Hamilelik Döneminde Beslenme; Gebelik sırasında beslenme ve annenin aldığı kilo miktarı; bebeğin doğum ağırlığını, gebeliğin seyrini ve bebeğin sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir.
Gebelikte Bulantı ve Tat Değişiklikleri
4.-6. haftalarda başlayan bulantı ve kusma, genellikle 8.-12. haftalarda en yüksek düzeylere ulaşır ve 12. haftadan sonrha yavaş yavaş azalır. Bulantılar, normaldir ve sebebi değişen hormon düzeyleridir. Bulantıların sabahları oluşması, midenin boş olmasından kaynaklıdır ve normaldir. Besin alımında güçlüğe sebep olabilir. Bu tarz durumlarda tuzlu kraker tüketimi sağlanabilir fakat yüksek miktarda tuz tüketimi ödeme sebep olacağından dikkatli olunmalıdır.
Gebelikte Kabızlık
Gebelik hormonları, bağırsakların hareketlerinin yavaşlamasına sebep olur. Aynı zamanda gebelik sebebiyle artan kilo, günlük hareketlerde azalma, beslenmedeki değişmeler ve kullanılan demir takviyeleri kabızlığı arttırabilir.
Bu durumda, günde 5-8 porsiyon taze meyve ve sebze tüketimine ve yeterli su tüketimine dikkat edilmelidir. Kompostolar, sıvı olarak tercih edilebilir ve günlük hareket düzeyine de mutlaka dikkat edilmelidir. Günde yarım saat yavaş tempoda yapılacak bir yürüyüş, hem psikolojik olarak bir tazelenme hem de bağırsak hareketlerinin normalleşmesi konusunda siz gebelere yardımcı olacaktır.
Gebelik Döneminde Ödem
Gebeliğin son 3 ayında normaldir. Fazla tuz tüketiminden kaçınmakla ve yeterli su tüketimiyle ödem problemi azaltılabilir.
Gebelikte Kafein Tüketimi
Kafein: Gebelikte kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Filtre edilmiş çaylar tüketilmeli ve bu çayların tüketimi de 240ml (3 fincan) üzerine çıkmamalıdır. Her bitki çayı kullanılmamalı, içeriği tam olarak bilinmeyen karışık bitki çaylarından kaçınılmalıdır.
Hamilelik Döneminde Beslenme nin olmazsa olmazı doğal ürünlere erişimdir. Paketli, bütün yaprak olarak satılan çaylar veya poşet çaylar tercih edilmelidir, açıkta satılan toz haline getirilmiş bitki çayları kullanılmamalıdır. Ihlamur dışında; papatya, portakal kabuğu, turunçgiller, zencefil, melisa ve kuşburnu çayları da orta düzeylerde tüketilebilir.
Tatlandırıcılar: Gebelikte tatlandırıcı kullanımını önermiyoruz.
Gebelikte Karbonhidrat Kullanımı
Karbonhidrat kullanımı: Kompleks karbonhidratlar kullanıldığı sürece (tam buğday, çavdar unundan yapılmış ekmekler gibi) karbonhidrat kullanımında bir sıkıntı yoktur ve önerilir.
Mutlaka ekmek, makarna, bulgur pilavı gibi yiyeceklerin porsiyon kontrolü sağlanarak diyetlere eklenmesi gerekir. Karbonhidratlar, bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğmasını engelleyen, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminin normal şekilde devam edebilmesini sağladıkları için beslenmede önemli yer tutarlar.
Yağlar: Yağlar dendiğinde, aklımıza gebelikte ilk gelen omega-3 oluyor. Bebeğin beyin ve göz gelişiminde omega-3 yağ asitleri, önemlidir. Haftada 180-360 gram taze balık tüketimi, gebere önerilir. Alınan balığın taze olmasına, güvenilir yerlerden alınmasına dikkat edilmelidir. Eğer konserve balıklar tüketilecekse; bilindik markaların konserve balıkları, son kullanma tarihlerine dikkat edilerek haftada 180 gramdan az olmak üzere tüketilebilir. Balık, kaliteli protein içerir, vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Vejetaryen Gebeler
Hayvansal protein tüketimi sağlanamadığı için diyet, bitkisel proteinler açısından yeterli bir şekilde planlanmalıdır. Vejetaryen diyetlerinde, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, soya sütü ve peyniri gibi iyi protein kaynakları mutlaka yeterli düzeyde tüketilmelidir.
Gebelik döneminde beslenme için, tercihen gebelik planlandığı andan itibaren bir diyetisyenle iş birliği yaparak beslenme düzenlenmesini öneriyoruz. Bebeğin gelişimi için gerekli olan birçok vitamin ve mineralin, tüketilecek enerjinin bir uzman tarafından hesaplanarak beslenmenin planlanması gerekmektedir.
Yorum Yok