Diş Eti İltihabı ve Periodontit Tedavisi

Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Diş iltihabı, diş eti hastalığı olan periodontitin ilk evresi sayılabilir. Diş etlerinin iltihaplanmasıyla medyana gelir ve dişleri taşıyan kemiklerin ve bağların aşınmasıyla devam eder. Erişkinlerde çok sık görülen diş kaybı nedenlerinden biridir. Periodontit, diş çevresi anlamına gelir ve kemikli yuva, diş köklerini kemiğe bağlayan ve kolajenle dolu olan periodontral bağı kapsar.

Periodontit ve diş iltihabının en önemli sebebi; bakteriler ve farklı diğer organizmalardan oluşan diş plaklarıdır. Bu organizmaların salgıladığı toksinler zamanla bağları zedeler, bunun sonucunda diş eti iltihabı görülür ve bakteri toplayan bir kese oluşur diş eti dişlerden çekilmeye başlar. Bu toksinler zaman geçtikçe diş etlerine, dişlerin köklerine ve son evrede kemiğe zarar vermeye başlar. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve profesyonel temizlik periodontit oluşumunu en aza indirir.

Periodontit Ne Demek

Periyodontitin ilk zamanlarında fazla bir değişim olmayabilir, diş eti görünümünde ufak değişiklikler görülebilir. Zamanla ilerler ve şişkin, parlak bir görünüme bürünür. Ağrı yapar, kanar ve nefeste koku yaratır. Nedenleri arasında, hormon değişimi, ergenlik, hamilelik, adet dönemleri ve doğum kontrol hapı kullanımı vardır.

Periyodontitte, diş köklerini koruyan sementum kılıfı açılır ve sıcak, soğuk hassasiyeti yaratır. Eğer ileri seviyedeyse, diş kaybı, ağızda hoş olmayan bir tat ve kanama görülebilir.

Nadir rastlanan periodontit şekilleri; jüvenil periodontit ergenlik döneminde olur ve azı dişlerle kesici dişleri kötü etkiler, akut nekroz periodontit diş etlerinin bakterilerle enfekte olmasıdır, beyaz kan hücreleri olan akyuvarları etkilemesiyle görülür.

Şeker hastalarının bağışıklık sistemleri daha düşük olduğundan daha çok dikkat etmelidirler.

Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Doktorunuz diş iltihabınızı, kazıyıcıyla plak ve tartarı temizleyerek ve diş yüzeyini parlatarak tedavi edebilir. Fakat periyodontit bu kadar kolay tedavi edilmez. Genelde doktorunuz önce, kök temizliği ve kazıma yapacaktır. Kazıma yapılırken kalsifiye olan çökelekler diş köklerinden uzaklaştırılır, kök yüzeyi temizlenir. Fakat, apse yapmış derin cepler oluşmuşsa, bu plaklar yeterince temizlenemez ve periyodontal ameliyat gerekebilir.

Ameliyatta dişin iki tarafındaki diş eti kesilir, diş kökü ve bu kökü taşıyan kemik çıkarılır. Kök temizlenir ve çürük maddeler uzaklaştırılır. Temizlik sağlanınca dikiş atılır, diş ve diş etleri 1 hafta süreyle koruyucu bir madde ile kaplanır. Düzenli diş doktoruna gitmek bütün problemlerin oluşmasını engeller.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir