin ortodonti tedavisine ihtiyaç duyduklarında en merak ettikleri konu diş tellerinin nasıl takıldığı konusudur. Diş teli tedavisine başlanmadan önce ilk olarak çürükler temizlenir. Çekilmesi gereken diş varsa da çekilir.

Diş Teli Nasıl Ve Neden Takılır? Acıtır Mı? Daha sonrasında ağzınıza elipse şekline benzer ekartör adı verilen aparat takılır. Bu aparat dudaklarınızın açık durmasını sağlayacaktır. Ardından dişlerin üzerine yapıştırıcı sürülür ve braketler üzerine yerleştirilir. Biraz bekledikten sonra braketlerin dışına taşan yapıştırıcılar kazınır. U şeklindeki ince bir tel bütün braketlere yerleştirilir. Son olarak lastikler takılır.

İndirekt Bonding İle Diş Teli Nasıl Takılır?

Geleneksel olarak braketler tek tek diş yüzeylerine yapıştırılarak takılır. Ancak diş teli takma işlemi artık daha yeni, teknolojik ve etkili bir yöntem olan dolaylı yapıştırma yöntemi ile çok daha kolaylaştırılmıştır. Hastanın koltukta oturma süresini olduğundan daha kısaltan bir yöntemdir.

Bu kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerinde yapıştırılarak önceden hazır hale getirilir. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transfer yapılarak diş telimiz kısa sürede takılmış olur. İndirekt Bonding yöntemi harika bir yapıştırma metodudur.

Bu işleme dolaylı yapıştırma metodu denir.En doğru yapıştırma yöntemidir ve hasta memnuniyeti oranı da oldukça yüksektir.

DİŞ AĞRISI SEBEPLERİ NELERDİR?

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş tellerinin farklı çeşitleri bulunur. En tanıdık olan metal braketler, dişin arkasına takılan braketler estetik görünümlü porselen braketler ve şeffaf plaklar diş teli çeşitleri olarak sayılabilir.

Metal Braketler (Diş Teli)Tedavisi

Toplumumuzda en sık kullanılan braket türlerinin kesinlikle başında gelir. Hasta ve ortodonti uzmanı ile beraber verilen karara göre, dişlerin iç ya da dış tarafına yerleştirilir. Fakat metal braketlerin de farklı malzemelerden üretilen türleri vardır. En dayanıklı diş teli çeşididir metal braketler.

Porselen (Şeffaf) Braketler Diş Teli Tedavisi

Metal diş teline oranla daha az görünür olduğundan tercih edilen ortodontik tedavi biçimidir. Metal braketlere kıyas ile daha az belirgin olduklarından, tedavi boyunca daha estetik bir görüntü sağlar. Şeffat braketler olarak da bilinirler.

Lingual Braketler Diş Teli Tedavisi

Bu tedavi biçiminde braketler dişlerin ön yüzünde değil, arka yüzeyinde bulunur. Lingual Braketler genellikle yetişkin ortodonti tedavisinde kullanılır.

Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti)

Takılıp çıkarılmalı ve temizlenmesi son derece kolaydır. Şeffaf düzenleyicileri doktorunuz size bir seri halinde verir ve bu seriye siz iki haftada bir değiştirerek kullanırsınız. Dişleriniz bu arada yavaş yavaş istenilen yerlere doğru hareket etmeye başlar.

Bu işlemi dişlerinizin istenilen hizaya gelene kadar tekrarlamanız gerekir. Bu plakların gözle görülmesi ve fark edilmesi zor olduğundan dikkatli kullanılmasında önem var.

Diş Taşı Başka Hastalıklara Sebep Olabilir Mi?

Diş Teli Bakımı Neden Önemlidir?

Ortodonti tedavisinde; ağız, diş ve tel bakımının yerine getirilmesi çok önemlidir. Temizliğin bir bütün olarak sağlanamaması durumunda, diş eti iltihaplanması, diş çürükleri ve ağız kokuları gibi bir çok kötü sebep meydana gelir.

Bu sorunlar ile karşılaşmamak adına tellerinizi taktırmadan önce gösterdiğiniz özenin iki katını göstermeniz gerekir. Unutmayın ağız ve diş sağlığı çok önemlidir.

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlk olarak, diş doktorunuzun tavsiye ettiği diş fırçasını satın alın. Bu fırçalar genellikler; yumuşak uçlu, baş kısmı küçük boyutlu ve düz model fırçalardır.
  • Tel tedavisi sürecinde, elektrikli diş fırçaları pek tavsiye edilmez fakat doktorunuz uygun görürse eğer, düşül hızda kullanabilirsiniz. Eğer tercihiniz elektrikli diş fırçasından yana olursa yüksek hızda kullanmamaya özen gösterin. Aksi taktirde diş telleriniz ve braketleriniz zarar görebilir.
  • Dişler günde üç kez fırçalanır, fakat diş teli olan kişiler bu rutini iki ya da üç katına çıkarmalı.
  • Kullandığınız diş fırçasının yanı sıra, diş aralarına da ulaşabilmek için arayüz fırçası kullanın.
  • Ağız ve diş temizliğinin saplanmasında önemli bir ürün olan diş ipi ile dişlerinizin arasını temizlemeye de büyük özen gösterin.

Diş Arayüz Fırçası Nasıl Kullanılır?

Arayüz fırçası çoğu insan tarafından kullanılır fakat, diş teli tedavisi gören bireylerin özellikle kullanması oldukça önem teşkil eder. Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerin temizliğini işte bu güzel fırça sağlar. Braketlerin ve diş tellerinin aralarına ulaşarak hijyeni sağlar.

Ortodonti fırçalarına göre daha sert yapıda oldukları için .çok bastırmadan hafif bir biçimde fırçalanmalıdır. Bu işlemi normal diş fırçalama işleminden hemen sonra da yapabilmeniz mümkün.

Diş Teli Takanlar Diş İpini Nasıl Kullanmalıdır?

Diş teli olan bireyleri ağız bakımlarını diş ipi kullanarak desteklemelidir. Diş ipi, diş teli olmayan kişilerde daha kullanılıyor olsa da, ürünün nasıl kullanılacağı doğru bir biçimde öğrenilir ise ip daha kolay bir biçimde kullanılır.

Diş ipi kullanımı konusunda bilgisi olmayan bireyler diş tellerine ve braketlerine ciddi zararlar verebilir, bu sebep ile kullanmadan evvel yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olunuz. Diş ipini kullanmayı alışkanlık haline getirerek diş taşı oluşumu ve tartar oranını en aza indirmiş olursunuz.

Yukarıda yazmış olduğumuz yazımızda diş teli tedavisi düşünen bireyler için, tedaviye başlamadan önce yapılması gerekenleri ve tedavi esnasında da nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi ve deneyimlerimizi aktarmaya çalıştık. Diş teli tedavisi görmüş bir birey olarak, deneyimlerim doğrultusunda kesinlikle diş temizliğine önem göstermenizi, şeffaf aparatları düzenli olarak kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Düzenli olarak kullanmamış biri olarak ekstra o kadar çok harcama yaptım ve tedavi sürecim o kadar uzadı ki, diş etlerim sürekli hareket etti ve tekrar eski haline dönmeye başladı dişlerim. Bu sebep ile Şeffat aparatları kullanmaya özen gösterin.

Sert cisimler yemekten kaçının (elma, erik, armut). Sakız kesinlikle çiğnemeyin telleriniz bir anda sakızınıza yapışıp ağzınızın içinde çeşitli yaralara yol açabilir. Kola kesinlikle içmeyin telleriniz bir süre sonra erimeye başlayabiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi düzenli aralıklar ile dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin. Bunu hep dişlerinizin görünüşü için hem de doktorunuza kolaylık açısından temiz dişler ile tedavilerinizi hiç aksat

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir