Afet sonrası travmaya müdahale ne zaman yapılmalı? Afet sonrası travma nasıl geçer?

Beslenme, Genel, Güzellik, Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı Şub 08, 2023 Yorum Yok

Fiziksel ve ruhsal olarak etkilenen travmalar sonucunda müdahale sürecinde telkin etmek yerine acıların paylaşılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, doğal afet sebebiyle yaşanan durumda bireyde Öfke oluşturabileceğini Anlatım ediyor. Pekala, afet sonrası travma nasıl geçer? Afet sonrası travmaya müdahale ne Vakit yapılmalı?

Türkiye’yi derinden sarsan zelzele sonrası vatandaşlarda görülmesi beklenen fizikî ya da ruhsal etkenler Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, tarafından değerlendirildi. Afet süreci hala devam ediyorken yıkıntı altından kurtarılan şahıslara, ruhsal bir tedavi ya da müdahale teşebbüsünde bulunmanın kişiyi rahatlatmayacağına, bilakis negatif tepkiye yol açabileceğine değindi.

Deprem sonrası travma

İLK OLARAK FİZİKÎ TESİRLER ÖNEMSENİYOR

Travma ya da akut anlarında kişinin geçirdiği şok ile Bir arada getireceği tesirlere değinen Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, “Birey birinci Evvel içerisinde bulunduğu durumun yarattığı ruhsal tesirlerden çok, kendisinde fizikî olarak bir sorunun olup olmadığına bakar. Fizikî yaralanmalar ve çevresel olaylar Denetim altına alındıktan sonra travmadan kaynaklı ruhsal tesirler Laf konusu olmaya başlayabilir”

Deprem travma

PSİKOLOJİK TESİRLER ŞAHSÎ HAYATA FİZİKÎ OLARAK YANSIYABİLİR

Doğal afet sonrasında bireyde oluşabilecek öfke, hudut üzere travmalara değinen Gökpınar, “Kişi bir kabullenemeyiş ve inkâr etme süreci yaşar. Daha sonra Şahit olunan afetin ruhsal tesirleri bireyin şahsî hayatına fizikî olarak yansıyabilir. mesela uyku düzensizlikleri, iştah kaybı üzere belirtiler fizikî olarak görülen birinci belirtiler olarak tanımlanabilir. şahıs yaptıklarından keyif almamaya başlama, geleceğe dair ümitsizlik, Telaş içerisinde olma, en küçük bir seste irkilme, yangından sonra rastgele bir ateş gördüğünde korkma, irkilme üzere birtakım travmatik belirtiler yaşayabilir.” şeklinde ihtarda bulundu.

Afet sonrası travmaya müdahale ne Vakit yapılmalı?

“AÇILAN RUHSAL YARAYI GÖRMEMİZ LAZIM”

Deprem ya da yaşanan şok tesirlerden sonra ruhsal bir tedavinin Müsait olamadığını söyleyen Gökpınar, “Bizim ruhsal olarak açılan yarayı görmemiz lazım. Afet süreci hala yaşanıyorken bireye ruhsal bir tedavi ya da müdahale teşebbüsünde bulunmak kişiyi rahatlatmayacaktır. Bilakis bu türlü bir durumda bireyden negatif tepki alınması olasıdır. Kişinin açılan ruhsal yaralarının gün yüzüne çıkması müdahale için en Müsait vakittir. Bu süreçte yapılması gereken telkin etmeye çalışmak değil, bireyin acılarını paylaşmak ve acılarına ortak olmaktır.” söylemlerinde bulundu.

Afet sonrası travma nasıl geçer?

ÖFKE EVRESİNİ ATLATTIKTAN SONRA RUHSAL TEDAVİ ALINMALI

Bir afet sırasında yaşanan olaydan sonra fizikî bir durumun olmadığı gözlemleniyor ve şok yaşanıyorsa ruhsal olarak yapılan birinci müdahaleyi ruhsal birinci yardım olarak tanımlayan Psikolog Cemre Ece Gökpınar, “Bu süreçte kazazede Evvel kayıplar sebebiyle depresif bir süreç yaşar. Daha sonra anksiyete süreci meydana gelir. Travma sürecinden uzaklaşıldıkça yıllar içerisinde bireyde bir kabullenme süreci oluşur. Bu evreler ortasında ise inkâr etme ve Öfke duyma evresi atlatıldıktan sonraki süreç, ruhsal yardım alınması gereken en Müsait süreç olacaktır. Zira bireyin inkâr ettiği bir şey ona Yardımcı olamaz. Kabulleniş gereklidir.” yorumunda bulundu.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir