Çocuklarda Diş Çürüklerinden Korunma Yolları

Sağlık, Yaşam Tarzı Eyl 17, 2022 Yorum Yok

Çocuklarda ortaya çıkan diş çürükleri sadece dişleri değil tüm ağız sağlığını etkiler. Dişlerde ağrıya neden olur. Hatta zaman içerisinde çocuklarda diş eti hastalıklarının oluşuna neden olur. Bu durum sonucunda da yetişkin dişlerinin sağlıksız gelmesine neden olabilir. Diş çürüğü ağız içerisindeki bakterilerin oluşması ile meydana gelir. Bu rahatsızlık sonucu çocuklarda iştahsızlık görülebilir ve hızlı kilo verme sorununa rastlanabilir.

Çocuklarda Diş Çürüklerinden Korunma Yolları

Günlük ağız bakımını yapmayan ve düzenli olarak diş hekimi muayenelerine gitmeyen çocukların ağzında çürükler oluşur. Çocuklar ağız bakımlarını yerine getirmeyi öğrenmeli ve bunu bir düzene sokmalıdır. Çocuk, ilk süt dişi çıkmaya başladığı andan itibaren diş temizliğine alıştırılmalıdır.

Öncelikle oyuncak bir diş fırçası verilmeli ve fırçalama işlemi keyifli bir hale getirilmelidir. Çocuk dişini fırçalarken, yanında bir ebeveynin olması onu daha da heveslendirecektir. Bu esnada oyun oynayabilir ve çocuğun keyifli vakit geçirmesi sağlanabilir. Çocuk, diş fırçalama anlarını iple çekecektir.

Çocuğa İlk Diş Bakımı Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Çocuklarda Diş Çürüklerinden Korunma Yolları çürük oluşumunu engellemek için diş bakımı, çocuğa bebek yaşta alıştırılmalıdır. 6 aydan sonra bebeklerde ağız bakımına başlanabilir. Bebeklere özel diş bakımı ürünleri ile bu işlemler yapılabilir. Bebek dişleri için temiz gazlı bezler üretilir. Bu bezler ıslatılarak bebeklerin dişlerinin yüzeyi temizlenebilir. Ancak çok ıslak olmamalı ve bebeği rahatsız etmemelidir.

Diş Çürükleri Sadece Ağız Sağlığını Mı Etkiler?

Diş çürüğü çocuğun bütün vücut sağlığını etkileyebilir. Bu yüzden ebeveynler diş çürüklerine erken müdahale etmelidir. Çocuğun az yemek yemesine, uykusuz kalmasına ve vücudundaki çeşitli hastalıklara neden olabilir. Çocuklar 2 yaşına geldiği andan itibaren, kendilerine özel diş fırçasını kullanmalıdır. Bu diş fırçası ile günde iki kere dişini fırçalama alışkanlığı edinmelidir. Bu fırçalama işlemlerinden birisi çocuk yatmadan hemen önce olmalıdır.

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR?AĞIZ VE DİŞ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Çocuğun Ağız Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çocuğa 2 yaşından itibaren kendi kişisel ürünleri alınmalıdır. Ancak bu ürünler alınırken çocuğun alerjileri ve vitamin değerleri öğrenilmelidir. Çocuğun kemik yapısı ve alerjilerine göre uygun bir diş fırçası, diş macunu ve diş ipi seçilebilir. Çocuk için yumuşak fırçalar tercih edilmelidir. Aksi takdirde çürüklerden korunmaya çalışan çocuk, diş etlerine zarar verebilir.

  • Bebekler 24 ayı doldurduğu zaman biberon kullanımı azaltılmalıdır.
  • Bebeğe mama yedirildikten sonra dişleri temizlenmelidir. Temizlik ıslak bir bez ile sağlanmalıdır.
  • 24 ay doluncaya kadar diş macunu kullanılmamalıdır. Sadece fırça ve su ile dişler fırçalanabilir.
  • 12 ayı dolduran bebek, ilk diş hekimi kontrolüne gidebilir.
  • 36 ayını dolduran bebek ilk diş macununu kullanabilir.
  • Diş macununu az kullanmalı ve yutmamayı öğrenmelidir.
  • 36 ayı dolduran bebek emziği bırakmalıdır.
  • 36 aydan sonra bebek düzenli hekim kontrolüne alıştırılmalıdır.
  • Diş fırçalama işlemi esnasında çocuk yalnız bırakılmamalıdır.
  • Arka dişlerin de fırçalanmasının önemi anlatılmalıdır.

Çocuklarda Diş Çürüklerinden Korunma Yolları yazımız ile ilgili sizlerde yaşamış olduğunuz tecrübeleri yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir