Sezeryan Doğum Nasıl Yapılır?

Sağlık Eyl 12, 2022 Yorum Yok

Sezeryan Doğum;1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilen sezeryan doğum, doktor veya doktorların bebeğin ve annenin sağlığını riske eden bir durumun söz konusu olduğu düşünerek ve bu durumla ilgili açık veriler tespit edildiği zaman anne karnındaki bebeğin uterusun yani anne karnının alt kısmı yukarıdan aşağı doğru kesilerek döl yatağının ön zarının açılarak çıkarıldığı bir doğum şekildir.

Bu yöntem normal doğum yapamayacak anne adaylarına uygulanmaktadır. Bu nedenin dışında hekimi sezeryan yöntemini uygulamaya teşvik eden veya zorlayan başka nedenler meydana gelebilmektedir.

Son yıllarda Çin’de bu doğum %45 gibi rekor bir seviyeye çıktı. Avrupa ülkelerinde bu rakam ise %20-25 arasındadır.

Sezeryan Doğum Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Normal doğum yapabilecek anne adaylarına bazı uzmanlar tarafından sezeryan doğum önerilmemektedir ancak bu doğum yöntemini gerektiren durumlar vardır. Bunlar;

  • Öncellikle bebeğin iri olması doktoru bu doğumu yapmaya iter. Karında büyüyen bebeğin gelişimi aşırılık nedeniyle doktorlara ve annelere sıkıntı yaratabilir.
  • Çatı darlığı olarak adlandırılan bu sorun annenin kemik yapısındaki az gelişmekten veya kemik yapısındaki bozulmadan kaynaklanır ancak bu rahatsızlık doktor tarafından gebelikten önce tespit edilir. Doğum ile ilgili gerekli tedbirler alınır.
  • Uzmanları bu doğum yöntemine iten bir nedende bebeğin duruşundaki bozukluktur. Bebeğin kafası yukarı pozisyonda ise normal doğum için tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple doğum anında müdahale edilmesi gerekmektedir.
  • Gebelikte kanama sebebi tam olarak bilinmese de rahim önceden zarar görmesi, aşırı çocuk doğurmak, annenin yaşı yüksek olması ve sigara tüketimi, bebeğin beslenmesini ve kan alışverişini sağlayan organın bebekten önde olması suretiyle doğum kanalını tıkaması durumunda sezeryan yöntemi uygulanır.
  • Anne karnında bulunan bebek kendini strese sokarak oksijensiz kalmasında bu yöntem uygulanır.
  • Sezeryanı gerektiren bir diğer durum da annenin ıkınmamasıdır. Annenin beyin, kalp ve diğer iç organları ile ilgili önemli bir rahatsızlığının bulunmasından dolayı ıkınmanın bu organlara ağır bir şekilde basınç yapacağı endişesi ile meydana gelebilecek bir karışıklığın önceden engellenmesidir.
  • Bir virüs türü olan Herpes Simpleks, bebekte santral sinir sistemi enfeksiyonuna neden olabileceği için bu yönteme başvurulur.
  • Eğer bebeğin bağırsaklarının karın zarıyla dolu olursa bu yöntem uygulanır.
  • Bebeğin başının büyümesi ve başın içindeki su miktarının artmasından dolayı sezeryan uygulanır.

Sezeryanın riski de bulunmaktadır. Doktor annenin genel durumunu göz önünde bulundurarak hangi yöntemi uygulayacağına karar verir. Doktorun tavsiyesine uymak gerekir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir