Kıl Dönmesi Batması
Tıptaki adıyla pilonidal sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi bilinenin aksine kılların geriye doğru dönerek cilt altında uzamasıyla oluşmamaktadır. Sıklıkla 20-30 yaş aralığında görülmekte olup sebep olarak derinin inceliği ve açık gözeneklerin daha genç oluşundan söz edilebilir.
İlerleyen yaşla beraber cildin kalınlaşması söz konusu olacağından mikro gözeneklerin kapanır ve içeri kıl girme olasılığı giderek azalır. Bu hastalık incelendiğinde çıkarılan kıl kökünün canlı olmadığı dikkat çekicidir. Bu da o bölgeye başka bir yerden taşınmış bir kıl yumağı olabileceğini doğrular niteliktedir. Kıl dönmesi vakalarında görülen kılların içerde uzadığı düşüncesinin gerçeklik payı yoktur. Nitekim buradaki kıllar kıl köküne sahip olamadığı için uzayamazlar. Üst üste aynı noktadan giriş gerçekleşebilir ve bir kıl yumağı ortaya çıkabilir. Genellikle saçlardan ve vücuttan dökülen bu kıllar kuyruk sokumunda birikir ve mikro delikler aracılığı ile cilt altına girerek enfeksiyon oluşturur. Bu enfeksiyonun fark edilememesi görünür bir yerde oluşmamasından da kaynaklanıyor olabilir.
Kıl Dönmesi Kadınlarda Görülür Mü?
Kadınlarda daha az rastlanır ve rastlanan pilonidal kistlerde çoğunlukla göbek deliği etrafında oluşmaktadır. Göbek deliği etrafına dökülen kılların buradan içeri süzülerek hastalığı oluşturduğu düşünülmektedir. Kıl dönmesi mikroskobik olarak incelendiğinde ortaya çıkan sonuçlar şaşırtıcıdır. Sadece kıl değil elbise tozu, cilt döküntüleri gibi yabancı maddelerinde içeri girebildiği yapılan mikro incelemelerle tespit edilmiştir.
Kıl Dönmesi Sebepleri Nelerdir?
Kıl dönmesinin sebepleri incelendiğinde obezite, kötü hijyen, uzun süre oturmak ve yanlış oturma pozisyonları, genetik yatkınlık ve genç yetişkin erkek olmak hastalığa yakalanma da risk faktörleri olarak sıralanabilir. Dolayısıyla buna genetik bir yatkınlığınız olduğunu düşünüyorsanız kendinize dikkat etmelisiniz. En azından oturma pozisyonlarınıza dikkat etmeniz sizin sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
Tedavide çoğu zaman ameliyat tercih edilir. Cerrahi girişimle sinüs çıkarıldıktan sonra ameliyat bölgesinde bir kaç gün akıntı ve ağrı oluşabilir. Verilen medikal tedavideki antibiyotiklerin eksiksiz kullanılması gerekir. Pansumanların sık aralıklarla yapılarak enfeksiyonun gerçekleşmesi önlenmeye çalışılır. İlerleyen dönemlerde kıl dönmesinin tekrarlamayacağının bir garantisi yoktur. Ameliyat olmanıza rağmen kendinize dikkat etmediğiniz taktirde kıl dönmesi tekrarlayacaktır.
Yorum Yok