Tırnak Mantarı Nedir?
Tırnak mantarı bir grup dermatomikotik küf ajanlarından kaynaklanan bir mantar enfeksiyonudur. Kişi daha çok ortak kullanım alanlarında spor salonlarının duş kabinleri, yüzme havuzları ve öğrenci yurtları gibi toplu yaşanılan yerlerden bulaş yolu edinebilir ve var olan mantarı da başkalarına kısa sürede bulaştırabilir. Görülen tırnak enfeksiyonlarının yaklaşık %50’si tırnak mantarıdır. Tüm dünyada yaklaşık görülme oranı %10’dur. Onikomikoz olarak da bilinen bu hastalıkta sıklıkla tek bir tırnak enfekte olur ve ayak tırnakları el tırnaklarına nazaran daha çok etkilenir.
Tırnak Mantarı Nasıl Olur?
Tırnak mantarı genellikle yerleşim yeri olarak kendine hastalıklı yada travmatize olmuş tırnakları seçmektedir. Bu tırnaklar ayaklarda genellikle 1. ve 5. tırnaklardır. Hastalıklı tırnak zamanla etrafındaki dokuya zarar vermeye başlayabilir, kızarıklık ve ağrı hissettirebilir. Tırnak mantarı tırnak batmasına da çevirebilir.
50 yaşın üzerindeki erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanmaktadır. Tırnak mantarı mikroskobik bir araştırılmaya gerek duyulmadan dışarıdan çıplak gözle ayırt edilebilen özelliklere sahip olup, spesifik klinik özellikleri bulunmamaktadır. Çok büyük zararları olacak bir şey değildir. Dolayısıyla çok kafaya takılmasına gerek yoktur. Çünkü kremleri kullandığınız taktirde çok kısa sürede tırnak mantarından kurtulabilirsiniz.
Dış görünüş olarak rahatsızlık uyandıran bir görünüm yaratır. Özellikle kadınlarda el tırnaklarında oluşan mantarlar görünüş açısından hoş olmayan bir durumdur. Önceleri tırnak parlaklığını yitirmeye başlar ve kalınlaşan bir tabaka ile devam eder. Sırasıyla önce beyaz, daha sonra sarı, kahverengi, yeşil ve siyah olan küçük çukurlar ve çizgilerle kendini gösterir. Tırnak üzerinde pul pul oluşumlar gözlemlenir ve kötü kokular başlar.
Kimlerde Daha Kolay Tırnak Mantarı Çıkar?
Bazı hastalıklara sahip olmak tırnak mantarına yakalanmadaki duyarlılığı artırmaktadır. Bunlar; şeker hastalığı, dolaşım hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, ayak derisinde mantar enfeksiyonu gibi çeşitli hastalıklardır. Bu hastalığa sahip olan bireylerin hijyene daha çok önem vermesi gerekmektedir. 65 yaş ve üzerinde olanlarda, ayakları sürekli nemli kalanlarda, koşucularda, sivri burun ayakkabı kullanan bayanlarda ve sürekli bot kullanımına bağlı askerlerde sıklıkla karşılaşılır. Başkalarına bulaştırmamak adına tek kullanımlık havlular tercih edilmeli ve el hijyenine önem verilmelidir.
Yorum Yok