Buerger Rahatsızlığı (Tromboanjitis Obliterans):
Burger rahatsızlığı; ufak arter (atar damarlar) ve venleri (toplar damar) tutan, daha fazla ayak ve bacakları etkilemekte olan iltihaplı ve tıkayıcı damar rahatsızlığıdır.
Yaş: Daha fazla genç yetişkinlerde görülmektedir. Ortalama başlangıç yaşı 35’tir.
Cinsiyet: Genellikle sigara içen erkeklerde görülmektedir.
Risk etkenleri: Net olarak sigara içme beraberinde ilişkilidir. Hastalığın, alevlenmesi ve İlerlemesiyle sigara arasında fazla sıkı bağlantı mevcuttur. Yaş, cinsiyet, ırk, ailesel etkenler ve bağışıklık sistemi beraberinde ilgili mekanizmalar bu rahatsızlığın oluşmasında rol oynayan öteki etkenlerdir.
Burger Hastalığı Belirtileri
Buerger rahatsızlığı, genellikle parmak uçlarını etkilemekte olan ufak damar rahatsızlığı İle başlar, birkaç yılda daha büyük arterlere nihayetinde yukarı doğru ilerler. El ve kolları da tutabilir. Erken evrede meydana gelen şikâyetler hafiftir, genelde ayak tabanlarında veya parmaklarda ağrı yakınması şeklindedir. Hastalık ufak damarlarda başladığı için; erken evrede yürümekle gelişmekte olan bacak ağrıları daha az görülür. Hastalığın başlangıç zamanlarında; tırnakta solukluk, bacak kıllarında azalma, dökülme gibi yapısal farklılıklar ve deride renk farklılıkları ve soğukluk görülebilir. Bununla beraber vakaların birçoğunda hastalık çabucak ilerleyerek parmaklarda morarma, ufak kanama odakları ve baldırlarda ciddi ağrı ve yorgunluğa neden olabilmektedir. Buerger rahatsızlığı ataklar durumunda seyretmektedir. Tekrarlayan ataklar sonucu parmak uçlarında veya ayakta gangren (doku ölümü) gelişmektedir. Hastaların 1/3’ünde İlk bulgu yüzeyel flebit (toplar damar iltihabı) olabilir.
Burger Hastalığı Tanısı
Anjiografik (damar içine boyalı madde verilerek damar yapısının görüntülenmesi) farklılıklar karakteristiktir. Fakat tanı kesin olarak patolojik inceleme beraberinde konur.
Tedavi:
Tütün kullanımı hangi biçimde olursa olsun tamamıyla kesilmelidir. Etki gören bölgeler soğuktan ve zarar almaktan korunmalıdır. Ayak hijyeni önem arz eder. Kan akışkanlığını arttıran aspirin, pentoksifilin gibi ilaçlar bir takım hasta bireylerde faydalı olmaktadır. Bazen cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Genellikle seçilmiş hasta bireylerde, rahatsız bölgeyi uyaran sinirlere yönelik operasyon yapılır.
Cerrahi tedavideki hedef damar kasılmasını sağlamakta olan etkinliğini kaldırılarak kanlanmanın arttırılmasıdır. Yara iyileşmesinin olmadığı ve doku Ölümünün ilerlediği durumlarda İse parmak veya ayağı cerrahi olarak vücuttan ayırmak (ampüte etmek) gerekebilmektedir.
Seyir:
Her türlü tedaviye rağmen hastaların aşağı yukarı %2-4’ünde etki gören dokuların (parmak, bacak) cerrahi olarak alınması gerekebilir. Sigaranın hızlı bir şekilde bırakılması ve koruyucu önlemlerin alınması rahatsızlık seyrine güzel katkılarda bulunmaktadır.
Yorum Yok