Türk sinemasının başarılı isimlerinden Alya Algan, tiyatro kolunda Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Aka Ödülü’ne layık görüldü. Algan mükafatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alacak.
1960’lara damgasını vuran sinemalarda rol Meydan Alya Algan, meslek seyahati hakkında Kıymetli açıklamalarda bulundu. Sahneye adım attığı günü bugün üzere hatırladığını lisana getiren Algan, Aralık ayında düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Aka mükafat merasiminde ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alacak.
“SEKİZ YILLIK KONTRAT ÇIKINCA COLUMBIA PICTURES’A GİRMEDİM”
Yaptığı açıklamada yıllar öncesine dönen sanatçı, “Tiyatroda Fazla âlâ oyuncularla çalıştım. 1961’de Dram Tiyatrosu’nda ben ‘Jeanne Darc’ı oynarken Ercüment Behzat Lav ise ‘Empizitör’ü oynuyordu. Onlar bizi de oynatırdı. Behzat (Haki Butak) Baba, Zihni Rona, Mücap Ofluoğlu… Bu isimlerle çalıştım” dedi.
“SADRİ ALIŞIK’TAN çok ŞEY ÖĞRENDİM”
Atıf Yılmaz’ın ‘Ah Hoş İstanbul’ sinemasında Fazla bütçesi olmadığı için kendisini tercih ettiğine dikkati çeken Algan, açıklamasında şu bilgilere de yer verdi:
“Sadri Alışık’tan Fazla şey öğrendim. Ben o vakitler tiyatro oyuncusuydum. New York’ta oynayacaktım fakat 8 yıllık kontrat çıkınca Columbia Pictures’a girmedim. Zira ABD’de yaşamak istemiyordum. Gittiğimde eşyalarımı sandıktan çıkarmamıştım. Sandıktan çıkarıp, giyiniyordum. Gardıroptan değil… O vakitler Muhsin Ertuğrul, kent Tiyatrosu’ndan istifa etmişti. Onunla Nişantaşı’nda bir konservatuvar açtık. Oradan Rutkay Aziz, Macit Koper, Taner Barlas çıktı. Güzel ki orayı açmışız. Sinemadan Fazla şey öğrendim. ‘Ah Hoş İstanbul’ sineması artık Kıbrıs’ta üniversitede ders olarak okutuluyor. Columbia Üniversitesi’nde de ders üzere aldılar.”
YUNUS EMRE’NİN ŞİİRLERİNİ İNGİLİZCE, ALMANCA VE FRANSIZCAYA ÇEVİRDİ
Yunus Emre’nin şiirlerini İngilizce, Almanca ve Fransızcaya Çeviri eden Ayla Algan, Türkiyeyi tanıtmak maksadıyla Dışişleri Bakanlığı’yla Fazla sayıda aktifliğe katıldığını söyledi.
Ayla Algan, Ermenistan’ın başşehri Erivan’da verdiği konsere de değinerek, “Konsere onların bir müziğiyle başladım. Benden Çanakkale Türküsü’nü istemişlerdi. Ben orkestraya döndüm. Programda yoktu. Onlar çaldı, ben de söyledim. Hasebiyle Tüm konserlerimde bir şey öğrendim” şeklinde konuştu.
Ayrıca Avrupa’nın 13. yüzyılda karanlık bir Çağ yaşadığına işaret ederek Yunus Emre’nin kıymetine şu sözlerle dikkat çekti:
“Yunus Emre’yi her yerde söyledim. Fransızca ve İngilizcesi hoş oldu lakin Almancası Fazla yeterli olmadı. Almanca yapısal bir lisan. Bir duyguyu anlatmak için en az iki söz gerekiyor. Yunusa da olmuyor. ‘Sevi’ diyor örneğin Yunus, hem ‘aşk’ hem de ‘barış’ demek… ‘Dava için gelmedim, sevi için geldim’ diyor. Almancayı söyledim fakat pek hoş olmadı” değerlendirmesinde bulundu.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK GÖRÜNTÜ;
Okan Bayülgen’in Ajda Pekkan ile ilgili latifesi gerçek oldu! Toplumsal medyada herkesi şoke etti
Yorum Yok