Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Genel Eyl 04, 2022 Yorum Yok

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar Ağız ve diş sağlığı boğazda oluşacak olan yaraları önlemek için de önemlidir. Boğaz içinde oluşan yaralanmalar genellikle ağızda oluşan bakterilerden olur. Günlük hayatta basit görünen temizleme işlemleri ile ağız sağlığını korumak mümkündür. Bu temizleme işlemleri birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilebilir. Ağız ve diş sağlığınız için belirli periyotlarda doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekmektedir. Gidilecek kontroller sayesinde olası ağız ve diş hastalıkları fark edilebilir. Erken fark edilen hastalıklar daha kolay tedavi edilebilir. Dişlerde oluşan diş taşları temizletilmelidir. Diş taşlarının birikimi ileride diş hastalıklarının oluşma riskini arttırır.

Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?

Ağız Ve Diş Sağlığı Diş bakımı nasıl yapılır  fırçalamak ağız ve diş sağlığı konusunda ilk adımdır. Gün içerisinde ortalama 15 dakika vakit alan bu eylemle, dişlerin sağlıklı kalması sağlanabilir. Diş fırçalama işlemi gün içerisinde 3 kere yapılmalıdır. Uyumadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

Diş fırçası diş etine zarar vermeyecek yapıda olmalıdır. Orta sertlikte ya da yumuşak diş fırçaları tercih edilebilir. Diş fırçası, dişe bastırılmamalıdır. Dişi bastırıldığı kadar değil, diş fırçalama tekniği kadar temizler. Diş fırçası 45 derece açı ile tutulmalıdır.

Ağız ve diş sağlığı Diş bakımı nasıl yapılır için dil temizliği de sağlanmalıdır. Diş fırçası ile dil fırçalanmalıdır. Ortalama 20 saniye boyunca fırçalanan dil bakterilerinden arınır. Diş fırçalaması esnasında diş eti kanaması normal değildir. Eğer fırça ile bastırılmadan diş fırçalanıyor ise diş eti kanamamalıdır. Diş eti kanamaları ağız ve diş sağlığını tehdit edebilir. Diş eti kanamalarının ardından derhal doktora gidilmelidir.

DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Diş İpi ve Ağız Gargarasının Kullanımı

Diş ipi ve ağız gargarası her diş fırçalama işleminden sonra kullanılmalıdır. Diş ipi, dişler arasında kalan yemek artıklarını temizlemeye yarar. Diş ipinin birçok çeşidi bulunur. Protez, ayrık ya da yapışık diş yapısına sahip insanlar farklı diş ipleri kullanmalıdır. Her diş yapısı için farklı diş ipi önerilir. Kişi, kendisine uygun diş ipini hekimi yardımı ile seçebilir.

Ağız gargarası, diş fırçalama işleminin ardından belirli bir ölçüde kullanılmalıdır. Her ağız gargarasının kendisine ait bir ölçü kabı bulunur. Bu ölçü kapları oranı ile gargaralar kullanılmalıdır. Ağız sağlığı için gargara kullanımı önemlidir. Gargara kullanımı ile ağız içerisinde oluşabilecek iltihaplanmalar önlenebilir. Ağız içerisinde oluşan iltihaplanmaların boğaza hemen geçebileceği unutulmamalıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yararlı Besinler Nelerdir?

Bazı besinler ağız içerisindeki tükürüğün daha fazla salgılanmasını sağlar. Bu besinlerin düzenli olarak tüketimi sağlanmalıdır. Kivi, mandalina, limon, portakal ve greyfurt gibi meyveler bu besinlerin arasında yer alır. Yeşil çay ağız ve diş sağlığını korur. Gün içerisinde bir fincan yeşil çay tüketilmelidir.

Şekerler olabildiğinde az tüketilmelidir. Tükürük sıvısı şekerin içerisinde bulunan yapısını eritemez. Diş üzerine yapışan şekerlemeler direkt olarak çürümeye neden olabilir. Şekerlemeler yerine sütlü tatlılar tüketilmelidir. Tatlı tüketimi ardından bir parça süt ürünü tüketilerek diş sağlığı korunabilir.

Sigara tüketimi hem diş sararmasına hem de boğazda oluşabilecek yaralara sebep olur. İleri safhalarında ise gırtlak kanserine neden olabilir. Sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Kola, gazoz gibi içecekler diş minesinin aşınmasına sebep olur. Bu aşınmalar zaman içerisinde diş hassasiyetine ve diş üzerindeki ağrıları oluşturur. Asitli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Diş ağrısına alkol basmak doğru değildir. Alkol basılmamalı ve diş hekimine muayene olunmalıdır. Karbonhidrat ve nişasta içeren besinler ağız içerisindeki bakteri oluşumunu arttırır. Tüketilen ürünlerin içerisindeki nişasta miktarı az olmalıdır. Ağız ve diş sağlığı Diş bakımı nasıl yapılır

Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Dişlerin sağlığı arka plana atılmamalı ve önemsenmelidir. Dişler vücut üzerinde en dikkat çeken bölgedir. Konuşurken ya da gülerken öncelikli olarak dişler dikkat çeker. Dişler vücut üzerinde sağlığı korunması gereken bir yerdir. Ayrıca görünüş açısından da çevredeki insanların, kişiye karşı olan ilgi ölçütünü belirler. Ağız kokusuna sahip ya da dişlerinin temizliği olmayan insanların sosyal hayatı çok olmaz. Diş sağlığı ihmal edilmemelidir.

Yenilen öğünlerin ardından düzenli olarak diş fırçalama işlemi yapılmalıdır. Diş fırçalama işlemi günde 2 kez değil, yenilen öğünlerin peşine olmalıdır. Gün içerisinde daha sık yemek yiyen kişilerin, daha sık diş fırçalaması gereklidir. Diş üzerinde kalan yemek artıkları çürüklere ve diş ağrılarına neden olabilir. Dışarıda diş fırçalamak için seyahat boy diş fırçaları çantada taşınabilir.

Diş fırçalama işlemi dişleri tamamen temizlemez, bir gargara yardımı ile ağız içi iyi temizlenmelidir. Gargara ağız içerisindeki bakterilerin oranını düşürür. Ardından bir diş ipi yardımı ile dişler arasında kalan yemek artıkları alınabilir. Diş ipi diş yapısına göre seçilmelidir. Diş sağlığı için diş ipi düzenli olarak kullanılmalıdır. Dişlerde oluşan çürüklerin azalmasına neden olur.

Diş Sağlığı İçin Uzak Durulması Gereken Besinler

Ağız ve diş sağlığı Diş bakımı nasıl yapılır arasında bazı besinlerden uzak durmak vardır. Bazı besinlerin tüketimi diş çürüğünü tetikler ve diş hastalıklarına sebep olur. Sürekli olarak şekerleme tüketmek diş çürüğüne neden olur. İnsan gerektiği kadar vitamin ve mineral alamaz. Dişler, vitamin eksikliğinde sızlamaya başlar ve kökünde oluşabilecek yaralar meydana gelebilir. Dişlerin dökülmesine ve yemek yerken ısırma zorluğuna neden olabilir.

Şekerleme ve çikolatalar tüketildikten sonra dişler hemen fırçalanmalıdır. Dişlerin üzerinde kalan şeker artıkları erken çürük oluşumuna sebep olabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Diş sağlığı için diş hekimine kontrol gidilmelidir. Kontrollerin düzeni 6 ayda bir kere gidilecek şekilde olmalıdır. Düzenli kontroller sayesinde olası bir çürüğü önlenebilir.

Diş fırçaları uzun süre kullanılmamalı ve 4 ayda bir değiştirilmelidir. Diş fırçasının yapısı bir anda değiştirilmemelidir. Yumuşak diş fırçasından, orta sertliğe geçildiği zaman dişe eti yaralanmaları olabilir. Diş fırçalama tekniği çok önemlidir. Diş fırçalama esnasında belirli bir süre tutulmalıdır. 2 dakikanın altında diş fırçalama süresi olmamalıdır.

Dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Vücut ihtiyacı olan bütün mineral ve vitaminleri almalıdır. Dişler ihtiyacı olan kalsiyum ile birlikte daha güçlü hale gelir. Kalsiyum içeren besinler tüketilmelidir. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

Diş Sızlamasının Sebebi Nedir?

Diş sızlaması ani sıcaklık değişimleri sebebi ile oluşabilir. Buzlu bir içeceğin ardından, sıcak bir içecek tüketilir ise diş sızlaması oluşabilir. Diş, birbirine zıt iki tadı kısa süre içerisinde alırsa diş sızlaması oluşur. Diş fırçalarken oluşan diş sızlamalarının sebebi, diş eti iltihaplanması olabilir.

Diş üzerinde dolgu var ise, dolgunun düşmesi diş sızlamasının bir diğer sebebidir. Eğer dolgu dişte olduğu halde, diş sızlaması var ise dolgu değiştirilmelidir. Dolgu eskimiş ve dişi korumuyor olabilir.

  • Doğru diş fırçalamama,
  • Dişin kırılması,
  • Dişte çürük oluşumu,
  • Doğru diş fırçası kullanmama gibi sebepler, diş sızlamasının sebepleri olabilirler. Diş sızlamalarının sürekli olması diş sağlığının iyi olmadığını gösterir. Derhal bir diş hekimine gidilmeli ve sızının sebebi bulunmalıdır. Ardından yapılacak yeni bir dolgu ya da doğru bir tedavi ile diş sızlaması geçirilebilir.

 

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir