Kolesterolü Düşüren Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beslenme, Sağlık, Yaşam, Yaşam Tarzı Eyl 16, 2022 Yorum Yok

Kolesterolü Düşüren Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir Kolesterol yüksekliğini doktora gidip tıbbi yardımda bulunmadan önce doğal tedavi yöntemleriyle de düşürebilirsiniz. Bu doğal yöntemler sayesinde vücudunuza herhangi bir ilaç almadan da kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz. Bu doğal yöntemler sırasıyla sarımsak tüketimi, fındık tüketimi, balık tüketimi, lifli besin tüketimi, doğal yağ tüketimi ve bol bol sebze ve meyve tüketimidir.

Sarımsak tüketimi:

Kolesterolün damarları tıkamasının ya da daraltmasının önüne geçmek için sarımsak tüketimi iyi bir tercihtir. Her sabah kalktığınızda 1 ya da 2 diş sarımsak tüketimi kolesterolü dengede tutmada ve düşürmede yardımı olacaktır. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudunuzu korur ve kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır.

Fındık tüketimi:

Kolesterolün düşürülmesine ve dengede durmasına yardımcı olan bir diğer doğal besin maddesi ise fındıktır. Ay çiçeği tohumu, fındık, ceviz ve badem tüketimi de kolesterolün düşürmeye yardımcı olur. Örneğin bir su bardağına ceviz içi koyun ve buzdolabına koyun ve sabah kalktığınızda sarı rengine bürünmüş bu suyu kahvaltı yapmadan önce için. 3 hafta boyunca her gün bu işlemi yapın. Bu süre sonunda kolesterolünüzün doğal olarak düştüğünü göreceksiniz.

Balık tüketimi:

Tıbbi yardım kullanmadan doğal yöntemlerle kolesterolü düşürmenin bir diğer yolu ise somon balığı, uskumru balığı ve ton balığı tüketmektir. Bu balıkları tüketmedeki genel amaç vücuda Omega 3 yağ asitlerinin alınmasıdır. Bu sayede kan basıncı düşüş gösterecek ve kan pıhtılaşmasının önüne geçilecektir. Eğer balık tüketmeyi fazla sevmiyorsanız balık yağı tüketimi yapabilirsiniz.

Lifli Besinler Tüketimi:

Eğer kolesterolünüz yüksek seviyedeyse ve doğal yollarla düşürmek istiyorsanız kesinlikli olarak lifli besinler tüketimi önerilir. Çünkü lifli besinler kolesterolü en sağlıklı şekilde düşürürler ve kalbin daha sağlıklı ve sorunsuz işlev görmesini sağlarlar. Ayrıca antioksidan özelliği gösterirler ve bu sayede sindirim sisteminde yer alan kolesterolü damarlardan sınır dışı ederler.

Bu sebepten dolayı yulaf ezmesi tüketimi şiddetle tavsiye edilir. Yarım su bardağı pişmiş yulaf ezmesinin içinde 6 grama yakın lif bulunmaktadır. Eğer yulaf ezmesi tüketmekten hoşlanmıyor ya da bulamıyorsanız elma, kuru erik, armut, barbunya ve fasulye tüketebilirsiniz. Çünkü bu besinlerde de yeteri miktarda lif bulunmaktadır.

Doğal Yağ Tüketimi:

Herhangi bir besin tüketimini yağsız yapamıyorsanız ve yağı hayatınızdan çıkartamıyorsanız eğer doğal yağlardan tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Doğal yağlar denilince akıllara ilk olarak zeytinyağı, kanola yağı ve Ayçiçek yağı gelmektedir. Çok az miktarda tereyağı tüketiminin de size fazla zararı dokunmaz.

Ancak doymuş margarin yaşlarından ve trans yağlardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kolesterolün artmasında tek etkili olan madde yağlar değildir. İşlenmiş karbonhidratlar, işlenmiş şekerler ve aşırı derecede lezzetlendirilmiş yiyeceklerde kolesterolü yükseltmede bir numaralı maddelerdir.

