Yorgunluk bir çok insanın fiziksel aktivitelerini yapacak gücü kendinde bulamama ve hem psikolojik hem de fizyolojik bitme anlamına gelebilir. Çoğumuz yoğun geçen bir iş temposunun sonunda kendimizi halsiz yorgun bitkin hissederiz. Yada sıkı yapılmış bir antrenman sizi yorabilir. Dolayısıyla akşam yorgun olursunuz ve uyku vaktiniz gelmiş demektir. Bu nedenlerden kaynaklı aşırı yorgunluk yada halsizlik gayet normal bir durumdur ve endişe edilecek bir sorun değildir. Kişi uykusunu alarak enerjisini toplar ve ertesi güne tekrar dinamik başlar. Fakat yorgunluk yataktan kalktığınızda başlıyor ve gün boyu aşırı yorgun ve halsiz hissediyorsanız, o halde bir sorun var demektir ve bir an önce “Yorgunluğun Nedenleri” ni araştırmak gerekir.
Eğer sizde sabah kalkarken kendinizi yorgun, halsiz ve hiç bir şey yapmak istemeyen biri gibi hissediyorsanız ve bu sorun aylar boyunca devam ediyor ise mutlaka ama mutlaka doktora başvurmalısınız. Yorgunluğun altında yatan bir çok sebep vardır. Bunu daha net şöyle açıklayabiliriz; Yorgunluğa bir çok hastalık sebep olabiliyor dolayısıyla yorgunluğunuzun nedenlerini daha net ortaya çıkarmak için çeşitli testlerden geçmelisiniz.
İşte yorgunluğa sebep olan bazı hastalıklar;
ÇÖLYAK HASTALIĞI;
Vücudun glutenli gıdalara müsamaha göstermediği bu hastalık yorgunluk sebebi olarak ta bilinmektedir.
KANSIZLIK (ANEMİ);
Demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık (anemi) hastalığı da sizin herhangi bir şey yapmaya isteksiz olmanıza, kaslarınızın zayıflamasına ve dolayısıyla yorgun bitkin hissetmenize sebep olur.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMU;
Adı üstünde olan kronik yorgunluk sendromu sadece yorgunlukla değil, kas ve baş ağrılarıyla da kendini gösterir. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişiler sabah uykudan kalkar kalkmaz, halsiz ve bitkin hissederler. Bu hissiyat gün içinde böyle devam eder.
UYKU APNESİ;
Uyku apnesi, uykudayken nefes borumuzun daralıp tıkanması ve sürekli nefesimizin kesilmesi durumudur. Böyle durumlar oluştuğun da siz farkında olmadan sürekli uyanık kalırsınız ve uykunuzu yeterli ve kaliteli alamadığınız için tüm gün yorgun, bitkin ve halsiz hissedersiniz. Bu sadece uyku apnesi için geçerli bir durum değildir. Solunum yollarında sorun yaşayan insanlar (deviasyon) geceleri farkında olmadan soluksuz kalarak defalarca uyanırlar. Bu uyanışı kendileri dahi hissetmezler. Bu uyanma hareketleri sürekli tekrar ettiği için kişi yeterli ve kaliteli uyku almış olmuyor. Dolayısıyla ertesi gün yorgun oluyorsunuz. Bu işlem her gün tekrarlandığı için ise kişi kendini hep yorgun hissedecek ve sorunu kabullenip tedavi yerine bu şekilde yaşamaya adapte eder.
TROİD BEZİ PROBLEMLERİ;
Troid hormonunuzun vücutta yeterli seviye de olmaması da yorgunluğa neden olan diğer bir etkendir. Sadece yorgunluk değil, vücutta troid hormonu eksikliği ile kilo alarak kaslarınızda da ağrılara neden olursunuz.
DİYABET;
Kandaki fazla şeker miktarı sonucu oluşan diyabet hastalığı da bir başka yorgunluk sebebidir. Eğer diyabet hastasıysanız, kendinizi günün her saati yorgun hissedersiniz.
Bu faktörlerin dışında yorgunluğa neden olan sebepler arasına ağır diyetler, düzensiz uyku, yaşam tarzı ve mevsimsel durumların da etkisini ekleyebiliriz. Mesela süper hızlı kilo verdiren diyet diye adlandırılan bir takım beslenme şekli sizi yeterli kalori almanıza engel olur ve vücudun günlük ihtiyaç duyduğu hayatı önem taşıyan birçok gıdadan mahrum bırakacağı için vücudun ilk tepkisi gün boyu enerji yetersizliğine bağlı yorgunluk olacaktır.
Şöyle düşünün; benzinsiz bir araba nasıl çalışmıyorsa vücudumuz da enerjisiz hareket etmeyecektir. O yüzden bu tarz diyet adı altında hazırlanmış ve sağlığınıza kasteden beslenme uygulamalarına itibar etmeyin.
Mevsimsel yorgunluk ise genelde soğuktan sıcak havalara geçince oluşan bir durumdur. O yüzden mevsim değişikliğine maruz kaldıysanız, sabredin yorgunluğunuz geçicidir. Vücudunuz, ortam ısısına alıştıkça tepkiler değişecektir.
Peki gelelim yorgunluğun tedavisine;
“Halsizliğe ne iyi gelir?” diyorsanız ilk olarak gerekli testleri yaparak vücudunuzu tanımalısınız. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden biri veya bir kaçı yorgunluğunuza sebep oluyorsa, mutlaka doktora başvurmalı ve gereken halsizlik tedavi yöntemleri derhal başlatılmalıdır. Onun dışında kendinizin de takip etmesi gereken önerileri bu şekilde sıralayalım;
Yetişkinler için önerilen uyku günde 8 saati asmamak 6 saatinde altına inmemektir. Eğer yapabiliyorsanız, her gün 8 saat uyuyun. “Bu kadar süre uyuyamıyorum” diyorsanız 6 saati altına düşmemeye özen gösterin. Tabi 10 saat ve üzeri de uyumanız, sizi gün boyunca aşırı yorgun hissettirecek ve uykulu haliniz, akşama kadar sürecektir. Bu yüzden ideal sınırlarda uyumaya özen gösterin.
Beslenmemizde ne kadar doğal ve kaliteli olursa, yaşamımızda o kadar hareketli ve canlı olur. Yorgunluğun aslında diğer bir nedeni de yeme içme alışkanlığı. Sürekli fast-food yiyen ve hareketsiz yaşam tarzını benimsemiş insanlar, her gün kalktıklarında halsiz, yorgun ve bitkin hissederler. Bunun nedeni ise, vücudun enerjisini sağlayan kaliteli besinlerin vücuda gelmemesidir. Mümkün olduğunca ölçüsünde olmak kaydıyla her besinden tüketmeye çalışın.
Bizim önerimiz, Taze sebzeli, peynirli, ballı, reçelli, yumurtalı güzel bir Kahvaltı yapın. Bunu her gün mutlaka yapın. Akşam yemeğini atlarsanız da olur ama kahvaltı öğününü hiçbir zaman es geçmeyin.
Psikolojik ilaçlar, eğer çok gerekli değilse kullanmamanız halsizlik probleminize katkıda bulunacaktır. Bazı insanlar sadece stres oldukları için yada kendilerini öyle gördükleri için, gereksizce ağır sayılabilecek psikoloji hapları alırlar. Gerçekten psikolojik bir rahatsızlık yüzünden ilaç kullanılıyorsa, bu konuda bir sıkıntı yok. Çünkü bu ilaçlar beynin belli kısımlarına müdahale ederek problemi çözmeye çalışırlar. Başarılı olanda var olmayan da. Bu tartışılır, ama sırf uyumak için ilaç alan insanlar, kendilerine verdikleri zararın farkında bile değiller Bütün gün yorgun olmanın bir diğer sebebi de gereksiz psikolojik ilaçlar kullanmaktır.
Sigara ve alkol de yorgunluğa katkı sağlayan diğer önemli 2 faktördür. Özellikle alkolün karaciğerde yaptığı tahribat, yorgunluğun başlıca sebeplerindendir.
Pasif bilgisayar başında geçen yaşam tarzınız varsa hemen değiştirin. Bu sizin işiniz olabilir o zaman işten sonra 1 saat aktif spor yapın.
Varsa sizinde önerileriniz lütfen aşağıda Yorum Kısmına düşüncelerinizi belirtin. Bu yazının çevrenizdekilere de faydası olacağını düşünüyorsanız, aşağıdaki sosyal medya kanalları aracılığıyla lütfen paylaşın.
Yorum Yok