Bağışıklık sistemini oluşturan elemanların rastgele birinin eksikliği ya da işlevsel açıdan bozukluğu primer immün yetmezliği sebebidir. Adım Farah dizisinde Farah’ın oğlu Kerimşah’ın primer immün yetmezliğiyle çaba etmesiyle gündeme gelen hastalık pek Fazla şahıs tarafından araştırılmaya başlandı. Pekala primer immün yetmezliği nedir, belirtileri nelerdir?
Başlıca akyuvar olarak isimlendirilen hücrelerden oluşan bağışıklık sistemi, bedene giren yabancı ve ziyanlı mikroplara karşı korur. Rastgele bir ziyanlı bakteriye karşı, kompleman olarak bilinen proteinlerle gövde kendi özgün antikorunu üretir. Lakin bağışıklık sisteminde oluşan hücrelerde protein eksikliği ya da rastgele bir protein eksikliği yaşandığında bedene giren ziyanlı etkenlere karşı zayıf düşer. Primer immün yetmezliği bu duruma Sebep olan hastalıklardan biridir. Bağışıklık sisteminde bulunan hücreleri Olumsuz istikamette etkileyen, hastanın bedeninin enfeksiyonlara karşı savaşmasını engelleyen kalıtsal ya da genetik bir hastalıktır. Primer İmmün yetmezliği karaciğer, dalak ve lenf bezlerinde büyümelere Sebep olurken ayrıyeten kan hücrelerinin sayısında azalma ve romatizmal yahut alerjik rahatsızlıkları da ortaya çıkarır. Bunların yanı Dizi kimi primer immün yetmezliğiyle birlikte hastada; kardiyovasküler sistemde (arterler ve venler) doğuştan anormallikler, endokrin sistem bozuklukları (iç salgı bezleri), otoimmün (özbağışıklık) rahatsızlıkları da görülebilir.
‘Adım Farah’ dizisinde Farah’ın oğlu Kerimşah’ın hastalığı olarak gündeme gelen primer immün yetmezliğini araştırdık. nihayet yıllarda ülkemizde epey Çok görülen prime immün yetmezliğinin semptomlarını, tedavi/destek tedavini ele aldık.
PRİMER İMMÜN YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Primer immün hastalığı B lenfositlere (antikor denilen hususlar üreterek bedenin humoral ‘sıvısal’ savunmasını gerçekleştirmesi) bağlı belirtiler anneden geçen antikorların esirgeyici tesirlerinin geçmesi ile 6.aydan sonra ortaya çıkabilir.
Primer immün yetmezliği en önemli belirtileri;
- Tekrarlayan, tedavisi sıkıntı, hayatı tehdit eden ve olağan dışı mikroplarla oluşan enfeksiyonlar
- Büyüme gelişme geriliği
- Tekrarlayan pnömoni, sinüzit ve kulak enfeksiyonları
- Tedaviye dirençli durumlar
- Ciltte ya da İç organlarda iltihap oluşumu
- Ailede primer immün yetmezlik hastalığı öyküsü
- Otoimmün hastalıklar
- Lenf bezlerinde ve dalak büyümesi
Bazı immün yetmezlikleri bir nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin; HIV virüsüne neden olan AIDS rahatsızlığı üzere ya da sistemik olarak uzun ve yüksek doz kortikosteroid tedavisi alanlarda, kemoterapi gören kanser hastalarında ve ağır yanıklara maruz kalmış şahıslarda.
PRİMER İMMÜN YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ
Öncelikle hastalığın kaynağı tespit edilmeli, sonrasında tedavi metotları belirlenmelidir. İzlenmesi gereken yollardan biri; kalıtsal geçiş gösteren durumlarda önleyici önlemler alınmalıdır. Tarama testleriyle semptomlar şimdi yokken hastalığın tanınması, tedavinin başarılı olmasından Aka Ehemmiyet taşır.
Söz konusu hastalık immün yetmezliğine ilişkin kemik iliği, kök hücre, timüs üzere yapılan atama süreçlerinde Aka yol kat edilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Diğer yandan immünoglobülin replasman tedavisi ile gözetici antikorlar devreye sokulmaktadır. Ayrıyeten özgün gen tedavisi de nihayet yıllarda muvaffakiyetin yakalandığı en tanınan tedaviler ortasında yer almıştır.
İMMÜNOGLOBÜNLİN (lgG) DAYANAK TEDAVİSİ
İmmünoglobülin (IgG) kandaki antikorlardan biridir. Bu antikorlar hastaya verilerek primer immün yetmezliğine karşı takviye tedavisi uygulanır. Bu antikorlar (lgG) kanın en saf halidir. Ayrıştırılarak elde edilen kan ile potansiyel olarak kan yoluyla geçebilecek hastalıklara karşı da Tedbir alınır. IgG hem damar yolundan hem de Cilt altına enjeksiyon ile verilir. Yan tesirleri enderdir. baş ağrısı ve alerjik tepki görülebilir.
Yorum Yok