Bağırsak kurdu insanların ince ve kalın bağırsaklarına yerleşen, hem çoğalma esnasında hem de beslenme esnasında toksik maddeleri ortaya çıkararak kişiye zarar veren ve her türlü şekilde zararlı olan bağırsak parazitleridir. Parazitler vücudun her yerine bulaşabilen, her dokuya yerleşebilen bir türdür. Ama bağırsak parazitleri ise bağırsağın içinde bulunur. İnsanların dışarıdan aldığı yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşır. Bulaşma esnasından sonra çok uzun süre boyunca yaşayabilen parazitlerdir.
Bazı bağırsak kurtları tektir. Bazıları bir kaç tanedir. Bazıları ise o kadar çoktur ki bağırsak içinde düğüm oluşturup bağırsakta tıkanmalara neden olmaktadır. Bağırsak parazitleri sürekli çoğaldığından dolayı çoğu dışkı yolu ile dışarı atılmaktadır.
Bağırsak parazitlerinin insanlara bulaşması dışarıdan alınan gıdalarla bulaşmakta. Bazen kurtçuk şeklinde bazen ise yumurtalarıyla insan bağırsaklarına bulaşır. Bunlar gözle görülmeyecek şekilde mikroskobik boyuttadır. Bağırsaklarda çoğalır, erişkin formuna dönüşür. Bu döngü tamamlandıktan sonra kalıcı olarak bağırsaklara yerleşerek çok uzun süre boyunca yaşamlarına devam etmektedirler.
Bağırsak kurtlarının bulaşması genellikle kirli, hijyenik olmayan yiyeceklerden bulaşmaktadır. Bağırsak kurdu kirli ve hijyenik olmayan gıdalara yumurtalarını bırakarak ya da iyi pişmemiş et ve diğer yiyeceklerden bulaşır. Birçok enfeksiyon hastalığı gibi bağırsak kurtlarından korunmanın en önemli yolu hijyendir. Temiz beslenmektir. Bağırsak kurtları ağız yoluyla bulaşır.
Çiğ olarak yediğimiz yiyeceklerde bağırsak kurdu na neden olmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’de yakın bir zamanda çiğ et ile bulaşmış bağırsak parazit salgınları görülmüştür. Midede bulunan asit bağırsaklardan geçerken bağırsak parazitlerinin bir kısmının ölmesine neden olmaktadır. Fakat sürekli olarak çoğaldığı için tamamen bitmemektedir.
Bağırsak kurtlarının bazıları çok az belirtilerle seyredilebilir. Ama çoğunluk olarak belirti olarak ortaya çıkar. Farkına varılmadığı zaman ya da erken teşhis edilmediği zaman uzun süre boyunca bağırsakta yaşamını sürdürürler. Belli başlı belirtileri vardır. Bunu göz önünde bulundurursak en çok yediğimiz yiyeceklerden dolayı oluşan problemdir.
Bağırsak Kurdu’nun belli başlı belirtilerine bakmak gerekirse;
- En büyük belirtilerinden olan karında şişkinlik
- Her zaman aç olma hali
- Sabahları uyanıldığı zaman karında gerginlik
- Çok çabuk acıkma
- Uyurken ağızdan salya akması
- Makadın kaşınması (bu hepsinde değil ama çoğunda belirti olarak çıkar)
Makatta sürekli bir kaşınma hissi, özellikle vücut ısındıktan sonra ya da yatakta, uyurken yumurtalarını bıraktığı için çok büyük bir şekilde kaşınma hissi verir. Huzursuzluk, gerginlik, kaşıntı, sinirlilik bağırsak parazitlerinin en önenli olan belirtilerindendir.
Yediğimiz yiyeceklerin çok iyi pişirilmesi ve çiğ yenen yiyeceklerin ise çok iyi yıkanması gerekir. Pişmemiş yiyecekleri, özellikle etlerin tüketilmesi ile içinde bulunan kurtçuklar bağırsakta açılır, erişkin formuna geçer ve yerleşimini tamamlayıp yaşamını sürdürür.
Yorum Yok