Deprem esnasında mümkün risklere karşı alınacak en Değerli Önlem bireyin, “çök-kapan-tutun” prosedürüyle bir hayat üçgeni oluşturmasıdır. Pekala zelzele anında gebeler nasıl davranmalı, kendilerini ve bebeklerini nasıl muhafazalı? İşte bütün ayrıntılar…
Türkiye, fay sınırları nedeniyle uzmanlar tarafından coğrafik açıdan zelzele bölgesi olarak bedellendiriliyor. Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen iki Tane şiddetli sarsıntı, 10 vilayette yıkımlara ve binlerce can kaybına Sebep oldu. Cumhuriyet tarihinin en Aka felaketi olarak dünya gündeminde Aka yankı uyandırdı. Bu durum çocuk ya da yetişkin bireylerde Aka ruhsal sıkıntıları beraberinde getirirken uzmanlar, zelzele sırasında oluşan endişe ve gerilimin Hamile bayanlarda düşüğe Sebep olabileceğini kaydetti. mümkün zelzelelere karşı 7’den 70’e herkes için hayat kurtarıcı yönetmeler üzerine duruldu. Bilhassa evvelce belirlenmesi gereken Ömür üçgeninin bireyin hem kendisini hem de bebeğini koruyabileceği bir durum olduğuna dikkat çekildi.
Milyonları üzen felaketle birlikte ilerleyen vakitlerde da mümkün görülebilen zelzelelere karşı vatandaşlar Önlem alma yollarını araştırmaya başladı. Bu haberimizde, zelzele sonrası Ebeveyn adaylarının yapması gerekenleri uzman bilgileriyle ele aldık.
HAYAT ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş dolgun bir hacimli koltuk, kanepe ve içi dolu sandık üzere muhafaza sağlayabilecek, eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. baş iki el ortasına alınarak yahut bir kollayıcı (yastık, kitap vb) materyal ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar da bu konumda beklenmelidir.
- Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
- Başını ve enseni koruyacak formda KAPAN
- Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
- Merdivenlere ya da çıkışlara hakikat koşma!
Eğer okulda, sınıfta, ya da ofiste zelzeleye yakalanırsanız sağlam sıra-masa yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak formda ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
DEPREM SIRASINDA KAYGI VE GERİLİM GEBELERDE DÜŞÜĞE neden OLABİLİR!
Uzmanlar, zelzele sırasında Ebeveyn adayında ortaya çıkan dehşet ve gerilimin, kasılmalara ve sonucunda erken doğuma ya da düşüğe Sebep olabileceğini söylüyor. Bu yüzden zelzele öncesinde alınan Tedbir kaygı ve gerilimle başa çıkmanızı sağlayabilir.
AİLELER BEBEKLERİNİ zelzele ANINDA NASIL MUHAFAZALI?
Deprem anında meskeninizde iseniz;
Bebeğinizi alarak inançlı bir alana geçin.
- Bir elinizle bebeğinizi tutarak öteki elinizle sağlam bir yerden tutunun.
- Bu durumda kalarak sarsıntının geçmesini bekleyin.
- O sırada etrafınızda üzerinize gelebilecek eşya, cam ve pencere olmadığından yeterlice emin olun.
- Deprem durduğunda ise süratlice meskenden çıkın.
- Güvenli bir bölgeye geçin.
NOT!
Bebeğinizi; bebek arabası, puset üzere eşyalarda taşımayın. Bu eşyalar suratınızı yavaşlatabilir. Bu yüzden daha süratli devinim etmek için bebeğinizi kucağınıza alarak kendinize inançlı bir bölge belirleyin.
DEPREM SONRASINDA Ebeveyn ADAYLARI NE YAPMALI?
Deprem esnasında oluşan endişe ve gerilim Ebeveyn adayında travmalar bırakacağını belirten uzmanlar bu durum sonrasında ruhsal takviye alınmasını öneriyor. Birebir vakitte dehşet sonucu ortaya çıkan Kas gerilmeleri ve gerilim sevilerini azaltmak için; gevşeme ve rahatlama teknikleri ile ilgili medikal bir tedavi alınması, zelzele sonrasındaki süreci kolaylaştırmaya Yardımcı olur. Bununla birlikte uzmanlar, kaygıyı giderecek Değerli yolun ise planlı devinim etmek ve Tedbir almak gerektiğini kaydediyor.
BEBEKLİ AİLELER İÇİN zelzele ÇANTASI
- Bebek ilaçları
- Beslenme ürünleri(hazır mama)
- Islak mendil
- Bebek bezi
- Giysi
- Oyuncak
- El feneri
- Battaniye
- Su
- Uzun müddet bozulmayan yiyecekler
- Kişisel reçeteli ilaçlar
- Radyo (yedek pilli)
- İlkyardım çantası
- Nakit para
- Düdük
- Önemli evrak fotokopileri
DEPREM SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- Büyük bir zelzeleye maruz kaldıysanız konutunuza girmeyip artçıların olabileceği ihtimaline karşı dışarıda inançlı bir bölgede aile bireylerinizle Bir arada bekleyin.
- Bu durumda kesinlikle Mahallî idarelerin ve uzmanların açıklamalarıyla devinim edin.
- Enerji sınırlarından, direklerden, ağaçlardan ve duvar tabanlarından mutlaka Irak durun.
- Yıkıntı ve enkazın olduğu bölgelerde, cadde ve sokaklarda mutlaklıkta dolaşmayın.
- Acil durumları ve yangınları bildirmek dışında telefonları muhakkak kullanmayın. Bununla birlikte kibrit ve çakmak yakmayın. Elektrik düğmelerinden de Irak durun.
Yorum Yok