Türkiye’yi vuran sarsıntının akabinde kurtarma sahneleri ya da zelzelede meydana gelen yıkıntı imajları medyaya sık sık düşmeye başladı. Televizyonda gösterilen zelzele imajlarının şahısta Kötü hisleri ani ortaya çıkardığının üzerinde duran Prof. Dr. Hüsnü Erkmen; meskeni yıkılan ve yakınlarını kaybeden insanlarda travma gözükebileceğini ve bu stil durumlarda bireylerin tedaviye başlamaları gerektiğini söylüyor.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen sarsıntının akabinde bireylerde fizikî ve ruhsal birçok hastalık görülmeye başladı. Bu süreçte medya üzerinden sarsıntıyla ilgili imajları takip edenler ve deprem travması yaşayan bireyler sarsıntıyla ilgili kurtarılma imgeleri izledikleri Vakit bu bireylerde Kötü hisleri ortaya çıkarıldığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, muhtemel durumu hakkında sarsıntıyla ilgili oluşan bu süreç hakkında görüşlerini belirtti.
MEDYADAKİ MANZARALAR MAKUS HİSLERİ ORTAYA ÇIKARABİLİR
Deprem bölgesinde yaşamadığı halde medyadan zelzele olaylarını takip eden şahıslarda travmanın tetiklemesi durumunda uzmanından yardım alınmasını tavsiye eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Ne yazık ki Öbür sebeplerle misal şeyleri yaşamış olan beşerler var. Ruhsal travmanın en Değerli nedenlerinden biri ani tekrar belirtilerin başlamasıdır. Televizyonda gösterilen kurtarma sahneleri gibisi manzaralar daha Evvel kurtarılmış olan insanlardaki Üzücü hisleri ani ortaya çıkarır. Dolayısı ile bu hisler, o anı hatırlayıp Fazla Üzücü hissetmek, duşta göçük altında olduğunu görmek ya da zelzele sahneleri izlerken ağır reaksiyon göstermek halinde kendini gösterebiliyor.” dedi.
DUYGULAR YAŞANAN TRAVMALARA NAZARAN DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİYOR
Duygusal yaşanan travmanın bireyden şahsa değişiklik göstereceğine değinen Dr. Hüsnü Erkmen, “Örneğin, istismara uğrayan birinin hisleri ile zelzelede göçük altında kalan şahısların hislerinin dışa vurumu birebir değildir. Lakin Çeşitli formlarda bir yerde kapalı kalmak zorunda olanlar da bu belirtiler ortaya çıkabilir. Birebir vakitte insanın konutunun yıkılması ve yakınlarının ölmesi de yalnızca travma değildir, Önemli bir Yas tepkisi da olabilir. Bu durumda mutlaka göz önüne alınmalı ve tedavi edilmeli.” ifadelerini kullandı.
HASTA YAKINLARININ VAZİFESİ BÜYÜK
Yaşadığımız bu günlerde hastanın geçirdiği travma periyodu için hasta yakınlarına ekstra misyon düştüğünün altını çizen Hüsnü Erkmen, “Hasta yakınları hasta olan kişinin ilaçlarını temin edebilmesi için efor göstermeli. Bilhassa psikoz dediğimiz akıl hastalığı seviyesinde olan hastalar ilacı temin etmekte zorluk çekebilir, bu yüzden hasta yakınları hasta şahıslara takviye olmalı. O kurallar artında hastanın psikiyatrik rahatsızlığının artması en başta hasta yakınlarını güç durumda bırakır. Hastanın durumu ilaç ile düzelmiyorsa süratli bir biçimde bir psikiyatrist uzmanına başvurmaları gerekir.” cümlelerine yer verdi.
Yorum Yok