Serotonin adını sık duymaya başladığımız bir hormondur. Aslına bakarsanız onun bir nörotrasmitter mi yoksa bir hormon mu olduğu konusunda tartışmalar hala devam etmektedir. İnternet üzerinde araştırma yaptığımız zaman nörotransmitter hormon olduğu ile ilgili çok kaynakla karşılaştık ama bunun mümkün olmayacağının altını çizelim.
Mutluluk, depresyon, açlık, tokluk, psikolojik diğer durumlardan bahsederken serotonine bir rol biçiyoruz. Peki ama bunun gerçeklik payı nedir? İlaçla alınabilir mi yada artırmanın başka bir yolu bulunur mu? Bu soruların cevaplarını hep birlikte inceleyelim.
Serotonin Hormonu Nedir
Serotonin nöronlar arası iletişimi sağlayan bir taşıyıcıdır. Yazımızın başında hormon mu yoksa transmitter mi olduğu konusunda tartışmaların sürdüğünden bahsetmiştik ama bir gerçek var ki o da serotoninin elektrik sinyallerini ulaştırmakla görevli yardımcılar olduğudur. Tabi ki eksikliği oluştuğu zaman bu sinyallerin taşınma sıklığında da azalma söz konusu olacaktır.
Aynı zamanda bu hormonu vücudumuza herhangi bir ilaç yada besin takviyesi ile almamızın mümkün olmadığını belirtmek gerekiyor. Sadece serotonin üretimini hızlandıran bu konuda vücuda yardımcı olan bazı ilaçlar ve yiyecekler bulunuyor. Bu konuya daha sonra değineceğiz.
Serotoninin görevleri mutluluk, üzüntü gibi ruhsal durumların hatta açlık gibi duyguların oluşmasında serotoninin aktif rol aldığıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar serotoninin hafızadan cinsel yaşama kadar çok geniş bir alanda görev aldığını ortaya çıkarmıştır. Hatta beslenme düzeni üzerinde bile etkileri olduğu bilinmektedir.
Serotonin Nasıl Arttırılır
Mutluluk hormonu tanımının doğru olmadığını söylemiştik. Yine de serotonin miktarının artırılması için bazı yöntemler bulunuyor. Bunların en bilineni antidepresanlardır. Antidepresan kullanımı sonrasında vücutta bulunan serotonin miktarının arttığı bilinir. Bu durum oldukça tehlikeli sonuçlara neden olacağı için bir doktor tavsiyesi olmaksızın kullanılmaması gerektiğini belirtmiş olalım.
Vücudumuzda üretilen bir kimyasaldır! Tekrardan altını çizmek gerekirse doktor tavsiyesi olmadan kullanmanın son derece zararlı etkileri olacağı da bilinmelidir. Bir diğer başlık ise bazı besinler yardımıyla serotonin miktarının artırılabileceğidir.
Serotonin İçeren Besinler
Tiritofan serotonin üretiminde aktif rol üstlenen bir aminoasittir. Bunun dışında muhteviyatında serotonin bulunan herhangi bir meyve yada ilaç bulunmaz. Doğal olarak içeriğinde tiritofan aminoasaiti bulunan gıdalardan tüketerek vücudunuzun serotonin üretmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Ananas
- Soya
- Hindi
- Yumurta
- Peynir
- Balık (özellikle somon)
Tiritofan üretimini destekleyen gıdalar arasında yer almaktadır. Bu gıdaların ortak özelliğinin protein içeriği olduğunu söyleyebiliriz. Yine de hepsinin fazla fazla tüketilmesinin başka sorunları da beraberinde getirmesi gibi bir takım olumsuzluklar doğuracağı unutulmamalıdır.
Serotonin İçeren İlaçlar
İnternet üzerinde çok sık araştırılan bir konu başlığı olduğu için yeniden serotonin içeren ilaçlara değinmemiz gerektiğini düşündük. Serotonin herhangi bir ilaç içerisinde bulunmaz. Sadece ilaçlar sayesinde vücudun üretimi desteklenir. Bu da hormonun üretiminin artırılması şeklinde yorumlanabilir. İlaç ismi vermeyi doğru bulmadığımız için genel anlamda anti depresan ilaçların bu özelliğe sahip olduğunu belirtelim.
Serotonin Eksikliği Nasıl Ölçülür
Öncelikle serotonin eksikliğinin ölçülmesi için bir hekimden destek almanız gerektiğini belirtelim. Uygun aralıkların tespit edilmesi ile ilgili hekiminiz sizi daha net bir şekilde bilgilendirecektir. Biz serotonin eksikliği belirtilerinden bahsedelim.
- Genellikle depresif ruh halinden bahsetmiştik. Karamsarlık içerisinde saplandığınızı düşünmeniz hatta depresyona girmeniz serotonin eksikliğinin nedenleri arasında yer alabilir.
- Sık unutma (hafıza kaybı)
- Uyku sorunlarının oluşmaya başlaması
Bu belirtilerin bir arada görülmesi durumu serotonin miktarının azalmaya başladığının belirtileri olabilir. Genel anlamda destek almanız gereken başka bir sorun olduğu anlamına da gelebilir. Bu sebepten serotonin miktarının azaldığından şüpheleniyor yada benzer belirtilerin sizde oluşmaya başladığını düşünüyorsanız bir hekime görünmeniz de fayda vardır. Serotonin eksikliğinin olup olmadığı en net bu şekilde ortaya çıkacaktır.
Yorum Yok