Çağla meyvesinin faydaları nelerdir? Çağla nasıl tüketilir? Çağla tuzla beraber yenir mi?

Beslenme, Genel, Güzellik, Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı May 11, 2023 Yorum Yok

İlkbaharın gelişini müjdeleyen çağla meyvesi ağacı şimdiden çiçeklenmeye başladı. Tuza banıp tüketilen bu eşsiz meyveye dair bilinmeyenleri araştırdık. Şeftali, kiraz ve erik ailesine bağlı çağla meyvesinin insan sıhhatine birçok yararı vardır. Bilhassa kuvvetli bir probiyotik kaynağı olarak görülür. Bu da kemik sıhhati için hayli yararlıdır. Pekala çağla meyvesinin yararları nelerdir?

Çağla meyvesinin bilinmeyen öbür ismi badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan’dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi çoklukla tuz ile birlikte olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor. Soğuğa güçlü ağacı Mart ayının birinci günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Yeşil haldeyken ekşi bir tadı olan çağla olgunlaşmaya bırakıldıkça badem olur. Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi bu topraklardaki bütün vitamin ve mineralleri içerir. Kimi yörelerde yeşil badem olarak geçer. İçeriğinde bol bol fosfor, azot ve potasyum barındırır.

ÇAĞLA NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Bademin yahut kayısının şimdi olgunlaşmamış hali olan çağla, protein, lif, kalsiyum, E vitamini, riboflavin ve niasin bakımından yüksek besin kıymetlerine sahiptir. Günde İdeal olarak yenilmesi gereken meyve sayısı yaklaşık 20 ile 23 ortasındadır.

ÇAĞLA BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI?

Kayısı çağlası, sindirim sistemini nizamlı bir halde çalıştırmakta başarılıdır. Bu meyve, kabızlığı önleyen olağanüstü bir lif kaynağıdır. Tıpkı vakitte organik bir müshil olan sorbitol içerir. Birebir formda, badem çağlasının bağırsaklar üzerinde Olumlu tesirleri vardır. Zira sindirim sırasında dışkının bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıran lifleri vardır.

ÇAĞLA MEYVESİNİN YARARLARI NELERDİR?

  • İçerdiği E vitamini ile Cilt sıhhatine hayli yararlıdır. Cilt dermisinin yenilenmesini destekleyen E vitamini sivilce ve akne oluşumunu önler. Ayrıyeten çağla meyvesinden elde edilen maske kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır.
     
  • Yüksek ölçüde selenyum ve fosfor içeren çağla meyvesi, bağışıklık sisteminin kıştan ilkbahara geçişi esnasında güçlenmesini sağlar. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan çağla meyvesi C vitaminin antioksidan tesiri ile bedende biriken bütün hür radikalleri idrar yolu ile atar.

  • Özellikle mevsim geçişlerinde bedende yaşanan sıvı dengesizliği içinde birebir fayda saylar. Günlük su ölçüsünün yüzde 40’ını sağlayacak sıvıya sahiptir. Bir tabak tüketerek bedenin bu muhtaçlığını kolaylıkla karşılar.
     
  • Zeytinyağında bulunan tekli yağ asitlerine sahip çağla, kalp ve damar sıhhatini müdafaada Yardımcı olmaktadır. Damarların tıkanmasını önleyen çağla kolesterol düzeyini istikrarlar.
     
  • Ayrıca metabolizmayı hızlandıran çağla, yüksek lif oranıyla da bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırarak probiyotik tesir sağlamaktadır.
     
  • Çocukların kemik gelişiminde de tesirlidir. İçeriğinde yüksek kalsiyum bulunan çağla meyvesi, diş ve diş etlerinin sıhhatini korumaktadır.

çağla besin değeri

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir