Diş Taşı Başka Hastalıklara Sebep Olur Mu?

Sağlık Eyl 07, 2022 Yorum Yok

Diş Taşı Başka Hastalıklara Sebep Olur Mu: Diş taşı, diş eti hastalıklarının birçoğunun sebebidir. Diş eti iltihaplanmaları, dişin bütün yüzeyini etkiler ve zaman içerisinde kemiklerde oluşacak hastalıklara yol açar.

Diş Taşı Başka Hastalıklara Sebep Olur Mu?

Dişlerin dış yüzeyinde oluşan ve saydam olan plaklar, bakteri oluşuma sebep olur. Düzensiz olarak diş fırçalamak ve diş fırçalarken malzemeleri tam kullanmamak da buna neden olabilir. Diş ipi ve kişiye uygun diş macunu kullanımı sağlanmalıdır. Kişi kendisine uygun olarak diş ipi, diş macunu ve diş fırçasını hekimi yardımı ile seçebilir. Hekim, kişinin ağız yapısını ve beslenme düzenini baz alarak bir öneride bulunacaktır.

Diş eti hastalıkları sonucunda ağız kokusu meydana gelir. Kişilerin en çok şikayet ettiği ağız kokusu, diş taşı temizliği ile çözülebilecek bir sorundur. Ağız kokusu şiddetli ise gargara kullanımı arttırılabilir. Ayrıca dişlerde ağrı, sararma ve dökülme gibi sorunlara yol açabilir. Diş dökülme sorunlarının büyük bir kısmı diş taşı sebebi ile olur. Diş Taşı Diş Eti Hastalıklarına Neden Olur Mu yazımızda ilk olarak diş eti hastalık belirtilerini okuyalım.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri?

  • Dişlerin arasında oluşan koyu renkli kalıntılar,
  • Diş üzerinde olan ve sarı renkte bulunan iltihaplanmalar,
  • Ağız içerisinde sürekli kötü bir tat hissetmek,
  • Diş fırçalama işleminden sonra bile ağız kokusuna sahip olmak,
  • Diş eti kanamaları,
  • Diş etinde kan renginin oluşu,
  • Diş etlerinin şişmesi ve dişi sıkması,
  • Sağlam olan dişin, bir anda sallanmaya başlaması,
  • Dişlerde bir anda olan büyüme, gibi nedenler diş eti hastalığının belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden herhangi birisi görülüyor ise derhal diş hekimine gidilmelidir.

DİŞ TAŞI NEDİR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

  • Sigara Tüketimi: Sigara, birçok hastalığın başlıca sebepleri arasındadır. Ancak düzenli kullanımı sonucu diş etlerinin sertliğini kaybetmesine yol açar. Diş etlerinin kanamaları oluşur. Eğer bir diş ya da diş eti tedavisi görülüyor ise, sonuç almayı erteler.
  • Stres: Stres altında insan vücudu kendini hastalıklara karşı koruyamaz. Diş eti de dahil olmak üzere vücuttaki birçok bölge zayıf duruma düşer. Stres sonucu kişiler, dişlerini sıkabilir ya da dişlerini gıcırdatma alışkanlığı edinebilir. Bu durumlar dişlerin gücünün azalmasına neden olur. Dişleri sıkmak, dişlerin zaman içerisinde büyümesine neden olur. Aslında, diş etleri geriye doğru çekilir ve görünüş olarak dişlerin büyüdüğü zannedilir. Ancak bu durum sonucunda, diş etlerinin fazla geriye çekilmesi ciddi sorun oluşturur.
  • Vitamin Eksikliği: Bozuk bir beslenme düzeni ile kişi gereken vitaminleri alamaz. Dişlerin en çok ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve c vitaminlerinin eksikliği sonucu diş eti kanamaları oluşur.
  • Yanlış Diş Fırçalama: Diş fırçalama işlemi esnasında birçok kişi, sert fırçaladığı zaman iyi dişlerin iyi temizlendiğini düşünür. Ancak sert bir şekilde diş fırçalamak, diş eti hastalıklarına yol açar. Diş etleri kanayarak zaman içerisinde güçsüz bir hale gelebilir.
  • Hamilelik Dönemi: Hamilelik döneminde vücut içerisindeki birçok hormon değişir. Değişen hormonlar, dişlerdeki bakteri artışına neden olarak diş eti hastalıklarını hızlandırabilir.
  • İlaç Kullanımı: Kalp ve doğum kontrol ilaçları diş eti hastalıklarına öncülük eder. Ayrıca antidepresanların da diş eti hastalıklarını tetiklediği bilinir. Bu haplardan herhangi birisini kullanan kişiler, diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır. Diş fırçalama işlemi düzenli olarak doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?

Diş eti hastalıklarının erken teşhisi için, düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. 6 ayda bir diş muayenesi olunmalıdır. Erken teşhis ile cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Diş hastalıkları fark edildiği an, kişiye uygun bir tedavi planlaması yapılır. Kontrollerin sıklığı arttırılır ve kişiye uygun ürünler tavsiye edilir. Kişi, daha özel bir diş macunu ve diş fırçası ile diş bakımını sağlamaya başlayabilir. Diş fırçalama düzeni arttırılır ve dişlerdeki plakların oluşumuna karşı bir önlem alınır.

Diş Taşı Diş Eti Hastalıklarına Neden Olur Mu yazımızla ilgili olarak ilerde sorun yaşamamak uykusuz geceler yada sosyal yaşamdan uzaklaşmak istemiyorsanız,kesinlikle diş temizliğinizi,diş eti temizliğinizi yani ağız bakım ve sağlığı konusunda üstün de durarak düzenli doktor kontrolünün yapılması ev gerekli bakımların yapılması çok önem arz etmektedir. Bununla ilgili yaşamış olduğunuz sorun ve çözüme kavuşturduğunuz sıkıntıları yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

 

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir