Erzurum nerede? Erzurum’da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum’a nasıl gidilir?

Genel, Güzellik, Sağlık, Spor & Fitness, Yaşam, Yaşam Tarzı Oca 09, 2023 Yorum Yok

Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olarak nitelendirilen Erzurum, yılın her periyodu binlerce turiste kapılarını aralıyor. Bilhassa kış mevsiminin gelişiyle eşsiz bir hoşluğa bürünen kent, herkes tarafından merak ediliyor. Pekala Erzurum nerede? Erzurum’da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum’a nasıl gidilir? İşte merak ettiğiniz bütün ayrıntılar…

Antik periyottan bu yana pek Fazla medeniyetin yuvası pozisyonunda olan Erzurum, her köşesiyle geçmişe açılan bir kapı niteliğinde. Tarihin derin izlerine yakından şahitlik edebileceğiniz bu kent, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Erzurum esaslı tarihinin gerisinde yatan Güçlü kültürüyle de Değerli bir seyahat rotası olarak görülüyor. Türkiye’de gezilecek yerler denildiğinde akla birinci gelen yerlerden biri olan Erzurum’a her Yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Gelin, her tarafıyla sizi kendine hayran bırakacak Erzurum’u Birlikte adım adım keşfedelim.

ERZURUM NEREDE? ERZURUM HANGİ BÖLGEDE?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en Aka üçüncü ili olan Erzurum, tarihin birinci yerleşim bölgelerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikte olan bölge, Çehre ölçümü olarak ülkemizin de en Aka dördüncü kentidir. Kent, genel olarak dağlarla çevrili olmakla birlikte; bir kısmı Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Erzurum’un kuzeyinde Rize ve Artvin, kuzeydoğusunda Ardahan yer alırken; batısında ise Bayburt ve Erzincan bulunmaktadır. Ayrıyeten kentin şark hududunda Kars ve Ağrı, güneyinde Bingöl ve Muş yer almaktadır. 20 ilçe ve belediyeden oluşan kentte toplamda 1184 mahalle vardır.

Erzurumun haritada görünümü

ERZURUM’DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR? ERZURUM’DA NERELERE GİDİLİR?

Özellikle mimarlık mükemmeli olan tarihi yapılarıyla ön plana çıkan Erzurum, birebir vakitte tabiat mükemmeli görüntüleriyle da dikkatleri üzerine toplamaktadır. Şayet Erzurum’a gelmeyi düşünürseniz kesinlikle müzeleri, türbeleri, medreseleri ve doğal oluşumlarını görmelisiniz. Erzurum denildiğinde akla birinci gelen ve seyahat rotanızda yer alması gereken yerler ise şöyle;

  • Rüstem Paşa Kervansarayı
  • Üç Kümbetler
  • Tortum Şelalesi
  • Erzurum Kalesi
  • Narman Peri Bacaları
  • Palandöken Kayak Merkezi

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI

Osmanlı Padişahı Yasal Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Erzurum’un en Değerli sembollerinden biridir.

Rüstem Paşa Kervansarayı

İki katlı Bina Kamu ortasında “Taş Han” olarak da isimlendirilmektedir. 16. yüzyılda 1561 yılında inşa edilen kervansaray Mimar Sinan‘ın yapıtlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Rüstem Paşa Kervansarayının özellikleri

Osmanlı devrinin şaheserlerinden biri olarak gösterilen Rüstem Paşa Kervansarayı, geçmişte yolcuların muhtaçlıklarını karşılamak için uğradığı yerlerden biriydi. Yapı, günümüzde oltu taşı esnafının imalat ve satış yeri olarak kullanılmaktadır. Şayet buraya gelirseniz; oltu taşından yapılan tespih, yüzük ve kolye üzere ikramlık eşyalara kesinlikle göz atmalısınız.

Oltu taşından yapılan aksesuarlar

ÜÇ KÜMBETLER

Anadolu’nun Selçuklu mezar yapılarının en değerli örneklerinden biri olan “Üç Kümbetler” Erzurum’da yer Meydan eşsiz bir yapıttır. 12. yüzyılın sonlarına hakikat Saltuklu Hükümdarı Emir Saltuk tarafından yaptırıldığı söylenen üç kümbetler, yaklaşık olarak 4,75 metre uzunluğundadır. Sekizgen gövdeli kümbetler kesme taş kullanarak inşa edilmiştir. Kümbetlerin üst kısmı ise konik karışımı basık bir külah formu yer almaktadır.

Üç Kümbetler

Farklı renk ve desenlerin kullanıldığı üç kümbetlerde, boğa, yılan, yarasa ve kartal üzere birçok hayvan figürünün yer aldığı görülmektedir. Birinci bakışta sizi geçmişe gerçek seyahate çıkaracak olan “Üç Kümbetler” yıllardır popülerliğini koruyan Değerli bir yapıttır. 

Üç Kümbetlerin özellikleri

TORTUM ŞELALESİ

Erzurum’da yer Meydan Tortum Şelalesi, sırf Türkiye değil bütün dünyada İlgi gören eşsiz bir hoşluğu gözler önüne sermektedir. 48 metre yükseklikteki şelale, Avrupa’nın en yüksek şelalesi olma unvanına sahiptir.

Tortum Şelalesi

Aynı vakitte şelale, ihtişamlı imajı ve huzur veren görünümüyle dünyanın da en yüksek üçüncü şelalesidir. Erzurum’a 120 kilometre uzaklıkta yer Meydan şelale, Tortum Gölü ile mükemmel bir ahenk yakalamaktadır.

Tortum Şelalesinin özellikleri

Fotoğraf sanatkarları ve tabiat severlerin uğrak noktalarından biri olarak görülen Tortum Şelalesi, vadide yer Meydan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önüne kapatmasıyla şuan ki manzarasına ulaşmıştır.

Tortum Şelalesinden kareler

ERZURUM KALESİ

Erzurum’un tarihi hoşlukları ortasında parmakla gösterilen Erzurum Kalesi, birinci olarak 2500 Yıl Evvel Urartular tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde de varlığını sürdüren İç kalenin birinci hali ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır.

Erzurum Kalesi

İki anne kısımdan oluşan kalenin bir kısmında kentin güvenliğini sağlamak emeliyle inşa edilen İç kale; diğer kısmında ise halkın yaşantısını sürdürdüğü Hariç kale yer almaktadır. Vakit içerisinde onarılan kale 16.yüzyılda Yasal Sultan Süleyman tarafından 19.yüzyılda ise II. Mahmut tarafından tamir süreci yaşamıştır.

Erzurum Kalesinin özellikleri

NARMAN PERİ BACALARI

“Kırmızı Periler Diyarı” olarak isimlendirilen Narman Peri Bacaları, kırmızının ihtişamlı tonlarıyla Erzurum’un gözdesidir. Narman ilçesinin güneyinde yer Meydan peri bacaları, yaklaşık 3 milyon Yıl Evvel akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı gereçlerin vakitle aşınmasıyla günümüzdeki manzarasına ulaşmıştır.

Narman Peri Bacaları

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

1993 yılında Kış Turizm Merkezi unvanını Meydan Palandöken Dağları, yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla geldiği bir seyahat rotası oluşturmaktadır. Erzurum Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası‘ndan meydana gelen bu merkezde toplamda 3 kayak merkezi vardır.

Palandöken Dağları

2011’de düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları‘na mesken sahipliği yapan Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminde en Kıymetli yerlerden biri olarak nitelendirilmektedir. 

Palandöken Dağlarında kayak

Dünyanın en uzun ve en dik pistleri ortasında gösterilen Palandöken, Özellikle kış tatili sevenler için eşsiz bir fırsat oluşturmaktadır. Bilhassa Kasım ve Nisan ayları ortasında buraya gelerek aileniz ve sevdiklerinizle unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Palandöken kayak merkezi

PEKİ ERZURUM’A NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan Erzurum’a hava yolları ve kara yollarını kullanarak gitmeniz mümkündür. Şayet Özel aracınız ile Erzurum’a gitmek isterseniz; 1.227,7 kilometrelik bir arayı yaklaşık 14 saat 2 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.

  • Otobüs kullanarak İstanbul’dan Erzurum’a gitmeyi düşünüyorsanız; minimum 400,00 TL‘ye satın alacağınız otobüs bileti ile ortalama 17 saat 55 dakika içerisinde Erzurum’da olabilirsiniz.
  • İstanbul’dan Erzurum’a hava yolları ile gitmek isterseniz; minimum 713,98 TL‘ye satın alabileceğiniz tayyare bileti ile yaklaşık 1 saat 50 dakika içerisinde Erzurum’a ulaşabilirsiniz.

Erzurum

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir