Bebeklerin ileriki yaşantıları için Kas ve kemik gelişimleri hayli değerlidir. Bunun için ebeveynler olarak bebeklerinize birtakım idmanları yaptırmanızda fayda vardır. Buna, boyun ve Beden hareketlerinin tümünü kapsayan tummy time antrenmanlarıyla başlayabilirsiniz. Pekala tummy time nedir nasıl yapılır? İşte bebeklerde tummy time antrenmanları…
‘Bebeklerde karın üstü egzersizleri’ de denilen ‘tummy time’ ile bebeklerinizin daha sağlıklı ve kuvvetli bir vücuda sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Tummy time antrenmanı, bebeklerin karınlarının üzerinde yüzüstü yatırılarak emeklemeye ve sürünmeye teşvik edildiği bir aktivite olmasının yanında tıpkı vakitte kaslarının güçlenmesi için de epeyce tesirli bir metottur. Bebekler uyuduklarında ekseriyetle sırt kaslarını kullandıkları için gün içinde bedenlerinin öteki kaslarının da çalıştırılması gerekir. Bu nedenle uzmanlar pek Fazla yararı bulunan tummy time hareketlerinin bebeklere kesinlikle yaptırılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu haberimizde bebeklerde karın üstü, tummy time antrenmanlarının yararlarını ve nasıl yapıldığını ele aldık. Pekala karın üstü hareketlerinin yararları nelerdir?
KARIN ÜSTÜ HAREKETLERİNİN YARARLARI NELERDİR?
‘Bebeklerde karın üstü hareketleri’nin yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeğinin karnının üzerinde vücudunu taşımaya ve devinim etmeye çalışması sebepleriyle bacak, sırt, karın ve omuz kaslarını güçlendiriyor.
- Yürümeye giden yol olan yuvarlanma, dönme, oturma ve emekleme aktivitelerine Yardımcı oluyor.
- Bebeğinde yassı kafalılık riskinin oluşmasını engelliyor.
- Motor maharetleri geliştiriyor.
- Etrafına koyacağın İlgi cazip objeler yahut oyuncaklar sayesinde uyum yeteneğini geliştiriyor.
TUMMY TIME İDMANLARI NE Vakit YAPILMALI?
Uzmanlara nazaran tummy time antrenmanları yenidoğumdan itibaren yapılmasında bir sakınca yok. Yani boyun ve Beden idmanları için bebeklerinizin muhakkak bir aya gelmesini beklemeniz gerekmiyor.
TUMMY TIME İDMANLARI NELER?
1. Karın karına;
Bu antrenman, karın karına olan ve bebeğinizle aranızdaki etkileşimi en üst düzeyde tutan bir sistem. Bebeğinizi kendinize yanlışsız çevirirken dikkatli olmanız ve karnınızdayken onu yanlardan desteklemeniz kâfi.
2. Göz hizasında;
Bebeğinizi karnınızın üstünde bir battaniye üzerine yerleştirerek onun karşısına geçin. Bu esnada göz göze temas kurmanız değerli. İlgisini çekecek oyuncakları bu konumda kullanabilirsiniz. Bu onun başını yukarda tutmasını sağlayacaktır. Ayrıyeten oyuncakları sağa ve sola yanlışsız devinim ettirerek bebeğinizin takip etme ve uyum yeteneklerini geliştirmesine de Yardımcı olabilirsiniz.
3. Kucağında;
Bu konum bebekler için Özellikle gaz çıkarmada kullanılıyor. Bebeğinizi bacaklarınızın üzerine yerleştirerek Biricik dizinizle bir başını da üstte tutun. Bunu yaparken yanlardan desteklemeyi de ihmal etmeyin.
4. Karın üstü taşımak;
Bebeğinizi gezdirirken, bir yerlere taşırken kullanabileceğiniz bir usuldür. Hatta uyutma sırasında bile kullanabilirsiniz. Bir kolunu bacağının ortasından geçirerek, bir kolunuzla da bacağını ve omzunu destekleyerek bu sistemi uygulayabilirsiniz.
5. Dayanaklı taşıma;
Destekli taşıma uzmanların Özellikle önerdiği bir sistemdir. Yapmanız gereken Biricik şey bebeğinizi desteklemek için kolunun altına rulo bir havlu koymak. Kollarını öne hakikat devinim ettirerek Ufak hareketler yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıyeten tummy time aktivitelerinde bebeğiniz için satın alabileceğiniz karın üstü oyun platformlarıyla antrenmanları daha keyifli hale getirebilirsiniz.
BEBEKLERDE KARIN ÜSTÜ ANTRENMANLARI YAPARKEN BUNLARA KESİNLİKLE DİKKAT EDİN!
Tummy time antrenmanları sırasında dikkat edilmesi gerek birtakım durumla var. Bunlar:
- Karın üstü aktiviteleri için bebeğinizi bir halının üzerine yatırın. Taban ahşapsa ya da sertse yumuşak bir battaniye kullanın. Bu durum onun rahat etmesini ve inançta hissetmesini sağlar.
- Bebeğinizin yüzünün yakınlarına, minder ya da yumuşak oyuncaklar yerleştirin. Tummy time oyuncakları bebekleri heyecanlandırarak daha Çok devinim etmeye teşvik eder.
- Etrafındaki nesneleri kaldırmayı unutmayın. Onun için inançlı bir ortam oluşturmanız kıymetli.
- Bebeğiniz karnınızın üzerindeyken dikkatinin dağılmaması için yüzüne bakarak onunla konuşabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin favori oyuncağını kullanabilirsiniz.
TUMMY TIME NE KADAR MÜDDETLE YAPILMALI?
- Yenidoğan sürecinde bebeklerde yüzüstü idmanlarına her gün günde 2-3 dakika mühlet ayırmanız kâfi olur. Bebeğiniz büyüdükçe ve kasları güçlendikçe yavaş yavaş süreyi uzatabilir günde Yekün 20 dakika kadar çalışabilirsiniz.
- Yapılan antrenmanlar sonunda yaklaşık 4 ay kadar sonra bebeğiniz göğsünü yerden kaldırabilir, başı dik bir halde dirsekleri üzerinde durabilir, Biricik kolunu kaldırabilir… Bunlarda birlikte kazara bir tarafa hakikat düşüp karnından sırtına yanlışsız yuvarlanabilir. Bu türlü durumlarda endişelenmenize gerek yok.
- 5 ya da 6 ay sonra bebeğiniz yeni bir periyoda girdiği için onun için yeni keşifler ve yeni hareketler başlar. Bu da onu muvaffakiyet hissine eriştirir. Büyüdükçe yeni şeyler dener ve bütün bunlar onun uyum yeteneğini geliştirerek itimat verir.
Yorum Yok