Sebze ve meyve tüketimi:

Yüksek kolesterol seviyesini düşürmede etkili olan bir diğer yöntem ise fazla aşırıya kaçmadan bol miktarda sebze ve meyve tüketimidir. Örnek verecek olursak her yemekten önce bir miktar meyve tüketimi yaparsanız gerekli lif miktarını sağlamış olursunuz. Bu sayede damarlarınızda kolesterol birikimi olmaz ve vitamin depolamış olursunuz. Sürekli etli yemekler tüketmek yerine sebze yemekleri de tüketin. Bu sebepten dolayı bol bol ıspanak tüketin.

Bitki çayı tüketimi:

Doğanın mucizesi olan birçok bitki çayı vardır. Bunlardan ada çayı, yeşil çay, rezene ve melisa gibi çaylar hem ruha hem de beden dinginlik sağladığı için kolesterolü de dengede tutar.

Yüksek Kolesterol Seviyesi Nelere Yol Açar?

Yüksek kolesterol miktarı, arterlerin duvarında (ateroskleroz) çok zararlı kolesterol ve diğer birikintilere sebebiyet gösterebilir. Bu birikintiler yüzünden atardamarlardaki kan akışı hızı yavaşlar ve bazı durumlara sebep olur. Bu durumlar göğüs ağrısı, inme ve kalp krizi gibi ani oluşabilen durumlardır.

Yüksek kolesterol seviyesi kalp ve damar hastalığı, İnme ve periferik arter hastalığı için risk durumlarından biridir. Bu üç hastalık aynı doğrultudadır. Arterlerde plak birikimi kan damarlarının sağlamış olduğu vücut hücrelerinin ve organlarının çalışmasını etkileyen kan akışını azaltır.

Kolesterol Düşürme Yöntemleri?

Kolesterol yüksekliği tedavisi kesinlikli olarak yaşam biçimindeki farklılıklarla birlikte olmalıdır. Bu farklılıklar olmadan uygulanan ilaç tedavisinin hiç bir şekilde etkisi yoktur. İnsanlar yaşlandıkça metabolizması yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlamasıyla beraber vücuda giren besinler yağ dokusu olarak vücutta depolanır.

Tüm bunların üstüne birde ailesel olarak yatkınlık varsa sağlıklı ve dengeli beslenme bile kötü huylu kolesterolü düşürmeye yetmeyebilir. Bu duruma bağlı olarak düzenli bir şekilde egzersiz yapılması, yağ yakmada ve kanda bulunan kötü huylu kolesterolün seviyesini düşürmede yardımcı olabilir. Yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olan çeşitli besin alımları dışında üç faktör de önemlidir.

Egzersiz, diyet ve kilo kaybı da kolesterol düşürmede oldukça etkili faktörlerdir. Her gün yapılmasa da vakit buldukça günde 30 dakikalık fiziksel aktivite yapımı hedeflenmelidir. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak iyi huylu kolesterolün (HDL) seviyesinin artmasını sağlar ve kötü huylu kolesterolün (LDL) seviyesinin düşmesini sağlar.

Günlük egzersiz yapmak büyük bel ölçülü, aşırı derecede şişman kişiler, yüksek trigliserid seviyesine sahip ve düşük HDL’ye sahip kişiler için oldukça önemli bir faktördür. Bir diğer faktör ise diyet uygulamasıdır. Kolesterol seviyesini düşürmek için yapılan diyette aşırı yağlı ve doymuş yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Diyet uygulanırken tereyağı ve margarin gibi yağların yerine daha çok zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Hazır yapılmış ve şoklanmış gıdaların tüketiminden olabildiğince uzak durulmalıdır. Kolesterol seviyesini düşürmede önemli olan bir diğer faktör ise kilo kaybıdır. Gereğinden fazla olan kilolardan arınmak kötü huylu kolesterolü düşürmede en büyük etkendir. Özelikle yüksek seviyede trigliserid ya da düşüp seviyede iyi huylu kolesterol içeren aşırı şişman kişiler risk faktörü olduğu için oldukça önemlidir.

Kolesterol Seviyesi Düşürmede Tıbbi İlaçlar

Kolesterol Seviyesi Düşürmede Tıbbi İlaçlar Doğal yollar ve yaşam biçimi değişikliği yapıldığı halde kolesterol seviyesi hala düşüş göstermiyorsa doktora başvurmanız gerekir. Doktor ilaç tedavisine başlamayı önerir. Bu tedavi sürecinde de oluşacak birçok hastalıktan korunmak için yaşam biçimi sürekliliğini devam ettirmesi şarttır. İlaç tedavisi kötü huylu kolesterolü gidermede %50 orana sahiptir.

Son birkaç yılda enjeksiyon şeklinde kullanılan PCSK-9 intiböterleri kullanılmaya başlanmıştır. 2 hafta süreyle enjeksiyonda kullanılan bu ilaçlar kötü huylu kolesterolü gidermede %60 başarı oranına sahiptir. Fakat bu işlemlere gelmeden önce ağız yoluyla statün türü ilaçlar alınır, eğer amaca ulaşılamazsa devreye enjeksiyon olarak PCSK-9 intiböterleri girer.

Kötü huylu kolesterol seviyesi aşırı derecede yüksek olsa bile bunu ilaç tedavisiyle aşağılara çekmek mümkündür. Statünler kötü huylu kolesterolleri düşürmekle beraber küçük miktarda da olsa iyi huylu kolesterolün seviyesini arttırmaktadır. Kolesterol yüksekliğini düşürmek için kullanılacak olan ilaç tedavisi kesinlikli olarak yaşam biçimindeki farklılıklarla birlikte olmalıdır. Aksi takdirde uygulanan ilaç tedavisi hiç bir etki yaratmaz.

Kolesterol Yüksekliği Düşürmede Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Var Mıdır?

Kolesterol yüksekliği düşürmede oldukça etkili olan ilacın yan etkileri de olabilir. Fakat ilaç alımının durdurulmasıyla beraber sorunlar hemen her zaman ortadan kalkar ve kalıcı etki yaratacak bir duruma neden olmaz.

Kolesterol ilaçlarının karaciğere ve işlevlerine olan olumsuz etkileri karaciğer fonksiyonları için yapılan testin 4 katına çıkana kadar kesilmesine ihtiyaç duyulmaz. Kolesterol ilacı kullanan kişilerde kas ağrıları ve aşırı yorgunlukta nadir görülebilir. Pek az rastlanılan adale ermesinin belirtisi olan Creatin kinaz (CK) değeri 10 katı olsa bile ilaç kullanımı kesilince düzelir. Bunlardan başka görülen yan etkiler ise tolere edilebilen basit problemlerdir.

 

Stres Kolesterol Değerini Yükseltir Mi?

Stresle birçok şeyin de bağlantısı olduğu gibi kolesterolün de bağlantısı vardır. Stres sırasında adrenalin ve noradrenalin gibi stresel hormonların miktarında artış görülür. Bu hormonların kanda yükselmesine sebep olduğu gibi, obez ya da diyabet hastalığı olan kişilerde kan şekerinin artmasına sebep olmaktadır.

Sigara Kullanmak Kolesterol Değerini Yükseltir Mi?

Sigara tüketen kişilerde özellikli olarak kötü huylu kolesterol artar ve iyi huylu kolesterol düşer. Fakat sigara ile kolesterol arasında direkt olarak bağlantı söz konusu doğrudur. Sigara ağırlıklı olarak damar hastalıkları için bir risk faktörüdür. Kolesterol seviyesinin de damar sertliğine yol açtığını baz alırsak, iki faktör birleştiği zaman tehlikeli bir risk oluşumu olur.

 

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir