Herkesin arada bir nefesi kesilebilmektedir. Dik yokuşları tırmandıktan sonrasında ya da çabucak bisiklet sürdükten sonra ya da bazı fiziksel etkinliklerden sonra nefes darlığı sık şekilde karşılaşılmaktadır. Burada nefes darlığı durduk yere oluşmuş olan nefes darlığıdır. Nefes darlığı, nefesin yetmiyor olması ve derin nefes alamama, nefes alıp veriyorken çeşitli zorlanma biçimlerinde söylenebilmektedir. Nefes darlığına günümüz tıp dilinde dispne denilir.
Nefes darlığı oldukça ürkütücüdür. Çünkü yaşamamız için nefes almaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Sebebini anlamadığımız nefesimiz kesildiği takdirde bu unsurdan ötürü kaygılanmamız normal bir reaksiyondur. Uzun süren ve hiç bir şekilde geçmek bilmeyen nefes darlığı büyük ihtimalle bünyemizde var olan bir tür rahatsızlık ile ilgili olabilir. Aniden oluşmuş olan ve yoğun bir şekilde meydana gelen nefes darlığı da olabildiğince kısa bir süre sürse dahi bir sağlık problemini işaret edebilmektedir.
Dinleniyorken Nefes Darlığı Var İse!
Nefes darlığını yaşadığımız durumlara göre çeşitlendirmeliyiz ve buna göre kaygılanmalıyız. Dinlenme durumundayken nefes darlığı hissediyorsak, etkinlik ve egzersiz aralarında nefes aniden kesiliyorsa, uzanıyorken nefes darlanıyor ise, göğüs ağrısına eşlik etmekte olan bir nefes darlığı bulunuyorsa, çene, kol ya da boyun ağrıları beraberinde birlikte nefes darlığı oluşuyorsa, ayakların şişmesi beraberinde beraber nefes darlığı oluşuyorsa, iştah kaybı sebebi ile, alışılmadık halsizlik hissi, terleme ve bununla birlikte ateş ile nefes darlığı yaşıyorsak kaygılanmamız gereklidir ve bir sağlık kuruluşuna başvurmamız gereklidir.
Nefes darlığının başlıca sebeplerine gelirsek aniden nefesin kesilmesi bir astım krizi sebebi ile oluşabilir. Bunun anlamı da hava yollarının daralıyor olmasıdır ve balgam oranının yükselmesidir.
Zatürre nedeni ile de oluşmuş olan nefes darlığı var ise akciğer iltihabı, öksürük nefes darlığına sebep olabilir. Çoğu takdirde antibiyotik kullanılması gerekmekte olan enfeksiyonlardandır.
KOAH Hastalığı Sebebiyle Nefes Darlığı
KOAH rahatsızlığı nedeni beraberinde nefes darlığı oluşabilir. Lakin süreğen obstrüktif akciğer hastalığımız bulunmaktadır ise nefes darlığı bu rahatsızlığın git gide kötüleştiği anlamına gelebilmektedir. Yine kalp krizi de nefes darlığına neden olabilmektedir. Göğüs ağrısı gibi bazı bulguların görülmediği sessiz kalp krizi olayında nefes darlığı görülebilir ve hatta en fazla şüphe edilecek unsurlardan birisidir. Yine taşikardi ya da atriyal fibrilasyon gibi düzensiz çabuk kalp atışları da nefes kesilmesini sağlayabilir.
Yorum Yok