Çene Kemiği Tozu Kemik Grefti Nedir?

Sağlık Ağu 31, 2022 Yorum Yok

Çene Kemiği Tozu Kemik Grefti Nedir? İmplant tedavisinde çene kemiğine eklenen diş kökleridir. Bu diş köklerine ise kemik grefti (çene kemiği tozu) ismi verilir. Bu tedavinin amacı kemik erimesi ve kemik iltihabı gibi durumlarda kaybedilen kemik dokusunun ekilen kök hücreler sayesinde kendini yenileyebilmesidir.

Çene Kemiği Tozu Kemik Grefti Nedir? Diş hekimliği gelişime açık ve yeniliklere çabuk adapte olan her geçen gün üstüne koyarak ilerleyen ve pratikleşen bir bölümdür. Özellikle son dönemde daha da gelişen her yaşa uygulanabilir implant yöntemleri diş hekimliğinin adeta temel taşlarından biri oldu.

  Çene kemiği tozu (kemik grefti) nedir?

Kemik tozu olarak adlandıran kemik greftlerinin farklı farklı elde edilme yöntemleri vardır. Bu yöntemler insandan, hayvandan veya sentetikten üretilen greftler ufak parçalar şeklinde toz veya kalıp olarak üretilebilir. Bu kemik greftleri içerinde ki canlı hücreler ve maddeler sayesinde kemiğin oluşması, daha hızlı büyümesi ve hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

  Kemik Greftleri (Çene Kemiği Tozları) Hangi Durumlarda Kullanılır?

Çene kemiği tozları eğer diş implantı yapılacak olan bölge de kemik erimesi, uzun dönem ağızda kalması durumunda kronik inflamasyona sebep olabilecek olan çürük diş varlığında veya diş çekimi esnasın da implant yapılması istenirse kullanılan bir yöntemdir.

Diş hekimi tarafından yapılan diş eti, ağız ve diş sağlığı muayenesinin ardından kemiğin yüksekliği, yerleşimi ve kalitesine bakmak için röntgen çekimi yapılır ve alveol kemikleriniz değerlendirmeye alınır. Kemik yoğunluğu ya da hacmi düşük olan vakalarda tomografi yöntemi yardımıyla daha detaylı inceleme yapılır. Eğer gerek görülürse diş hekimi tarafından planlanan tedavi ile cerrahi implant yöntemiyle kemik grefti (çene kemiği tozu) ekimi yapılır.

  Ağızda Kemik Erimesi Neden Olur?

Çenemizin hemen üstünde dişlerimizi saran ve ağzımızdaki dişler, kaslar, mandibula maksilla gibi kemiklerimiz sayesinde çiğneme fonksiyonumuza yardımcı olan alveol kemiği adını verdiğimiz bir kemik vardır.

Bu kemik ağızda bakteri varlığı, yetersiz ağız hijyeni ve diş çekilmesi sonrasında fonksiyonunu kaybettiği için erimektedir ve yeniden kendi kendine oluşamamaktadır. İmplant cerrahi de kullanılan bu kemik tozları içerisinde bulunan canlı hücreler ve kemiğin büyümesine yardımcı maddeler sayesinde alveol kemiğinin oluşmasına, iltihap varsa iyileşmesine ve kemik hacminin artmasına yardımcı olmaktadır.

  Çene Kemiği Tozu (Kemik Grefti) Nasıl Elde Edilir?

Çene Kemiği Tozu Kemik Grefti Nedir? İnsan kaynaklı, hayvan kaynaklı ve sentetikten üretilebilen kemik greftleri en sık sığır ya da at gibi hayvanlar kaynak kullanılarak üretilmektedir. Gerekli sağlık testleri yapılan bu hayvanlardan alınan çeşitli kemikler sterilizasyon ve birçok aşamadan geçtikten sonra küçük parçalar şeklinde toz veya kalıp haline getirilir.

Son aşamada diş hekimi tarafından hastanın dişinde ki gerek görülen yerlere ekimi yapılır. Ülkemiz de en çok sığır kaynaklı kemik greftleri kullanılırken özellikle yurt dışında uygun laboratuvar ortamında üretilen insan kaynaklı tozlarda sık sık kullanılmaktadır.

DİŞ TAŞI DİŞ ETİ HASTALIKLARINA NEDEN OLUR MU ?

  Kemik Greftleri (Çene Kemiği Greftleri) Nasıl Kullanılır?

Cerrah tarafından serum yardımıyla uygun olan bölgeye ekilen çene kemiği tozları sonrasında kemikleşme süresi bazen beklenenin üstüne çıksa bile sonunda sağlıklı bir doku oluşması sebebiyle kullanımı gün be gün daha da yaygınlaşmaktadır.

  Kemik Grefti (Çene Kemiği Tozu) Alt Çeneye Mi Yoksa Üst Çeneye Mi Yapılmaktadır?

Hem alt çene de hem de üst çene de kemik erimesi görülebilir. Üst çene de genellikle sinüslerin (boşluklar) aşağı sarkması kaynaklı, alt çene de ise genellikle kemik erimesi kaynaklı kemik grefti (çene kemiği tozu) uygulanabilir. Üst çene de eğer sinüs sarkması varsa sinüsün yükseltmesini takiben kemik grefti ekilir. 3 ile 5 ay süre beklenmesi sonrası artık cerrahi implant yapılabilir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir