Dil Kanseri Tedavisi ve Belirtileri

Sağlık Eyl 09, 2022 Yorum Yok

Dil kanseri çoğu zaman içerisinde aşağıda saydığımız belirtiler ve bu belirtilerden bir kaçı görünebilmektedir.

Dil üzerinde iyileşme göstermeyen kırmızı ya da beyaz benek çeşitleri, dilimizde kalınlaşmış olan bazı tabakalar, boğaz içinde takılma hisleri, iyileşmeyen boğaz yaraları ve iltihapları, dil üzerinde iyileşmemiş yumru ya da yara kabukları, yutkunma, çiğneme ve konuşmada güçlük çekmek, ağız içinde hissizlik oluşması, sesimizde ve diksiyonumuzda sorunluluk bulunması, tükürükte sebebi henüz açıklanamayan kanların oluşması ve boyun lenf bezlerinde çok şişmelerin gözüküyor bulunması da belirtiler arasında bulunmaktadır.

Çene ve Kulakla İlgili Bulgular

Özellikle belirtmek gerekirse çene ve kulağımız beraberinde ilgili olan belirtiler de dil kanserinin epey ilerlemiş vaziyette bulunduğunu işaret edebilir. Bunlarda çene şişmesi sonucunda alt ve üst dişlerin birbirlerine oturamıyor bulunması, kulak ağrısı ve çene ağrısı benzeri belirtiler diğer rahatsızlıklarda da görülebiliyor. Dil kanseri olayında olan hususlar ise bulguların tam 2 haftadan daha uzun sürelerde iyileşmemesidir.

Tütünler ve Kanser Oranı

Sigara, puro, nargile ve pipo beraberinde birçok tütün mamulleri dil üzerinde kanser riskini yükseltmektedir. Bunlara çiğnenen tütünlerde dahil edilmektedir. Bu tütünler dil hücrelerinde tahriş olmaya sebebiyet veriyor. Tahriş olan ve kullanılamaz halde olan hücre kayıplarını telafi edebilme amacı beraberinde hücre bölünmeleri hızlanmaktadır ve kontrolsüzleşmektedir. Özellikle belirtmek gerek görülürse uzun vakitli tahriş ve yıpranma sonrasında dil kanserine yakalanma riski yükselmektedir.

Alkol kullanımı oranında gene tütün mamullerine benzeyen bir etken oluşturmaktadır. Dil kanseri rahatsızlıklarının %25’inde hastalar sigara kullanmıyor yalnız alkol kullanmaktadır.

Yine cinsel ilişki yolu beraberinde bulaşmakta olan HPV mikroorganizmaları oral seks ile taşınarak dil kanserine yol açabilmektedir.

Farklı nedenler ile ağza yerleşmiş olan protez diş aynısı apartlar, sağlıklı oturamadıkları takdir de dil üstünde tahrişe sebebiyet verebilmektedir. Uzun takdirde boyunca birebir noktalarda sürtünmeler ve batma yolları ile tahriş devam ediyor ise dil kanseri oluşabiliyor.

Bazı durumlarda da genetiksel unsurlar ya da yaşam koşulları da etki edebilmektedir. Kanser geçmişi olmuş olan aile üyelerinden sahip kişilerde, geçmişte diğer kanserlere yakalanmış insanlarda, yaşlı insanlarda, beslenmelerine meyve ve sebzelere ağırlık vermeyen insanlarda dil kanseri sık görülebilmektedir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir