Çocuklarda Demir Eksikliği

Beslenme, Genel, Sağlık Eki 02, 2022 Yorum Yok

Hayata gelişimizden, yaşamın sonuna kadar birçok sağlık problemleriyle karşılaşabiliriz. Ancak çocuklarımızın yaşayacağı sağlık problemleri, bizleri daha derinden yaralar ve çözüm bulmakta zorlanabiliriz. Çocuklarda demir eksikliği, sıkça görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bu rahatsızlık, anlaşıldıktan sonra tedaviye başlanmasıyla önlenecek türdendir. Bir rahatsızlığın çözümünü bilmemiz için öncelikle sebebini öğrenmemiz gerekmektedir.

Çocuklarda Demir Eksikliği

Çocuklarda demir eksikliğinin bilinen sebepleri arasında, anne sütünün erken kesilmesi ve demir içermeyen gıdalarla beslenmesi gelmektedir. Bununla beraber, çocuğun 1 yaşından önce demir içermeyen mama ve inek sütünü fazla tüketmesi gösterilmektedir. Günlük yarım litreden fazla inek sütü tüketen çocuklarda, demir eksikliği sıklıkla görülmektedir. Anne sütünden kesildikten önce, ek gıdalara geçiş dönemin demir içeren gıdalardan yeterince tüketilmemesi de bu soruna neden olabiliyor. Demir içeren gıdaları; kırmızı et, tavuk, balık, yumurta sarısı ve pekmez şeklinde örneklendirebiliriz. Doğumdan sonra ki ilk 6 ay boyunca, yalnızca anne sütüyle beslenmesi gereken çocukların, 6 ayın sonunda ek besine geçim sırasında, demir yönünden zengin olan gıdalarla beslenmesini sağlamak ve 1 yaşından önce inek sütü vermeyerek, demir eksikliği önemli ölçüde önlenebilir. Erken doğumla gelen veya doğumlar arasında az bir süre bulunan çocuklarda 2 ay, normal doğumla dünyaya gelenlerde ise 4 aydan sonra demir desteği sunan ilaçlar verilmelidir. C vitaminin, demiri vücutta tuttuğunu ve çayın demire karşı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu sebeple, kahvaltı sırasında çocuklarımıza çay yerine portakal suyu gibi farklı içecekler vermemiz sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte, vejeteryan olan, rejim yaptırılan veya ekonomik durumdan dolayı hayvansal gıdaları tüketemeyen çocuklarda demir eksikliği görülmektedir.

Demir eksikliğinin belirtilerine birkaç örnek verecek olursak; çocuklarımızın soluk bir cildinin olması, sık sık halsizlik belirtiler ve uyku problemleri, iştahsızlık, vücudun gelişmesinde ve büyümesinde gözle görülen yavaşlama, çabucak yorulma eğilimi gibi belirtiler gösterilebilir. Çocuklarda demir eksikliği tedavisine gelecek olursak; ağız yoluyla verilecek olan ilaçlarla bu soruna çözüm bulabilirsiniz. Bebeklerde kullanılan ilaçlar damla veya şurup olabilirken, daha büyük olan çocuklarda tedavi için, tablet kullanılabilir. Bu ilaçların öğünler arasında, aç karnına alınması etkisini arttıracaktır.

Gözlemleriniz sonucunda, alınan ilaçlardan 1 saat sonra mide bulantısı ve kusma görülüyorsa, ilacı yemekten hemen sonra vermeye başlayınız. Bu sorun çözülecektir. Çocuklarımızın demir eksikliğinin önüne geçmemiz için, beslenmelerine oldukça dikkat etmemiz gerekir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir